אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד ת"א־פמילי: לא ראוי עם פגם ערכי מובנה צילום: עמית שעל

מדד ת"א־פמילי: לא ראוי עם פגם ערכי מובנה

אם הבורסה רוצה מדד טיפשי, שיבושם לה, אך קשה לקבל את הפגם הערכי המובנה במנגנון הקובע שלו

16.09.2018, 20:46 | מיקי גרינפלד

שוק ההון המקומי, כמו כל שוק, מסתמך על היצע מגוון כדי למשוך ביקושים. אלא שהפעם המנהלים של אחוזת בית הלכו רחוק מדי, עם מדד חסר משמעות במקרה הטוב, ולא ראוי במקרה הגרוע.

הבורסה מסתמכת על מסמך שפרמה התאחדות הבורסות העולמית World Federation of Exchanges – WFE, גוף שמאגד בתוכו בורסות מכובדות מכל העולם, שבחודש פברואר האחרון פרסם דוחת על ההיבטים הייחודים של החברה המשפחתית (שהסתמך בין היתר על מפגשים עם אנשים רלבנטיים). הטענה של WFE היא כפולה – מהצד התאגידי – הטענה היא שמדד משפחתי יכול לחזק את האטרקטיביות של שוק ההון עבור חברות משפחתיות פרטיות, החוששות ממעורבות של גורמים חיצוניים. מהצד של המשקיעים – המדד הוא מכשיר בחברות שמתנהלות גם על פי רגש לכאורה, עם חשיבה לטווח ארוך. WFE הוא גוף מכובד, אך לא מדובר במכון מחקר אקדמי, והממצאים לא עומדים באף מבחן סטטיסטי של שיטות מחקר. 

 

במקרה של השוק המקומי, לומר שיש דמיון בין שטראוס, קסטרו, פוקס, שפיר הנדסה או סנו רק בגלל ההיבט המשפחתי, זו בדיחה. לשים אותן במדד אחד ולספר למשקיעים שבכל החברות האלה הקשר הרגשי של בעלי השליטה משפיע על דרך הניהול - יותר מבחברות אחרות - זה על גבול החוסר אחריות. זו אמירה שיש לבסס בנתונים. הבורסה לא תצליח לעשות זאת, פשוט כי זה לא נכון.

בהיבט אחר, תפקידה של הבורסה לעודד מעורבות יתר של הציבור בחברות (כך היא אכן עושה כאשר היא דורשת מינימום החזקות הציבור על מנת להיכנס למדדים). לחברות משפחתיות יש על פי ה-WFE עצמו נטייה להתרחק ממעורבות שכזו ולכן מרביתן ידאגו להמשך שליטה מלאה גם לאחר ההנפקה - בניגוד מוחלט לאינטרס הציבורי ולאינטרס שהבורסה עצמה מקדמת כאמור. אז במה בדיוק הועילו כאן חכמים בתקנתם? 

בורסת ת"א, צילום: בלומברג בורסת ת"א | צילום: בלומברג בורסת ת"א, צילום: בלומברג

אם הבורסה רוצה מדד טיפשי, שיבושם לה, אך קשה לקבל את הפגם הערכי המובנה במנגנון הקובע שלו. רשימת החברות הכלולות במדד תיקבע על ידי מרכז רעיה שטראוס לחקר עסקים משפחתיים, בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל־אביב. אף שבוועדה הקובעת נמצאים פרופסורים מכובדים מהפקולטה, הגוף האמור ממומן על ידי רעיה שטראוס, בעלת מניות וחברת המשפחה השולטת בקבוצת שטראוס - שתיכנס לאותו מדד. כלומר, הבורסה מסתמכת על גוף חיצוני שיקבע מדד שאליו תיכנס, בין היתר, החברה שמממנת בעקיפין את הפעילות של אותו גוף חיצוני.

בשורה התחתונה, הכל כשר והכל לא ראוי באותה מידה. מעציב מאוד שהבורסה לא חושבת על הנראות של הקשרים האלה.

תגיות