אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אורח לרגע (במשחק כדורגל), ראה כל פגע צילום: ראובן שוורץ

אורח לרגע (במשחק כדורגל), ראה כל פגע

פקקים בכניסה – צ'ק; פקקים בכניסה – צ'ק; עשן סיגריות – צ'ק; חוסר שיתוף פעולה עם הקהל – צ'ק; אוכל גרוע – צ'ק; מים במחיר מופקע – צ'ק; אלימות משטרה – צ'ק. איך לעזאזל רוצים שמישהו יהנה במשחק כדורגל בישראל?

05.09.2018, 17:55 | דוד חיימוביץ'

אפתח את טור דעה זה בסיוג שכן הרשמים שיובאו בהמשך מייצגים חוויה אישית ממשחק בודד באצטדיון ספציפי בו נכחתי כאוהד קבוצת החוץ. חלק מהרשמים הם רלוונטים לכלל הקהל שהיה במשחק ועבר מסלול דומה.

קראו עוד בכלכליסט

איפה נקודות המגע?

רבות מדובר בעולם ניהול הספורט כרגע על נקודות מגע. נקודות מגע אלה הינן נקודות בהן האוהד עובר במסעו מהבית לאצטדיון וכל נקודה מסוגלת לאפשר לבעלי הזכויות המעורבים באירוע הספורט ליצור מגע וקשר עם האוהד.

ייתכן ואני לא אחדש בטקסט הבא לאוהד הכדורגל בישראל הפוקד באופן קבוע את מגרשי הכדורגל השונים בארץ אך בתור אחד שכרגע הסטטוס שלו הוא מבקר מבחוץ לצערי חוץ מאהבה למשחק הרבה צריך להשתנות כדי להפוך את האוהד הספורדי לכזה שמגיע שבוע אחר שבוע ומקדיש זמן וכסף לצורת בילוי שכזו.

כשמפורסם לוח המשחקים לליגה כלשהי אי אפשר לקחת את שעות וימי המשחקים כדבר חקוק בסלע שכן חלקם ישתנו בהתאם לבעלי זכויות השידור. המשחק בעל העניין הרב ביותר במחזור הפתיחה של ליגת העל בכדורגל, ליגת ג'פניקה, היה המשחק בין מכבי ת"א למכבי חיפה שתחילה פורסם שיתרחש ביום שבת (ככלל המחזור) ולאחר מכן שונה ליום ראשון בשעה 21:00.

ניתן להתייחס למועד המשחק כחלק הראשון במסע האוהד שכן על פיו האוהד מתכנן את סדר היום שלו ביום המשחק אך גם את לוח זמניו בימים הקודמים למשחק וביום שלאחריו. אם כן, יום ראשון, שעה 21:00. אמנם האצטדיון היה מלא וייתכן שהחופש הגדול תרם לכך אך בשגרת חיים רגילה אני מתקשה לראות איך אדם בוגר שמסיים לעבוד לכל המאוחר ב-19:00 גורם למשחק להיות עדיפות שלו. ילדים ונוער עם יום לימודים למחרת? חיילים ביחידות סגורות? לא נוח ולא אידיאלי להרבה חתכים מהאוכלוסייה ולא אגע בכלל בסוגיית המשחקים בשבת.

מסע בתלות

 

השלב הבא במסע האוהד הוא תכנון ההגעה לאצטדיון. נתניה הממוקמת בין ת"א לחיפה עם קרבה רבה יותר לראשונה מהווה מיקום סביר בהתאם לנסיבות האירוח של קבוצת הבית בעקבות שיפוץ בלומפילד (סחתיין על ההחלטה לבנות אצטדיון מודרני בלי גג).

התלות ברכב פרטי בישראל היא כבר מזמן עניין שבשגרה, והגופים המארגנים שיודעים שהם מתנהלים מול קהל שבוי שכן אוהדי ספורט יעשו הרבה כדי להגיע לראות את קבוצת האהובה. הייתי שמח לראות אם הייתה מוצעת יוזמה מטעם מנהלת הליגות-ההתאחדות לכדורגל-המועדונים לעודד שימוש בתחבורה ציבורית כדוגמת הרכבת ולקיים שירות שאטלים משם לאצטדיון וחזרה. לא מדובר בפתרון שצריך לחזור בכל משחק אך בהתחשב בגודל הקהל של שתי הקבוצות והגעה כעקרון מכיוונים נגדיים. (למרות שהתפלגות האוהדים בארץ היא רחבה מאוד ולא תמיד תלויה גיאוגרפית).

מה היה בפועל? פקקים והרבה, שום הכוונה לחניות מסודרות, פיזור רחב ותנועת קהל מכיוונים רבים שחס וחלילה במקרה חירום השליטה על תנועת הקהל תתקל בכאוס מוחלט. באירופה נהוג לשתף עם האוהדים מידע על דרכי הגעה מועדפות דרך חשבונות המדיה החברתית הרשמיים של מועדוני הכדורגל ואפילו דרך חשבונות רשמיים של האצטדיון. סקירה של חשבונות הטוויטר של מכבי ת"א, מכבי חיפה והמנהלת לא הולידו שום פרט מידע בנושא. אגב, חשבון הטוויטר הרשמי של מכבי ת"א מצייץ רק באנגלית, מעניין.

