אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא נכנעים לחוק: מדינות בארה"ב מחיות בהדרגה את ניטרליות הרשת צילום: מרויטרס

דו"ח טכנולוגי

לא נכנעים לחוק: מדינות בארה"ב מחיות בהדרגה את ניטרליות הרשת

חקיקה מקומית בקליפורניה מנסה להגן על הגולשים מפני ניצול לרעה מצד ספקיות אינטרנט דורסניות, בודקי התוכן של רדיט נופלים קורבן לאיומים ואלימות, בריטניה שוקלת להקים צנזור ייעודי לרשתות חברתיות וסקייפ מבינה שהיא לא תהפוך לסנאפצ'ט

04.09.2018, 14:23 | לימור גיטלסון

הניטרליות לא מתה

חוק ביטול ניטרליות הרשת בארצות הברית אמנם נכנס לתוקפו עוד לפני מספר חודשים, אך האמריקאים לא מוותרים על זכויות הגלישה שלהם. המאבק לניטרליות רשת - ביטול יכולתן של ספקיות אינטרנט להאט או להגביל תוכן לפי האינטרסים שלהן - נמשך ומועצם: בעוד בממשל טראמפ משתפים פעולה עם הלוביסטים של ספקיות האינטרנט, פוליטיקאים ומחוקקים מקומיים החליטו להפסיק להסתמך על החוקים הפדרליים הרומסים, ולקחת את החוק לידיהם. מאז ינואר השנה הוגשו והועברו חוקים שאוכפים ניטרליות במונטנה, וושינגטון, אורגון וקליפורניה - שנחשבת למובילת המאבק. במדינת ניו יורק, שטרם העבירה חקיקה מונעת בנושא, בתי המשפט דחו בקשה של ספקית אינטרנט לביטול תביעה על שירות גרוע והאטת קצב גלישה. הספקית, צ'רטר ספקטרום, ניסתה לטעון להגנה תחת החוק וחריגה מסמכות ביהמ"ש המקומי, אך השופטים זרקו את הטענה מכל המדרגות קבעו כי ה-FCC, נציבות התקשורת הפדרלית, אינה יכולה למנוע מבתי המשפט המקומיים לפסוק "בתחומי מרמה ופרסום כוזב".

הפגנה בעד ניטרליות הרשת בארצות הברית, צילום: Quartz הפגנה בעד ניטרליות הרשת בארצות הברית | צילום: Quartz הפגנה בעד ניטרליות הרשת בארצות הברית, צילום: Quartz

בסופו של דבר, כך תיושב המחלוקת העזה לגבי חוקי ניטרליות רשת: הממשל הרפובליקני אמנם העביר חוק חלומי עבור הלוביסטים של וריזון, קומקסט, AT&T וענקיות רשת אחרות אך המדינות מעבירות חוקים סותרים משלהן. ביום ה' הקרוב יחתום מושל קליפורניה ג'רי בראון על נוסחו החדש של החוק המקומי לניטרליות רשת, וחברות האינטרנט בתגובה צפויות להגיש מספר רב של תביעות כלפי קליפורניה וכל מדינה או רשות מקומית שהולכת בעקבותיה. לא הריבים החריפים בטוויטר כי אם בתי המשפט הם בעלי הכוח להחליט אם האינטרנט שייכת לכולם או רק למי שידו משגת.

לא שומרים על השומרים

אתר רדיט עקף את פייסבוק השנה והפך לאתר השלישי הכי פופולרי בארה"ב, לאחר גוגל ויוטיוב. במיטבו, משמש האתר פלטפורמת היכרות ושיח לגולשים עם תחומי עניין משותפים, איזוטריים וספציפיים ככל שיהיו. בשפלו, האתר הופך להיות אחת מהפינות האפלות של האינטרנט, רווי שרשורים גזעניים, מיזוגניים אלימים ומספימים הדורשים מצוות מסור של בודקי תוכן מתנדבים לסנן חומרים פוגעניים. אך בזמן שהם מגינים על הגולשים, מי מגן עליהם?

"קיבלתי שלושה איומי רצח בחודש האחרון" סיפר אבראון, מנהל קהילות עם קרוב ל-20 מיליון מנויים בנושאי טכנולוגיה ועתידנות, בראיון ל-Engadget. אבראון ושאר המרואיינים לכתבה דיווחו בלי יוצא מן הכלל על איומי רצח, כאשר מנהלות הקהילה זוכות גם לאיומי אונס בתדירות די גבוהה, בנוסף להטרדות ממוקדות הכוללות איחולי מחלות קשות, תקיפות גזעניות והטלות מום. מנהלי הקהילה של רדיט ברחבי העולם כולם עובדים בהתנדבות, ללא שכר, ומספרם מוערך בעשרות אלפים.

