אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יצחק תשובה מקרב את הפניקס לתוכנית פירוק גרעין השליטה צילום: עמית שעל

יצחק תשובה מקרב את הפניקס לתוכנית פירוק גרעין השליטה

קבוצת דלק ביצעה אתמול עסקת סוואפ, שלישית השבוע, למכירת נתח נוסף ממניות חברת הביטוח וירדה לאחזקה של 31.6% בהפניקס. צעד זה מקדם אותה לקראת היותה של חברת הביטוח גוף פיננסי ללא גרעין שליטה, בדומה לכלל ביטוח, בנק לאומי והפועלים

06.09.2018, 07:20 | חזי שטרנליכט

השבוע האחרון יזכר אולי כשבוע שבו החלה מהפכת פירוק גרעיני השליטה בגופים הפיננסיים בישראל. אתמול ביצעה קבוצת דלק עסקה שלישית למכירת נתח נוסף של 4.9% ממניות הפניקס, בצעד שמקדם אותה לקראת היותה חברת ביטוח ללא גרעין שליטה. 

קראו עוד בכלכליסט

וכך, בשבוע שבו הודיעה שרי אריסון כי בכוונתה לוותר על השליטה בבנק הפועלים, לאחר סיום כהונתה של דורית סלינגר כמפקחת על ענף הביטוח, נראה שהמערכת הפיננסית כולה נערכת להיפרדות ממבנה האחזקה המסורתי של גרעיני שליטה שאפיין אותה במשך עשרות שנים.

המהלך של קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה התחיל בשתי עסקאות שביצעה ביום חמישי שעבר וביום ראשון האחרון, שבהן מכרה נתח כולל של 9.8% ממניות הפניקס שברשותה בעסקאות סוואפ עם גורם שלישי. בנק מזרחי טפחות ובנק הפועלים תווכו בעסקאות אלה. לאחר מכן, כאמור, הפתיעה שרי אריסון ברעידת אדמה משלה, כאשר הודיעה על כוונתה למכור בבורסה את מניות השליטה שלה בבנק הפועלים, ולהותיר את הבנק ללא גרעין שליטה.

בהמשך, המדינה עצמה, בלי קשר לאחרים, הצטרפה לחגיגה ונפרדה סופית מאחזקתה בבנק לאומי — שהפך כבר מזמן לבנק ללא גרעין שליטה – ומכרה מניות בהיקף של 1.9 מיליארד שקל דרך סיטי בנק. אתמול, כאמור, המשיך תשובה בתוכנית פירוק הגרעין בעסקה נוספת שבמסגרתה ירדה קבוצת דלק לאחזקה של 31.6% בהפניקס.

ההגבלות של סלינגר עצרו את אלשטיין ועזרו לתשובה ההגבלות של סלינגר עצרו את אלשטיין ועזרו לתשובה ההגבלות של סלינגר עצרו את אלשטיין ועזרו לתשובה

אפקט השליטה של סלינגר

קבוצת דלק מחויבת, במסגרת חוק הריכוזיות, למכור את אחזקותיה בחברת הפניקס עד 2019. בשנים האחרונות היא קיימה מגעים עם גופים שונים למכירת השליטה בהפניקס. אחת העסקאות שכמעט נסגרו היתה עם יאנגו הסינית למכירת הפניקס לפי שווי של 3.7 מיליארד שקל. עסקה זו התפוצצה בקיץ 2017, כמעט שנה לאחר שגובשה, על רקע סירובה של סלינגר להעניק לקבוצה היתר שליטה בחברת הביטוח. בהמשך לא התקבל מסלינגר האישור למכירת הפניקס לקבוצת סיריוס, שרצתה בדצמבר 2017 להשלים את עסקת רכישת השליטה לפי שווי של 4.8 מיליארד שקל להפניקס. גם עסקה זו נגנזה.

