אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צה"ל: 2 מיליון ימי עבודה ושירות הולכים לאיבוד בשנה בגלל המתנה לוועדות רפואיות צילום: שאול גולן

צה"ל: 2 מיליון ימי עבודה ושירות הולכים לאיבוד בשנה בגלל המתנה לוועדות רפואיות

מנתונים שעלו בדיון על רפורמת אזרוח הרפואה הראשונית בצה"ל של ועדת החוץ והביטחון, 30% מבדיקות המעבדה בצבא הולכות לאיבוד - לעומת כ-2% בקופות החולים . נציב קבילות החיילים: צהל יאבד שליטה על הגימלים

05.09.2018, 12:51 | שחר אילן

2 מיליון ימי עבודה או שירות צבאי בשנה הולכים לאיבוד בהמתנה לוועדות רפואיות לשינוי פרופיל בצבא. כך אומר יו"ר הוועדה לבחינת רפואת השגרה בצה"ל פרופ' יצחק שפירא בישיבה של ועדת המשנה לכוח אדם של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת בנושא הרפורמה ברפואת השגרה בצבא. מתברר שהתור לוועדה רפואית נמשך 3-4 חדשים כאשר בחלק גדול המקרים החייל יושב בינתיים בבית. כתוצאה מכך צה"ל מפסיד ימי שירות ושוק העבודה מפסיד ימים שבהם החייל הבלתי כשיר לשירות יכול היה להיות באזרחות. עוד נתון שמסר שפירא: עד 30% מבדיקות מעבדה בצבא הולכות לאיבוד לעומת 1-2% בקופות חולים.

ועדת המשנה לכוח אדם בראשות ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד החלה לדון בהמלצות ועדת שפירא להוציא את הרפואה הראשונית לחיילי צה"ל בחובה ובקבע (רופאים כלליים המקבילים לרפואת משפחה) במיקור חוץ לקופות החולים. ביוני סיכמו שר הביטחון אביגדור ליברמן וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן על קידום התוכנית. ראש מטה אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה תא"ל זיו אבטליון העריך שתהליך הכנת הרפורמה ייארך שנתיים.

קראו עוד בכלכליסט

ביקורת קשה נמתחה בוועדה על כך שקצין רפואה ראשי תא"ל טריף בדר, המתנגד להוצאת הרפואה הראשונית למיקור חוץ, לא הגיע לוועדה. יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ אבי דיכטר מהליכוד אמר ש"לא היה עולה בדעת אף אחד מאתנו לקיים דיון על קניית מטוסי קרב הדור הבא בלי מפקד חיל אויר, בעיקר אם העמדה המוצגת על יד הצבא מנוגדת לעמדתו. זה נראה קצת מביך שקצין רפואה ראשי מוזמן ולא מגיע ולא שומעים הסבר למה. צה"ל שגה כשמנע מקרפ"ר להגיע לדיון". נציב קבילות החיילים אלוף במיל' יצחק בריק אמר ש"אתמול דיברתי עם הקרפ"ר. הוא רצה להגיע ונאסר עליו".

חיילים (ארכיון), צילום: שאול גולן חיילים (ארכיון) | צילום: שאול גולן חיילים (ארכיון), צילום: שאול גולן

ח"כ אילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני טענה ש"כל קציני רפואה ראשיים לשעבר הביעו התנגדות עקרונית קשה לרפורמה. מאוד חשוב שנשמע אותם". אוחנה אמר שייתקיימו ישיבות נוספות. הוא אמר שהציבור טוען שמערכת הבריאות בצבא "חולה וזקוקה לטיפול נמרץ". ח"כ עליזה לביא מ"יש עתיד" מחתה על ההתקדמות המהירה של הרפורמה. "מה הבהילות"? שאלה.

שפירא טען שגם היום 60% מהרפואה הראשונית בצה"ל נעשית באמצעות מיקור חוץ אך ברמה פחות טובה. זאת, באמצעות מרפואת "ביקוררופא" ואף העסקת רופאי קבלן. רוב הרפואה המקצועית נעשית באמצעות רופאים במילואים. הוא טען ש"אין הצדקה לניהול חיל רפואה כקופת חולים. קופת חולים יודעות לגייס כוח אדם, מה שהצבא מתקשה. צה"ל צריך להתמקד ברופאה המבצעית".

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אומר שהיה עדיף לדעתו ללכת עד הסוף ושחיילי צה"ל יבוטחו במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי כמו אנשי המשטרה והמוסד ולא שצה"ל יקנה שירותים מקופות החולים, כפי שמציעה הרפורמה. בר סימן טוב טען שצריכת שירותי הבריאות של החיילים גדולה פי שלושה משל אוכלוסיות דומות והדבר יוצר אתגר קשה למהלך.

נציב תלונות החיילים בריק אמר שהרפורמה תביא לאובדן שליטה של הצבא בכול האדם. "מפקדים לא יוכלו לשלוט בחיילים שרוצים גימלים". לדבריו, בניסיונות קודמים לאזרח את רפואת השגרה, גדל מספר הגימלים פי 4-5. כן אמר שמצב רפואת המומחים בצה"ל טוב מאשר בקופות החולים.

תגיות