אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ סימן את היעד הבא במלחמת הסחר: יפן צילום: גטי אימג'ס

טראמפ סימן את היעד הבא במלחמת הסחר: יפן

נשיא ארה"ב אמר בשיחה עם כתב "וול סטריט ג'ורנל" שאמנם יחסיו עם ההנהגה היפנית הם טובים, אך "כמובן זה ייפסק ברגע שאגיד להם שהם חייבים לשלם"; טראמפ עשוי להכריז היום על הטלת מכסים בסך 200 מיליארד דולר על סחורות סיניות

07.09.2018, 08:08 | שירות כלכליסט

אחרי סין, קנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי, מסמן נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יעד חדש במלחמת הסחר: יפן. בשיחת טלפון עם ג'יימס פרימן מ"וול סטריט ג'ורנל" אמר הנשיא כי יחסיו עם ההנהגה היפנית הם אמנם טובים, אך הוסיף ש"כמובן זה ייפסק ברגע שאגיד להם שהם חייבים לשלם". הדברים הובילו לירידות שערים בסחר באסיה, ובפרט בניקיי היפני שאיבד יותר מ-1%.

בתוך כך, אתמול בחצות היה המועד האחרון להגשת הסתייגויות לפני החלטתו של טראמפ להטיל מכסים נוספים על סחורות מיובאות מסין, כולל מוצרי מזון ורכיבים אלקטרוניים, וזאת בסך 200 מיליארד דולר. טראמפ עשוי להכריז על כך היום, ובכך יגיע סכום המכסים על סחורות סיניות ל-250 מיליארד דולר.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הטור שפרימן פרסם אמש (ה'), הנשיא התקשר אליו לאחר שהופיע בערוץ הטלוויזיה פוקס והחמיא לטראמפ על הרפורמות שביצע בתחומי המיסוי והרגולציה. פרימן כתב כי הנשיא נשמע "ממוקד מאוד בחיסול הגירעונות עם שותפות הסחר של ארה"ב".

ר"מ יפן אבה. הבא בתור לספוג, צילום: אי פי איי ר"מ יפן אבה. הבא בתור לספוג | צילום: אי פי איי ר"מ יפן אבה. הבא בתור לספוג, צילום: אי פי איי

פרימן ציין בטור שפרסם כי יש קשר בין היקף גירעונות הסחר לכלכלה משגשגת, כפי שקורה לדעתו בארה"ב כיום. לדבריו, "הנשיא מזהה בעיה, וגם אם הוא ישלים את המו"מ עם חברינו בצפון אמריקה ואירופה, האי ודאות סביב סוגיות המסחר לא תסתיים בהכרח. נראה שהוא עדיין מוטרד ממצב הסחר של ארה"ב עם יפן".

טראמפ יצר עימותים קשים עם שותפות הסחר השונות, תוך הטלת מכסים או איומים בביצוע המהלך. כך למשל הטיל מכס בסך 10% על יבוא אלומיניום ו-25% על פלדה, פתח מחדש את הדיונים על הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (עם מקסיקו הושג הסכם ראשוני, והדיונים עם קנדה נמשכים היום) ואיים להוצא את ארה"ב מארגון הסחר העולמי. המהלכים האמריקאיים העלו את המתיחות מול שותפות הסחר, שנקטו בצעדי תגובה או שוקלות כאלה.

אוהב סכסוכים

"הנשיא אוהב להתחיל סכסוכי סחר", כך אומר דרק סיזורס, כלכלן שמתמחה באסיה ב-Ameritcan Enterprise Institute, מכון שמרני לחקר מדיניות ציבורית שבסיסו בוושינגטון. הוא הוסיף בראיון ל-CNBC שאם ייחתם הסכם NAFTA חדש עם קנדה ומקסיקו, מדינות אלה יקבלו פטור מהחקירות סביב סוגיות של יבוא כלי הרכב מטעמי ביטחון לאומי שמתנהלות בארה"ב. בהינתן שהאיחוד האירופי כבר קיבל פטור ממכסים אלה, זה יהפוך את יפן – בת ברית חשובה של ארה"ב באסיה – "למטרה מספר אחת". ארה"ב מאיימת להטיל מכסים של עד 25% על מכוניות וחלקי חילוף מיובאים, בנוסף למכסים על פלדה ואלומיניום.

דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי דונלד טראמפ | צילום: איי אף פי דונלד טראמפ, צילום: איי אף פי

גירעון הסחר עם יפן הוא השלישי בהיקפו בקרב שותפות הסחר של ארה"ב, וכ-75% ממנו -  בהיקף של 54 מיליארד דולר - הוא בתחום הרכב וחלקי החילוף.

 

החזית הסינית

חברות טכנולוגיה מובילות כמו סיסקו ו-HP פנו אמש לנשיא בבקשה שלא יטיל מכסים נוספים על סין. הן חוששות כי המכסים על ציוד המשמש אותן יפגע בהן מאחר שייקרו את הגישה לאינטרנט ולטכנולוגיה אלחוטית מהדור הבא. 

טראמפ התראיין בשבוע שעבר לבלומברג ולא הראה סימנים לנסיגה ביחס לסין וגירעון הסחר עימה. לדבריו, "הגיע הזמן להפסיק (עם מצב הגירעון המסחרי). אסור לנו לתת לזה לקרות".

לדברי ג'וש קאלמר, סגן הנשיא לענייני מדיניות של מועצת תעשיית המידע הטכנולוגי, "אנו סבורים שזה (הטלת המכסים) יקרה בקרוב. הממשל מתקשה יותר לעשות את מה שהוא אמר שהוא מנסה לעשות, כלומר לצמצם את הפגיעה בצרכנים".

תגיות