אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשע"ח בבורסה: בנקים, קנאביס והמון סודה צילום: שאטרסטוק, עמית שעל

תשע"ח בבורסה: בנקים, קנאביס והמון סודה

מדד ת"א 35 סגר את השנה עם קפיצה של 15%, דיסקונט הובילה את הבנקים וסודהסטרים בלטה בזינוק של 150%. מנגד - ירידה מדאיגה במחזורי המסחר. סיכום השנה העברית בבורסה של תל אביב

09.09.2018, 14:20 | שיר רייטר
רגע לפני כניסת החג, אפשר בהחלט לומר ששנת תשע"ח הייתה שנה טובה למשקיעים בבורסה המקומית - מדד ת"א 35 קפץ ב-15.4% מאז יום המסחר הראשון של השנה העברית. לשם השוואה, בשנה העברית הקודמת - תשע"ז - ירד מדד הדגל של הבורסה ב-2%. מדד ת"א 90 שבלט בשנה הקודמת עם תשואה של 24%, טיפס בתשע"ח ב-6.9% בלבד, בעקבות מיתון במניות הנדל"ן.

קראו עוד בכלכליסט

בפסגת המדדים המרכזיים עמד מדד ת"א בנקים, כמו בשנה שעברה, ועלה ב-19.1% בהובלת מניית דיסקונט שזינקה ב-37.9%. בנק מזרחי טפחות סגר את המדד עם תשואה שנתית של 3.2% בלבד, על רקע חקירת פרשת הסיוע שהעניק ללקוחות אמריקאים בהעלמות מס, והפרשות שנאלץ לבצע בשל כך.

48 שעות לפני סוף השנה, אחרי שכל סיכומי השנה כבר נכתבו ובזמן שכולם עסוקים בסלפי מיוון או בהכנות הגפילטע לחג - הסיפור הגדול של הבורסה שלנו התפוצץ עם כתב אישום של רשות ני"ע האמריקאית נגד פיליפ פרוסט הבעלים של חברת אופקו ויו"ר טבע לשעבר. מה הנזק הצפוי? מדובר בחברה של 11 מיליארד שקל שנסחרת במדד המוביל ת"א 35 וכבר מחקה כ-2 מיליארד שקל במסחר בניו יורק ביום שישי. המשקל של אופקו במדד עומד על 2.5% והיא צפויה ללחוץ מטה את המדדים כבר ביום המסחר הראשון של תשע"ט.

המחזור היומי הממוצע בשוק המניות הסתכם בכ-1.1 מיליארד שקל בתשע"ח, נמוך בכ-5% מהמחזור בשנה הקודמת. "גם בעולם יש חולשה יחסית במחזורי המסחר", אמר לכלכליסט אושר טובול, מנכ"ל חבר הבורסה של מיטב דש. "אבל להבדיל מהשנה הקודמת שבה השווקים הבינ"ל עלו ואצלנו השוק נשאר במקום, בשנה האחרונה ראינו עלייה גם בתל אביב". לדברי טובול, שנת תשע"ח הייתה שנה טובה. "יש רוח יותר חיובית בבורסה המקומית".
             

תפוח בדבש על רקע בורסת תל אביב, צילום: שאטרסטוק, עמית שעל תפוח בדבש על רקע בורסת תל אביב | צילום: שאטרסטוק, עמית שעל תפוח בדבש על רקע בורסת תל אביב, צילום: שאטרסטוק, עמית שעל

              

ארבע מחמש המובילות – דואליות

שנת האקזיט של סודהסטרים הייתה שנה מצוינת למניה, שהובילה את ת"א 35 ונסקה ב-149.2% לשווי שוק של 11.6 מיליארד שקל על רקע המכירה לענקית המשקאות האמריקאית פפסיקו ב-3.2 מיליארד דולר.

למרות שהעלייה יוצאת הדופן בת"א 35 עשויה להצביע על אופטימיות ישראלית, ארבע מתוך חמש המניות שרשמו את הקפיצה הגדולה ביותר במדד הדגל של תל אביב הן דואליות. את התשואה השנייה בגובהה במדד השיגה מפתחת פלטפורמת הצ'אט האמריקאית לייבפרסון, שנכנסה למדד בתחילת אוגוסט ונסקה ב-94.8% בשנה העברית החולפת.

