אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בניגוד לקריאה של ארדואן: הבנק הטורקי העלה בחדות את הריבית צילום: איי אף פי, רויטרס

בניגוד לקריאה של ארדואן: הבנק הטורקי העלה בחדות את הריבית

הריבית קפצה מ-17.75% ל-24% - הלירה הטורקית מגיבה בעלייה של 3%; מוקדם יותר היום הטיל הנשיא ארדואן חרם על שימוש במט"ח לאזרחים שאינם עוסקים ביבוא או יצוא - וקרא לבנק שלא לבצע העלאת ריבית נוספת

13.09.2018, 14:47 | שירות כלכליסט

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

העלאת ריבית חדה בטורקיה: הבנק המרכזי במדינה הודיע היום (ה') על העלאת הריבית מרמה של 17.75% ל-24% - הלירה מגיבה בעלייה של 3% ונסחרת בסביבת 6.19 דולר.

בניסיון נוסף לבלום את קריסת הלירה, מבצע הבנק את העלאת הריבית השלישית תוך פחות מ-4 חודשים: ב-23 במאי העלה הבנק את הריבית מ-13% ל-16% וב-7% ביולי הודיע על העלה נוספת ל-17.75%.  

קראו עוד בכלכליסט

שעות לפני הודעת הבנק הודיע הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן כי הוא מטיל איסור על עסקאות במט"ח בשוק הטורקי, למי שאינו נדרש לכך כיבואן או יצואן. "אלה שלא עוסקים ביבוא או יצוא לא צריכים להיפגש עם מטבעות זרים, העסקים במדינה שלנו צריכים להיעשות רק במטבע המקומי", אמר הנשיא בנאום ששודר מאנקרה. רק אתמול מינה עצמו ארדואן ליו"ר קרן ההון הממשלתית של המדינה, הנאבקת במשבר כלכלי חמור, ובמקביל פיטר את כל צוות הניהול, שנתיים לאחר שהקרן הוקמה. 

ארדואן הבהיר שוב כי הוא מתנגד לכל העלאת ריבית נוספת – שעות לפני שהבנק המרכזי קיבל החלטה על ההעלאה האמורה. ארדואן אמר כי אף שהבנק המרכזי הוא עצמאי, הוא מתנגד נחרצות למדיניות הריבית שלו – לטענת הנשיא ריבית גבוהה מתדלקת את האינפלציה ופוגעת בכלכלה הטורקית.

המשקיעים נגד ארדואן

הבנק המרכזי של טורקיה פועל תחת לחץ כבד מצד משקעים זרים להעלות את הריבית על הלירה הטורקית על מנת להפחית את הלחץ האינפלציוני במדינה ולייצב את המטבע, שאיבד 40% מתחילת השנה. בחודשים האחרונים נרשמת יציאה המונית של כספים מטורקיה מצד משקיעים בעולם, על רקע מדיניותו של ארדואן ובעיקר מתוך חשש לפגיעה בעצמאותו של הבנק המרכזי.

לכך התווסף בהמשך העימות החריף שהתפתח בין ארה"ב לטורקיה, בעקבות מעצרו של הכומר האמריקאטי אנדרו ברונסון בחשד שהיה מעורב בניסיון ההפיכה במדינה לפני כשנתיים - עימות שגרר מהר מאוד מתקפה חזיתית של הנשיא דונלד טראמפ נגד ארדואן, כולל הטלת סנקציות על המדינה, ותגובה קשה מצד הנשיא הטורקי. היקף הפגיעה של העימות על הסחר בין המדינות הוא נושא נוסף שמדאיג את השחקנים בשוק.

החשש הגדול בעולם שהוא שההידרדרות בלירה תפגע קשות ביכולת של טורקיה ושל חברות טורקיות לשלם את חובותיהן. בשבוע שעבר דיווחה רשות הסטטיסטיקה של טורקיה כי האינפלציה במדינה בחודש אוגוסט עמדה על כמעט 18%.

נשיא טורקיה ארדואן, צילום: בלומברג נשיא טורקיה ארדואן | צילום: בלומברג נשיא טורקיה ארדואן, צילום: בלומברג

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
יחזיק מעמד עד סוף השנה
ממש רק טורקים לא יבצעו פעילות במט"ח. טורקיה היא מדינה פרוצה לא צפון קוריאה, יש בה פליטים סורים ואפגאנים לא רשומים, תיירים, טורקים שחיים באירופה, אזרחים כפולים והרבה שחיתות ובקשיש. ולכן יהיה שם בקלות שוק שחור וקומבינות, אנשים יפתחו עסקי יבוא-ויצוא פיקטיבים ויעשו עסקים במטבע זר כמו גדולים. הריבית תרושש את משקי הבית ואת החברות שלוו בלירה טורקית תוך שנה, והלירה גם לא תתאושש מהותית מול הדולר כל עוד החמור הזה רב עם ארה"ב ויקבל בראש מליון פליטים מפוטין באידליב כבר בחודש הבא ולכן גבר במרץ יהיו פשיטות רגל המוניות של החברות הגדולות והבנקים. בקיצור, לעם הטורקי נכונות 3 שנים של אינפלציה, אבטלה, טרור ועריצות, לבחירות הבאות הוא יגיע מרוט ושנוא על כולם.
פרדי  |  13.09.18
לכל התגובות