אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ג'יי.פי מורגן: אנחנו בפתחה של מלחמה קרה כלכלית צילום: בלומברג

ג'יי.פי מורגן: אנחנו בפתחה של מלחמה קרה כלכלית

לפי אנליסטית בכירה בבנק, יש עדיין תקווה לפיוס בין ארה"ב וסין אך מדובר בכלכלות המייצגות שתי תרבויות שונות, והבעיה הגדולה ביותר היא התחרות ביניהן על ההובלה בתחום הטכנולוגי

21.09.2018, 21:22 | שירות כלכליסט

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון של כלכליסט

המכסים שארה"ב וסין מטילות אחת על השנייה בחודשים האחרונים עלולים להיות התחלתה של מלחמה כלכלית מתמשכת, כך לפי אנליסטים בג'יי.פי.מורגן המצוטטים ב-CNBC. לדבריהם, המכסים אמנם פחות חמורים ביחס לציפיות ועוד יש תקווה לפיוס, אך כשמדובר בשתי הכלכלות הגדולות בעולם המגיעות מתרבויות שונות ומעוניינות כל אחת לקדם את הפיתוח שלה, האפשרות של מלחמה כלכלית עומדת על הפרק.

קראו עוד בכלכליסט

"עלינו לקחת בחשבון שמלחמת הסחר הנוכחית תהפוך למלחמה קרה כלכלית. אנחנו מקווים שזה לא יקרה", הסבירה ג'ינג אולריך, סגנית יו"ר מחלקת אסיה ואזור הפסיפיק בג'יי.פי.מורגן בכנס של הפורום הכלכלי העולמי בעיר טיינג'ין בסין, "יש עוד סיכוי ששני הצדדים יישבו לשולחן המו"מ, ועוד יש סיכוי שיגיעו לפיוס מסוים. הרי כולנו יודעים שאם מלחמת הסחר תמשיך יווצר מצב שבו כולם מפסידים, אף אחד בעולם לא ירוויח מזה". אולם, לדבריה, סין לא תשנה את מדיניות הפנים שלה בגלל לחץ חיצוני. "הבעיה היא בתחום הטכנולוגיה, שבו גם סין וגם ארה"ב רוצות להיות המנהיגות. סין כמובן כבר פורצת דרך בתחומים רבים".

הנשיאים שי וטראמפ. ראש בראש, צילום: רויטרס הנשיאים שי וטראמפ. ראש בראש | צילום: רויטרס הנשיאים שי וטראמפ. ראש בראש, צילום: רויטרס

לפי ארון סונדראג'אן, מרצה בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת ניו יורק, שהשתתף אף הוא בכנס, סין כבר מקדימה את ארה"ב בחמש השנים הכל הקשור להטמעת הדיגיטציה (digitalization) בכלכלה, אך ארה"ב עדיין מובילה בכל הקשור למחקר ופיתוח של אינטליגנציה מלאכותית. עם זאת, הוסיף כי יפן עקפה את שתי המדינות בפיתוח רובוטים תעשייתיים.

הסבב האחרון של מכסים שהטילה ארה"ב על יבוא סיני בשווי 200 מיליארד דולר ייכנס לתוקף ביום שני הקרוב. שיעור המכס יעמוד בתחילה על 10% ויעלה ל-25% בתחילת השנה הבאה. הסינים כבר הודיעו בתגובה כי יטילו מכסים של 10% ו-5% על סחורות אמריקאיות בשווי 60 מיליארד דולר.

ההערכה בג'יי.פי.מורגן היא כי המכסים יפחיתו 0.6% מצמיחת התמ"ג הסינית. ההאטה הזו תוסיף ללחץ המופעל על הכלכלה בשל מאמצי הממשלה לעבור לצמיחה המסתמכת על צריכה. "זה לא יהיה קל", סיכמה אולריך, "צפויות מהמורות בדרך".

תגיות