ההמתנה עשתה רק טוב

אלא שבמבט לאחור, תשובה צריך לשלוח לסלינגר זר פרחים גדול לקראת ראש השנה. התמשכות התהליך שיחקה לידי קבוצת דלק שכן שווייה של הפניקס עלה בהדרגה לאורך זמן וטיפס במיליארדי שקלים. בשורה התחתונה, הפלונטר הרגולטורי עשה לקבוצת דלק רק טוב, שכן מאז שסלינגר נכנסה לתפקידה בספטמבר 2013 הוסיפה מניית הפניקס 81.8% לערכה, לשווי שוק נוכחי של 5.4 מיליארד שקל, כמעט פי 3 לעומת שווייה בינואר 2016, אז נגע השווי של הפניקס בתחתית של 1.9 מיליארד שקל.

המתווה שמבצע תשובה בימים אלה בהפניקס מזכיר במידת מה את המתווה שנכפה על אדוארדו אלשטיין בכלל ביטוח. כמו בהפניקס, כך גם בכלל ביטוח מקבוצת אי.די.בי, סירובה של סלינגר להעניק לאדוארדו אלשטיין, הבעלים אי.די.בי היתר שליטה בחברת הביטוח, יצר מציאות חדשה. סלינגר הורתה לטרי למכור נתחים של 5% ממניות השליטה של אי.די.בי בכלל ביטוח מדי רבעון.

בהמשך קיבל אלשטיין אישור לבצע עסקאות סוואפ במניות כלל ביטוח, והשבוע התבצעה עסקה שהורידה את אחזקת אי.די.בי בכלל ביטוח לפחות מ־30%, מה שעשוי לשנות את הגדרת השליטה בה. ההבדל הגדול הוא שההגבלות של סלינגר, ששיחקו לטובת תשובה בהפניקס, לא סייעו לאלשטיין וכלל ביטוח איבדה 2.5% משווייה במהלך כהונתה של סלינגר.

ללכת בלי ולהרגיש עם

עם זאת, הולדת הקונספט החדשני של עסקאות הסוואפ לחיסול האחזקות ההדרגתי, מייצר מציאות חדשה שבה בעל שליטה מחזיק בפחות מ־30%. מעין ללכת עם ולהרגיש בלי. למסלול זה יש יתרון כפול. הטייקון שאיבד את השליטה נותר בעל מניות דומיננטי, וכוחם של הגופים המוסדיים שמחזיקים בחברות הביטוח נחלש, ונוצר אפקט "מרכך" שמגדיל את כוחם של בעלי מניות המיעוט להתנגד בהצבעות עם רוב מיוחד להחלטות שבעל הבית רוצה להעביר.

יצחק תשובה , צילום: עמית שעל יצחק תשובה | צילום: עמית שעל יצחק תשובה , צילום: עמית שעל

המהפך במאזן הכוחות

במקרה של קבוצת דלק, אמנם תנאי העסקתו של מנכ"ל הפניקס, אייל לפידות, הובאו אתמול להצבעה ומבנה בעלי המניות הקובע הוכרע בתחילת אוגוסט. אבל המכירה של הנתחים מחברת הפניקס בעסקאות סוואפ תשרת את קבוצת דלק לתקופה של כמעט שנתיים בחלק מהסכמי השכר, ולשלוש שנים בהסכם השכר של לפידות, שכן זהו משך הזמן של הסכמי הסוואפ. בנוסף, בזכות עסקאות אלו בעלי השליטה יכולים עוד לרשום רווח אם שווי המניות שמכרו יעלה בתום העסקה.

ביחסי הכוחות החדשים שייווצרו יהיו למעשה שלושה גורמים שמחזיקים במניות, ולא מן הנמנע שחלקם או כולם, גופים זרים, שלא בהכרח מתעניינים בכל האסיפות וההצבעות. במובן זה מטוטלת הכוחות העתידית עשויה לחזור לכיוון בעלי השליטה. אך זהו כמובן דבר שרגעי המבחן הנכונים לו עוד יגיעו בהמשך.

תגיות