העיקר שיש שלטים

אצטדיונים כבר מזמן נמצאים ברשימת המקומות האסורים לעישון ונראה שלמרות שהחוק הורחב האכיפה לא קיימת. היה עשן סיגריות ביציע לעיתים אך בעיקר במבואות ובקרבת המזנונים בזמן המחצית. העיקר לתלות שלטים של העישון אסור. קל היה לזהות עישון בקרבת ילדים אל מול גורמי האבטחה והמשטרה שעליהם ארחיב בהמשך. כמות העשן שהצטברה במבואות הייתה חריגה ברמה שפשוט לא היה אפשר להיות נוכח שם ושווה לבדוק את רמת זיהום האוויר שם סתם ככה לצורך השוואה.

אם כבר הגענו למבואות ולמחצית בואו נשאר שם רגע ונדבר על שירותי המזנון. נכון, גם באצטדיונים יחסית חדשים ומודרניים של מועדונים אירופאים בכירים עדיין נתקלים בשירות לא יעיל ומסורבל הנובע מחוסר תכנון של עמדות עבודה, טכנולוגיות תשלום ובעיקר עומס קהל. המזנון באצטדיון בנתניה פשוט לא יעיל. סוגיה, פיצה פרגו, אחד מנותני החסות של מכבי ת"א, מעניין מה הייתה תגובתו אם היה מודע לשולחן הפיקניק שנפתח אל מול המזנון ומכר פיצות של מאפייה כלשהי? איפה ההפעלה של החסות? לא רק שהיא לא הייתה קיימת אלא חגגו עליה. כמובן שצריך לקחת בחשבון את ספקי שירותי המזנון לאצטדיון וזכייני המכרז וייתכן שלא מאפשרים לחברות מסוימות להכניס את מוצריהם וכו'. ייתכן ומדובר בחלק מהמזנון ופשוט מטעמי לוגיסטיקה כך הוא מוצב. בכל אופן שווה בדיקה.

ישראל, מדינה חמה רוב הזמן, למה מלכתחילה אין ברזיות שתייה באצטדיון? מי שרוצה מים מינרליים מוזמן לקנות אך לא כולם צריכים לקרוע את הכיס בשביל לא להתייבש.

אלימות משטרה

 

רבות דובר על יחידות מיוחדות לטיפול במפרי חוק באצטדיונים. כמה חבל שאוכפי החוק הם פשוט חיות ברוטליות. בסיום המשחק מחוץ ליציע אוהדי מכבי חיפה עמד, נקרא לו, יוצר תוכן ברשת, מאמציו לייצר תוכן לא עלו בקנה אחד עם חלק מהאוהדים והוליד חילופי מילים וניסיונות להזזת המצלמה מטעם חלק מהאוהדים. כוח המשטרה הרגיש לנכון להתערב עם שימוש בכוח מופרז. 4 על 1 אני מעדיף לראות במשחק לחץ של קבוצת כדורגל, לא ארבעה שוטרים על אוהד אחד ובשלב מסוים כבר היה מספר רב של שוטרים על שני אוהדים.

התקרית הנ"ל עוררה מתח בין השוטרים לאוהדים ועל מנת לפזר את הקהל החלו השוטרים לפעול באגרסיביות. דחיפות, אגרופים, בעיטות ואף שחרור של גז מדמיע בקרבת ילדים ומשפחות. מרגיש שכמות השיטור במשחק הייתה מוגזמת ונוכחותם יוצרת מתח מיותר. חוששים מאירועים בין אוהדי הקבוצות? תסדרו הפרדה בדרכי ההגעה וזרימת הקהל מראש. כך ניתן להקטין חיכוכים ולהוריד במתח. רוצים למנוע מאוהדים לשתות אלכוהול בפיזור סביב האצטדיון? יש מספיק שטח פנוי סביב האצטדיון הזה להקמת מתחמי אוהדים זמניים ולקיים הפעלות שונות ולמכור אלכוהול בפיקוח, מה גם שמתחמי האוהדים מוסיפים ערך לאירוע מעבר למשחק ומרחיבים את הבילוי.

לא מזמן הודיעה היחידה למניעת אלימות בספורט שתבחן קיום אזורים מוגדרים להדלקת אמצעים פירוטכניים ביציעים. הפיילוט הזה אמור להתקיים תחילה באצטדיון בנתניה ובפ"ת ,פייר אני בעד, אבל כשהמשטרה מנצלת את מעמדה להפעלת כוח מוגזם כנגד אוהדים הייתי משאיר את הפרויקט הזה בצד ודואג קודם כל לשלום האוהדים.

בדף האצטדיון באתר האינטרנט של עיריית נתניה האצטדיון מתואר כמתקן הספורט המתקדם ביותר בישראל, ייתכן, וחלקים מהמתקן אכן מתקדמים ברמת הבנייה והארכטיקטורה, חדרי הבקרה, טכנולוגיות ביטחון וכו', אך מה שווה מתקן מתקדם אם הניהול של אירוע ספורט נמצא מאחור?

 

הכותב הוא מנהל לקוחות בחברת Soccerex

תגיות