רדיט, צילום: שאטרסטוק רדיט | צילום: שאטרסטוק רדיט, צילום: שאטרסטוק

"כשאתה מתנדב כמנהל קהילה, אתה שם עצמך בסכנה, כי אין להם כלים להכיל ולעצור את המשוגעים האלה" אמר רוברט אלם, אחד מהמרואיינים. ואכן, בעוד שמספרם של המתנדבים מוערך בעשרות אלפים, מספרם של האדמינים הראשיים בתשלום מוערך בסביבות ה-50, לאתר בעל יותר מחמש מאות מיליון כניסות בחודש.

זה אולי מספר עצום, אך רק מיעוט קולני וחולני הוא שיוצר את האווירה הרעילה. מחקר של אוניברסיטת סטנפורד קבע לאחרונה כי 74% מהקונפליקטים באתר מקורם ב1% מהמשתמשים בלבד. מסקנות המחקר אולי מנחמות-מה בנוגע למין האנושי, אך מותירות קרוב ל-2.5 מיליון משתמשים חודשיים שיש להתמודד איתם כדי להפוך את רדיט למקום יותר בטוח. המספר האסטרונומי של משתמשים בעייתיים אינו מכשול שלא ניתן להתגבר עליו, והם מציעים כמה וכמה צעדים הגיוניים בכיוון.

"לחייב משתמשים לאשר חשבון דרך המייל יעזור משמעותית" אמר וויליאם, אחד ממנהלי הקהילה, בהתייחסו לבעיה הספציפית של משתמשים שנחסמים ואז פותחים בקלות חשבון חדש. מנהלים אחרים מבקשים יותר כלים בהתמודדות נפשית ומעשית עם הטרדות וחשיפת זהות, יותר בהירות בהתנהלות החברה לגבי דיווחיהם, הכנה טובה יותר מראש לחוויות הצפויות בתפקיד ותקשורת טובה יותר מצד רדיט באופן גורף.

מפיצי השנאה ברשת נהנים מהחופש היחסי שיש ברדיט מפיצי השנאה ברשת נהנים מהחופש היחסי שיש ברדיט מפיצי השנאה ברשת נהנים מהחופש היחסי שיש ברדיט

ברדיט אמנם הכפילו את גודל הצוותים בחברה בשנתיים האחרונות, וכן עושים מאמצים בעזרת מפגשים ופורומים מקוונים לתת תמיכה למנהלי הקהילות, אך ייאלצו להגביר את הקצב משמעותית בכדי לסגור את הפער בין נחשולי השנאה שעדיין מאפיינים את האתר לבין מי שהם מתיימרים להיות. "אנחנו יודעים שיש עוד לעשות", אומרים בהצהרה מטעם החברה "ונמשיך לפתח את הכלים האנושיים והטכנולוגיים לרשותנו לוודא שרדיט יהיה מקום מזמין". נחכה ונראה.

עזור לנו, רגולטור!

חברות התקשורת בבריטניה מבקשות למצוא פתרון ממשלתי למחלות המדיה החברתית: "הרעיון הוא לא לצנזר את האינטרנט, אלא להפוך את הפלטפורמות הכי פופולריות באינטרנט למקום יותר בטוח", כתבו נציגי SKY, BBC וערוצים נוספים במכתב פתוח שפורסם אמש בסאנדיי טלגרף. "זה נעשה על ידי שקיפות ומתן דין וחשבון על ההחלטות שחברות פרטיות כבר מקבלות לבד".

היוזמה המשותפת נועדה להילחם בפייק ניוז, יחד עם בעיות כמו בריונות רשת וניצול ילדים. "לא נראה לנו מציאותי או הולם לצפות מחברות אינטרנט ומדיה פרטיות לקבל את כל ההחלטות לגבי האם תוכן הוא הולם ללא פיקוח עצמאי", כתבו הפונים.

איך קובעים את מי ראוי להשתיק? איך קובעים את מי ראוי להשתיק? איך קובעים את מי ראוי להשתיק?

ואכן, מדובר בבעיה חמורה אך קשה להימנע מהשאלה המנקרת: האם התרופה גרועה כמעט כמו המחלה? עם כל הכבוד הראוי לגופי התקשורת החתומים על היוזמה, בשורה התחתונה הבקשה כאן היא למעורבות ממשלתית בקביעה איזה מידע הוא כוזב, ומי מפר את חוקי האינטרנט, כמו גם באכיפה של ההשלכות. בממשל הבריטי יש חקיקה בנושא שצפויה להבשיל בשנתיים הקרובות, כמו גם תוכניות להקמת גוף פיקוח עצמאי, אך הגם שבריטניה היא לא מצרים והפעולות נעשות בשקיפות יחסית, עדיין מדובר במדרון מעט חלקלק. מי ימונה לגוף פיקוח עצמאי? ועל ידי מי? כדאי להשגיח מקרוב בתהליכים המתרחשים באנגליה כעת, ולהחזיק להם אצבעות מכיוון שרבים הסיכויים שחקיקה מוצלחת תהפוך למודל עולמי, בדומה לחוק הפרטיות האירופי.

