אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרדי האוצר והחקלאות בוחנים: מנגנון העלאת מחירים אוטומטי למוצרי החלב צילום: אוראל כהן

משרדי האוצר והחקלאות בוחנים: מנגנון העלאת מחירים אוטומטי למוצרי החלב

שר האוצר כחלון מסרב לחתום על המלצת ועדת המחירים להעלות את מחירי המוצרים בפיקוח ב-3.4%, ולפיכך המדינה לא מוסרת את תגובתה לעתירת תנובה בעניין; אולם החברה הסכימה לבסוף לבקשת המדינה לדחות את הדיון בבג"ץ לאחר שהאוצר הביע נכונות לבחון מנגנון לעדכון מחירים

13.09.2018, 22:21 | נורית קדוש

משרד האוצר עדיין מתקשה להשיב לעתירת תנובה לבג"ץ בדרישה ששר האוצר משה כחלון ינמק מדוע אינו מאמץ את המלצת ועדת המחירים להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח. אולם על רקע זה נודע שמשרדי האוצר והחקלאות בוחנים החלת מנגנון העלאת מחירים אוטומטי למוצרים אלה, והדבר מאפשר לתנובה להסכים לדחייה בדיון המשפטי בעניין.

קראו עוד בכלכליסט

תגובת המדינה לעתירת תנובה הייתה אמורה להינתן כבר לפני מספר שבועות, אולם ברגע האחרון ביקש משרד האוצר דחייה במתן תגובתו. הבקשה נענתה בחיוב והמועד האחרון להגשת התגובה נקבע להיום (ה'), לקראת הדיון בעתירה שנקבע לשבוע הבא. אלא שגם הערב, לא מצא האוצר נימוק הגיוני לסירובו של כחלון לחתום על המלצת הוועדה המקצועית (ועדת המחירים, נ"ק), מחודש מרץ להעלות את מחיר המוצרים שבפיקוח ב-3.4%.

שר האוצר משה כחלון, צילום: דור מנואל שר האוצר משה כחלון | צילום: דור מנואל שר האוצר משה כחלון, צילום: דור מנואל

על רקע זה, ובתום דיונים שנערכו עם משרד האוצר ועם תנובה ביממה החולפת, ביקשה המדינה דחייה נוספת, הפעם גם במועד הדיון. הצדדים ביקשו לדחות את מועד הדיון בשלושה שבועות. אם בית המשפט לא יוכל לקבוע מועד לדיון בפרק זמן זה, ביקשו הצדדים שהדיון ישאר במועד הנוכחי, אולם מועד הגשת התגובה של המדינה לבג"ץ יידחה עד שלושה ימים לפניו, כלומר בראשית השבוע הבא. הסכמתה של תנובה לבקשת הדחייה הושגה לבסוף באמצעות הסכמת האוצר לבחון מעבר לעדכון מחירי מוצרי החלב אוטומטית, עם התייקרות מחיר החלב הגולמי. הצדדים כתבו כי "בהמשך לבקשה להארכת המועד, נעדכן כי אתמול התקיים דיון בהשתתפות היועץ המשפטי ושר האוצר. בהמשך לכך נעדכן כי משרדי האוצר והחקלאות בוחנים חלופות ובכללן מעבר למנגנון עדכון אוטומטי של מוצרי החלב שבפיקוח".

קודם לפגישה שהתקיימה אתמול בין כחלון ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, הודיע כחלון כי ידו לא תחתום על התייקרות מוצרי החלב. אלא שניתן להעריך שהיועמ"ש התקשה להגן על עמדת כחלון, אותה נימק בקושי רגשי להעלות את מחיר החלב. זאת בעיקר נוכח העמדה ההפוכה שהציג משרד החקלאות האחראי יחד עם משרד האוצר על מחירי המפוקחים.

בעקבות כך, נעשו נסיונות מאז אתמול להגיע לפשרה עם תנובה, כך שתסכים לדחיית הדיון. הפשרה הינה למעשה אימוץ הצעתו של שר החקלאות אורי אריאל שכבר לפני ארבעה חודשים הציע לכחלון לשנות את מנגנון עדכון מחירי המפוקחים כך שלא תידרש חתימת השרים, אלא רק המלצת הוועדה המקצועית. כחלון התעלם מההצעה של אריאל, עד שלפני כחודש הציע מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד לאמץ את ההצעה. היוזמה של באב"ד היתה בהמשך למשא ומתן שניהל בחודש שעבר עם תנובה, בניסיון שתמשוך את העתירה שהגישה לבג"ץ. בתמורה למשיכת העתירה הציע האוצר לתנובה כי העלאת מחירי מוצרי החלב שבפיקוח תתבצע בעקבות המלצת ועדת הפיקוח וללא צורך בחתימת שרי האוצר והחקלאות. לטענת צדדים שהשתתפו בפגישה, האוצר איים על תנובה כי אם לא תמשוך את העתירה ותבטל את העלאת המחירים עליה הודיעה בחודש שעבר, יפתח את שוק החלב לייבוא. הצעת באב"ד לתנובה נחסמה אז על ידי אריאל, כיוון שלא היה שותף למהלך.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
הבעיה היא שמשק החלב מנוהל על ידי המדינה
היה עדיף אם המדינה לא הייתה קובעת למחלבות לא את המחיר שבו הן קונות את חומר הגלם המרכזי (מחיר המטרה לחלב גולמי) ולא קובעת מחיר של מוצרים בפיקוח. אבל אם המדינה גם קובעת מה יהיה מחיר הקנייה של חומר הגלם וגם מה יהיה מחיר המכירה של המוצר הסופי, הרי שהם צריכים לנוע באותו הכיוון.
אהרל'ה  |  16.09.18
לכל התגובות