את המקום השלישי תפסה החברה לישראל שזינקה ב-60.3%, ובמקום הרביעי נמצאת נייס שקפצה ב-47%. טבע נמצאת במקום החמישי במדד ובהחלט מראה סימני התאוששות מהמשבר. חברת הפארמה הישראלית הודיעה על מינוי המנכ"ל קאר שולץ לפני שנה - רגע לפני כניסת השנה העברית. תוכנית ההתייעלות והקיצוצים של שולץ דחפה את טבע ב-37.8% לשווי שוק של 82.1 מיליארד שקל - אחרי ההתרסקות של 62.9% במניית הפארמה בתשע"ז.

טובול מודה שההשפעות החיוביות על הבורסה באחוזת בית הגיעו מכיוון השווקים הזרים. "השוק בארה"ב עלה מאוד מאוד חזק. גם השינוי של הדולר תמך בעקיפין בעליית המניות – אנו מסתכלים בעיקר על הדואליות".

מנכ"ל פפסיקו רמון לגוארטה ומנכ"ל סודהסטרים דניאל בירנבאום, צילום: Eran Lamm מנכ"ל פפסיקו רמון לגוארטה ומנכ"ל סודהסטרים דניאל בירנבאום | צילום: Eran Lamm מנכ"ל פפסיקו רמון לגוארטה ומנכ"ל סודהסטרים דניאל בירנבאום, צילום: Eran Lamm

                              



 

אופקו במקום השלישי מהסוף – עוד לפני ההתרסקות בנאסד"ק

אופקו נשארת בת"א: "כמו מוכר הארטיקים בים שצועק 'אני הולך'" חברת הביומד נסוגה במפתיע מכוונתה להימחק מהמסחר בת"א, לטענתה לאור פניות ממשקיעים. אלא שהמוסדיים לא ממש התרגשו מכוונתה לעזוב: "החברה לא השיאה ערך. מצידנו, שילכו" רחלי בינדמןלכתבה המלאה

החברה שרשמה את הביצועים הגרועים ביותר במדד הדגל היא יצרנית השבבים טאואר שצנחה השנה ב-24.4%, בזק מחקה 15.1% - במקום השני מהסוף. אופקו סיימה את השנה העברית בנפילה של 12% ומאז הספיקה להתרסק ב-18% בנאסד"ק אחרי שהמנכ"ל פיליפ פרוסט הואשם בהרצת מניות. אופקו הראתה סימני חוסר יציבות בבורסת תל אביב בחודשים האחרונים משני כיוונים. גם כאשר מספר פעמים גרמה תנודה חזקה במניה לעיכוב פתיחת המסחר בבורסה כולה, וגם כאשר החברה הודיעה שתימחק מהמסחר בתל אביב, אך נסוגה בה מההחלטה והודיעה שתישאר בבורסה.

מספר החברות החדשות בבורסה ירד – 15 חברות הצטרפו לבורסה בשנה האחרונה, הבולטת שבהן היא חברת המלונות פתאל, זאת לעומת 17 חברות שביצעו הנפקה ראשונית (IPO) בשנת תשע"ז.

בין החברות החדשות נמצאות שלוש חברות דואליות שנסחרות גם בארה"ב – פננטפארק וסים קומרשייל שנסחרות בנאסד"ק, ומדלי קפיטל שרשומה גם בבורסת ניו יורק. אולם במקביל עזבו את תל אביב שבע חברות ביומד דואליות, בהן מיילן וסרגון. היחס בין מספר הדואליות שנמחקו למספר הדואליות שנרשמו אינו לטובת המשקיעים בתל אביב, בהתחשב בכך שאת עיקר העלייה במדד הדגל הובילו החברות שנסחרות גם בחו"ל.

"זה לא שיש איזה משהו בכלכלה הישראלית שדחף דווקא את השוק המקומי קדימה", אמר טובול. "ההשפעה בעלייה של המניות היא בעיקר מהדואליות, ובאה מכיוון הראלי במניות הטכנולוגיה שמובילות את נאסד"ק – אמזון, גוגל ודומותיהן".

טובול סייג וציין שגם החברות הישראליות הראו תוצאות טובות השנה. "טבע עשתה מהלך יפה בשנה הנוכחית שתרם לעליית מדד 35, לסודהדסטרים הייתה עלייה חזקה בתקופה האחרונה. גם כיל רשמה שנה טובה".