קצרצרים

1. נישאר בממלכה המאוחדת: הממשלה הבריטית מגלגלת את כדור השיטור לסקטור הפרטי. סעיד ג'אביד, שר הפנים הבריטי, מתכנן נאום בשבוע הבא בהקשר למאמץ ממשלתי מתגבר למניעת פשעי פדופיליה וניצול ילדים. בנאום, שטיוטה שלו כבר שוחררה לכלי התקשורת, צפוי ג'אביד להפציר בחברות הגדולות לשתף פעולה עם המאמץ הממשלתי. "בעוד שפלטפורמות רבות נקטו צעדים לשפר את הבטיחות, אנו מבקשים שייקחו את הצעד הבא, יחדשו יירתמו את המוחות המבריקים ביותר שלהם למנוע פשעים אלה". הנאום מלא השראה אך גם מצייר תמונת מצב מדאיגה שבה רשויות החוק אובדות עצות לגבי מימדיה המפלצתיים של התופעה ורמת התחכום של העבריינים.

2. בסקייפ הבינו, לרווחת כולם, שהגיע הזמן להפסיק להתחכם: קצת יותר משנה לאחר שהשיקו המון תכונות חדשות שאיש לא רצה או ביקש, כנראה בניסיון שוגג לחקות את מודל סנאפצ'ט הקורס, החליטו בחברה לשנות כיוון. עתה, אומרים בסקייפ כי יתמקדו שוב בפשטות. "שיחות נעשו קשות יותר לבצע והיילייטס (המקביל של החברה לסטוריז - ל"ג) לא זכה לתהודה עם רוב המשתמשים" אמר פיטר סקילמן, המעצב של סקייפ ואאוטלוק. כיוון שסקייפ חוזרת לעיצוב הקודם, משתמשים המשתוקקים לתכונות מיותרות ועיצוב מכביד ייאלצו להסתפק בווינדוס 10, המספקת את כל אלו בשפע.

3. מי שחש מצוברח מעתידו של המין האנושי, שידבר לרובוט: מדענים ב-MIT פיתחו תוכנה על בסיס בינה מלאכותית שיכולה לזהות מתי המשתמש נתון בדיכאון קליני. התוכנה לא עובדת על ניתוח תוכן כי אם דפוסי דיבור ובחירת מילים ושינויים בתחומים אלה, כך שהיא יכולה למלא את החלל היכן שאף אנשי מקצוע לא מבחינים בהתדרדרות. בעתיד, צופים החוקרים כי התכנה תוכל להתריע בפני אנשי מקצוע על סימנים של מצוקה נפשית אצל מטופלים, דבר שיכול להיות יעיל במיוחד במקרים של אנשים עם בעיות כלכליות, או המבודדים גיאוגרפית או נפשית, ואולי אף להציל חיים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
תגובה 1 היא כמו
למה ממשלה שעבדה קשה לבסס את היציבות שלה, וביצירת מערך פקידותי אפקטיבי, לא יכולה לקבוע בגבולותיה ככל העולה על רוחה. האינטרנט הוא השוק הגדול בעולם, וכמו שצריך לשמור על השוק חופשי בתוך המדינות, ככה עוד יותר צריך לשמור על האינטרנט חופשי. לא יעלה על הדעת שהחברים של טראמפ יכולים לפגוע אנושות בתחרות, במקום לתת לשוק החופשי להכריע מי החברה היעילה והטובה ביותר. זה כמו שמדינה דמוקרטית שפויה צריכה להגביל תנועות אנטי דמוקרטיות בתוכה, כך כדי לשמור על השוק החופשי עלינו להגביל ניסיונות לחסום את השוק החופשי.
מתן  |  06.09.18
3.
ל-2
אכן, שולם בעבור השימוש בשטח הציבורי, ובעבור התדרים הציבןריים. בזמן החתימה על ההסכם, לא נאמר דבר בנוגע לשימוש בשירות. פתאום המדינה מחליטה שלא מתאים לה שהחברה מספקת את השירות בצורה מסויימת. זאת האמת. אם היה ידוע מראש- יש צדק בדבריך. מאחר שלא היה ידוע, זה בריונות וגזל של המדינה. מאוד דומה לנושא הגז אצלנו.
1  |  04.09.18
2.
תגובה למגיב 1
התשתיות שהחברות האלו בנו עוברות בשטח ציבורי, שלך ושלי. חלק לא מבוטל מהחברות האלו החלו את דרכן כחברות ממשלתיות. השירותים שהן מספקות כבר מזמן הוגדרו כ"מוצרי יסוד" החיוניים לאדם החי בחברה מערבית. אז כן, לפעמים המדינה מחייבת חברה (או אדם) לפעול בצורה מסויימת כדי להבטיח רווחה ושיוויון לכל אזרחיה. כך למשל, נהגי מוניות מחוייבים לאסוף כל נוסע ללא אפליה, מוצרי מזון מסויימים מוגבלים במחירים שאפשר לדרוש עבורם, הבנקים לא יכולים לגבות עמלות כאוות נפשם ועוד. לא צריך להיות שמאלני כדי לתמוך ברגולציה
סתם1  |  04.09.18