אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה הלאומית

בפמן: "התחזקות השקל התחדשה - ותימשך. הפתרונות נמצאים מחוץ לבנק ישראל"

הכלכלן הראשי של בנק לאומי התייחס בוועידה הכלכלית הלאומית לתיסוף, ומנה שורת צעדים שיסייעו למשק להתמודד עם שקל חזק לאורך זמן

05.09.2018, 14:28 | אדריאן פילוט

"התיסוף כבר התחדש ויימשך. הפתרונות נמצאים מחוץ לבנק ישראל" - כך אמר ד''ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט". לדבריו, במטרה למצב את המשק בעתיד ככזה שיכול להתמודד עם שקל חזק לאורך זמן, יש למקד מאמצי מדיניות כלכלית בהשגת המטרה של משק יעיל, רווחי יותר, צומח במגוון תחומים, עם צמיחה מכלילה (inclusive growth), זאת באמצעות שינויים מבניים.

קראו עוד בכלכליסט

בין הצעדים שבפמן ממליץ: מדיניות של עידוד השקעות במכונות וציוד עם דגש על השקעות של טכנולוגיה חדשה בענפים "ישנים" (מודרניזציה); הגדלה משמעותית של ההשקעה בתשתית, הצפויה להביא תשואה כלכלית גבוהה אל מול עלות מימון נמוכה; המשך עידוד קבוצות אוכלוסייה המתאפיינות בשיעור השתתפות נמוך בכוח העבודה לצאת לעבודה - זאת במגוון של אמצעים כלכליים וחברתיים".

גיל בפמן, צילום: עמית שעל גיל בפמן | צילום: עמית שעל גיל בפמן, צילום: עמית שעל

בפמן מנה גם את הצעדים הבאים: "מדיניות מיסוי שתעודד תעסוקה - הן מצד המעסיק והן מצד המועסק; הרחבה ניכרת של היקף ההכשרה המקצועית עם מסגרות On the job training ודגש על שילוב כוחות של הסקטור הפרטי עם הציבורי. עוד הסביר בפמן, כי תחום הגז הטבעי עשוי להיות גורם חשוב למען המשק וראוי לתת עדיפות לכך, בדרך שתהיה נגישות וכדאיות לכל משתמש פוטנציאלי".

בנושא שער החליפין העמיק בפמן והראה כי השקל התחזק אל מול סל המטבעות במהלך כל העשור האחרון - ולא רק מול הדולר. "זה תיסוף מתמשך עם אפיזודות של פיחות - אבל אותן אפיזודות לא החזיקו מעמד. בשנה האחרונה יש התמתנות בתיסוף - אבל זה גם אפיזודה וזה גם זמני", הסביר בפמן וסיכם: "הפיחות שראינו לאחרונה לא יחזיק מעמד".

תגיות