שנה ירוקה במיוחד

אי אפשר לסכם את השנה בלי להתייחס לשיגעון הקנאביס הרפואי שתפס תאוצה השנה, כאשר יותר ויותר חברות ציבוריות הודיעו על כניסתן לתחום, בתקווה שיינתן אישור יצוא מישראל. הרפורמה למכירת קנאביס רפואי יצאה לדרך לפני כחמישה חודשים, אך סוגיית היצוא תקועה בשל היעדר הסכמות בין משרדי הממשלה.

"היי" בבורסת ת"א: מניות הקנאביס זינקו בשיעור דו ספרתי בשוק מעריכים כי בקרוב יינתן היתר יצוא לקנאביס רפואי - טוגדר זינקה ב-26%, מדיוי ב-28% כתבי שוק ההון , 5 תגובותלכתבה המלאה

לפי הערכות, צפוי היצוא הישראלי לגלגל כמיליארד שקל בשנה בתוך שלוש עד חמש שנים, וקרוב ל-10 חברות הודיעו על כניסתן לתחום ורשמו נסיקות כמעט דמיוניות, חלקן של יותר מאלף אחוז, ומבלי שתהיה להן פעילות ממשית. חלק מהחברות החלו את השנה כשלדים בורסאיים ובמהלכה יצקו לתוכן את פעילות הקנאביס, כך שהתשואה לא משקפת בהכרח את השינוי שעברה החברה.

חממת גידול קנאביס, צילום: Pavlina Schultz חממת גידול קנאביס | צילום: Pavlina Schultz חממת גידול קנאביס, צילום: Pavlina Schultz

                

 
כבר תקופה ארוכה שבהנהגת רשות ניירות ערך והבורסה עושים מאמצים להחיות את הבורסה הגוועת בת"א. זאת לאחר שבעקבות המשבר הפיננסי של 2008, מחזורי המסחר בבורסה ירדו בצורה חריפה כשמצד אחד המשקיעים הפרטיים ברחו לחוף המבטחים של המזומן והיססו לשוב חזרה, ומנגד גופי הפנסיה המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור העבירו כספים מחוץ לבורסה המקומית שהפכה קטנה לממדי ההון שגייסו.

בחודשים האחרונים מקדם מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב את התוכנית השאפתנית להפיכת הבורסה לגוף הפועל למטרות רווח וניתוקה משליטת הבנקים, ופועל להעברתה לידיים חדשות - משקיעים זרים מהעולם בהובלת קרן ההשקעות האוסטרלית מאניקיי, עם הרבה תקוות גדולות להחייאתה.

                                

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, צילום: תומי הרפז מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב | צילום: תומי הרפז מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, צילום: תומי הרפז

                        

עד כמה אתם מאמינים בבורסה המקומית וממליצים להשקיע בה?

טובול: "כשאנחנו נותנים המלצת השקעה ללקוח אנחנו לא ממליצים על חשיפה אך ורק לשוק הישראלי, אלא על פיזור גיאוגרפי. מובן שהחלק הישראלי תופס אחוז מסויים, אבל יש חלוקה גם לארה"ב, אירופה ואפילו לשווקים המתעוררים".

לדוחות הכספיים ולמדיניות הפיסקלית והמוניטרית הייתה השפעה חיובית על הבורסה בשנה האחרונה?

"לדעתי רוב ההשפעה היא השפעה מבחוץ, אבל בסך הכל הדוחות של החברות הם טובים. האווירה הכלכלית המקומית היא חיובית, המשק פה צומח, אבל את האפקט המשמעותי נותנים השווקים בחו"ל".

גורמים מעריכים שאנו נמצאים לפני העלאת ריבית. איך עליית הריבית תשפיע על השוק המקומי?

"התחילו ציפיות מסוימות לעלייה של ריבית בנק ישראל. המכ"מים מראים על כיוון של 0.25%, אבל זה לא בטוח. השוק הישראלי לא בהכרח יגיב לאותה העלאת ריבית. גם בהסתכלות של שנה קדימה, אם תהיה העלאה היא תהיה מינורית, לא משהו שישפיע בשנה הקרובה על שוק המניות".

טובול התייחס גם למדיניות הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, שהפכה לשקופה יותר כאשר יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר לפני כשבועיים ש"העלאות הריבית האיטיות אך הקבועות יימשכו". לדברי טובול, עליות הריבית בארה"ב יגיעו בסופו של דבר גם לישראל. "יש התרוממות מסויימת של האינפלציה שתגיע גם לריבית בישראל, אבל זה ייקח קצת יותר זמן. לא בהשפעה ישירה ולא בטווח הקצר על שוק המניות"

תגיות