אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שבעה ח"כים אישרו העברות תקציביות של 2.7 מיליארד שקל צילום: אלכס קולומויסקי

שבעה ח"כים אישרו העברות תקציביות של 2.7 מיליארד שקל

בישיבה שארכה שעה וחצי, אושרו בין היתר העברות קואליציניות של 12.6 מיליון שקל למוסדות בפריפריה ושל מיליון שקל למחקר בתחום המשפט העברי. יו"ר הוועדה גפני מתח ביקורת על הגשת ההצעות בפגרת הקיץ: "אנו חושדים שאגף התקציבים מעכב הרבה זמן פניות של משרדי הממשלה להעברות תקציביות"

17.09.2018, 14:31 | צבי זרחיה

שבעה חברי כנסת בלבד (מתוך 17) החברים בוועדת הכספים הגיעו היום בצהריים (ב') לישיבה מיוחדת של הוועדה - ובתוך שעה וחצי אישרו העברות תקציביות של 2.69 מיליארד שקל. הח"כים הם  יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה), עודד פורר (ישראל ביתנו), דודי אמסלם ונורית קורן (ליכוד), שולי מועלם (הבית היהודי), מוסי רז (מרצ) ורועי פולקמן (כולנו).

קראו עוד בכלכליסט

הוועדה אישרה בין היתר שורה של העברות תקציביות פוליטיות לפי הסכמים עם חברי הכנסת וסיעות הקואליציה. כך למשל, במשרד המשפטים הוחלט להעביר 1 מיליון שקל למחקר בתחום המשפט העברי בהתאם לסיכום עם מפלגת הבית היהודי. יו"ר הקואליציה ח"כ דוד אמסלם (ליכוד) וח"כ משה גפני תהו מדוע צריך להעביר כסף קואליציוני לחקר המשפט העברי. נציג המשרד אמר כי יפנה את השאלה לשרת המשפטים איילת שקד.

הוועדה אישרה גם העברת 12.6 מיליון שקל לפיתוח מוסדות ציבור בפריפריה בהתאם לסיכום עם יו"ר ועדת הכנסת ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), העברת מיליון שקל לקידום הספורט בגליל ובפריפריה החברתית לפי סיכום עם ח"כ אורן חזן (ליכוד), וכן חצי מיליון שקל לפיתוח מוסדות ציבור בנגב, הגליל והפריפריה לפי הסכם שהושג עם ח"כ נאוה בוקר (ליכוד). לוועדה הוסבר כי הכסף מובא כעת לביצוע לאחר שהושלמו הבדיקות המקצועיות המשפטיות הנחוצות.

יו"ר ועדת הכספים, חבר הכנסת משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי   יו"ר ועדת הכספים, חבר הכנסת משה גפני | צילום: אלכס קולומויסקי יו"ר ועדת הכספים, חבר הכנסת משה גפני, צילום: אלכס קולומויסקי

ח"כ רז שאל כיצד מתנהל התהליך של הסיכומים עם חברי הכנסת להעברת כספים. ח"כ פולקמן השיב לו: "יש פה חדר מאחורה והולכים לשם בעת אישור התקציב". ח"כ קורן שאלה למה אני לא קיבלתי. אמסלם הודיע כי בתקציב 2019 החליט שלא יינתנו כספים קואליציוניים. רז אמר כי אם המוסדות בפריפריה הם טובים לא צריך להעבירם רק בגלל מעורבותם של חברי כנסת מהקואליציה.

בפנייה אחרת הוצע להעביר 20 מיליון שקל להרחבת תוכנית מגן רקיע - לפי החלטת הקבינט. ההחלטה הוגדרה בסיווג שמור ועל כן לא צורפה להצעה. מגן רקיע היא מערכת הגנה אקטיבית לכלי טיס אזרחיים מפני טילים שפותחה על ידי "אל אופ" מערכות השייכת לאלביט. כמו כן, לחברת נצר השרון יועברו 18 מיליון שקל לצורך פעילותה עד למכירתה. כמו כן, יועברו 40 מיליון שקל במזומן ו-80 מיליון שקל בהרשאה להתחייב לצורך הון בעלים לחברת תומר, שתקלוט חלק מפעילותה של חברת תעש מערכות - לאחר מכירתה.

ח"כ רועי פולקמן, צילום: יחצ ח"כ רועי פולקמן | צילום: יחצ ח"כ רועי פולקמן, צילום: יחצ

יו"ר הועדה ח"כ גפני מתח ביקורת על כך שמשרד האוצר חוזר ומגיש לוועדה פניות להעברות תקציביות במהלך פגרת הקיץ. "הישיבה הזו היתה מיותרת אם משרד האוצר היה מביא העברות שגרתיות בתקופה קודמת להחיל בזמן. ככל הנראה, לאגף התקציבים במשרד האוצר יש חשבונות אחרים". גפני טען עוד, כי "אנו חושדים שאגף התקציבים מעכב הרבה זמן פניות של משרדי הממשלה להעברות תקציביות". הוא הירבה לשאול את נציגי אגף התקציבים מתי קיבלו בקשות ממשרדי הממשלה להעברות תקציביות, ומדוע לקח הרבה זמן עד שהפניות בעניין הוגשו אל ועדת הכספים.

עיכוב מכוון?

גפני ואמסלם תהו האם האוצר מעכב את הגשת הפניות התקציביות לוועדה מתוך כוונה שמשרדי הממשלה לא יספיקו להוציא את כל הכספים בשנת 2018, ועל כן, הכספים יועברו לביצוע בשנת 2019. גפני טען כי הוא מקבל פניות מראשי רשויות שטוענים שהוא מעכב את אישור הכספים, בעוד שמשרד האוצר לא הגיש כלל פניות תקציביות לאישורה של הוועדה. גפני גם מתח ביקורת על האוצר המונע את העלאת גיל הפרישה לנשים לנוכח תביעת הוועדה להעניק פיצוי לנשים במקצועות שוחקים שייאלצו לפרוש, וכן לנשים מפוטרות בגילאי 50 ומעלה.

כמו כן, גפני סירב להעלות לאישור הוועדה פנייה של האוצר להעברת 194 מיליון שקל לבינוי ובכלל זה לבינוי של משרדי ממשלה - 74 מיליון שקל, ו-54 מיליון שקל לבינוי בתי המשפט. גפני הודיע שכל עוד לא יהיה בינוי בבתי הדין הרבניים - לא יאפשר את העברת הכספים ודרש ממשרד האוצר לקבל הסברים מדוע לא מוקצים כספים לבינוי בבתי הדין. יצויין כי זו הפעם השנייה שבה הוועדה לא מאשרת את הפנייה התקציבית לאחר שבישיבה קודמת גפני ביקש הסברים ולא קיבל.

בין הפניות הנוספות שהועלו לאישור: העברת 1.425 מיליארד שקל בהרשאה להתחייב לצורך: הקמת כבישים התומכים בהקמת יחידות דיור - 373 מיליון שקל, הקמת נתיבים מהירים - 240 מיליון שקל, נתיבי תחבורה ציבורית - 812 מיליון שקל; יישום הרפורמה במנגנוני ניהול ההון האנושי - 37.3 מיליון שקל; הגדלת תקציב רשות החדשנות במשרד הכלכלה - 154 מיליון שקל; התאמת תקני כוח אדם ורכב לרפורמה במבחני הנהיגה המעשיים - 9 מיליון שקל.

תגיות