אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מאמה מיה!": יעד הגירעון באיטליה הועלה ל-2.4% צילום: איי אף פי

"מאמה מיה!": יעד הגירעון באיטליה הועלה ל-2.4%

הממשלה הפופוליסטית של הכלכלה הרביעית בגודלה באירופה החליטה בניגוד לאזהרות הבנק המרכזי על יעד גירעון הגדול פי שלושה מזה שתכננה הממשלה הקודמת; החששות מפני המהלך שולחים את הבורסה המקומית לירידות שערים, ומכים את האיחוד האירופי בתדהמה

28.09.2018, 16:21 | שירות כלכליסט
מהלך דרמטי באיטליה: הממשלה האנטי ממסדית שלה הרחיבה אתמול (ה') בלילה את יעד הגירעון התקציבי שלה לשנה הבאה ל-2.4% - באופן שיאפשר לה לממן את הבטחות הבחירות שלה. למהלך הנוכחי יש השלכות משמעותיות על הבורסה של מילאנו שיורדת ב-4.4% - הירידה החדה מאז ינואר 2016. הדבר גורר ירידות שערים גם בבורסות מרכזיות אחרות ביבשת. התשואה על האג"ח האיטלקי ל-10 שנים מזנקת ב-21 נ"ב ל-3.08%, ולשנתיים - ב-26 נ"ב לרמה של 1.02%. המהלך הנוכחי היכה את האיחוד האירופי בתדהמה, וסוכנות הידיעות בלומברג מצטטת בכיר באיחוד שתגובתו להעלאת יעד הגירעון היתה פשוט "מאמה מיה!".

קראו עוד בכלכליסט

הממשלה, המורכבת מתנועת חמשת הכוכבים האנטי ממסדית וממפלגת הליגה המתנגדת להגירה למדינה, הציבו יעד גירעון הגבוה פי שלושה מכפי שהממשלה הקודמת תכננה. זאת על אף ששר האוצר ג'ובאני טריה קרא להצבת יעד שיעמוד על 1.6% מהתוצר, ובהתאם לחוקי האיחוד האירופי, המחייבים שהגירעון יהיה נמוך מ-2%.

מימין: מתיאו סאלביני ולואיג מימין: מתיאו סאלביני ולואיג'י די מאיו | צילום: איי אף פי מימין: מתיאו סאלביני ולואיג

ההחלטה מביאה לסיומם חודשים של חוסר ודאות סביב השאלה האם הממשלה תמשיך להתנגד לדרישות האיחוד האירופי לשלוט טוב יותר ברמת החוב שלה. המפלגות הפופוליסטיות המרכיבות את הממשלה טוענות כי דרישה זו מצד האיחוד מגבילה את פוטנציאל הצמיחה של הכלכלה, ולכן עדיף להעלות את ההוצאות כדי לעודד התרחבות כלכלית.

החלטת הממשלה התקבלה גם לאחר שנגיד הבנק המרכזי האיטלקי איגנסיו ויסקו קרא לה לנקוט במדיניות פיסקאלית אחראית - והזהיר מפני תגובת שוק שלילית לגירעון גדול מדי, בשל החוב הכבד של המדינה. לדבריו, "יחס החוב-תוצר עלול להימצא בקרוב על מסלול שאינו בר-קיימא". הצעד הנוכחי הוא בבחינת מפלה פוליטית לנשיא איטליה סרג'יו מטרלה ולשר האוצר טריה, שניסו למתן את מדיניות הממשלה שהוקמה ביולי על ידי ראש תנועת חמשת הכוכבים, לואיג'י די מאיו, וראש מפלגת הליגה, מתיאו סלביני, המשמשים כסגניו של ראש הממשלה, ג'וזפה קונטה. עם זאת, לפי דיווחים באיטליה טריה אמר שלא יתפטר מתוקף אחריותו לדאוג ליציבות הכלכלית. לפי דיווח אחר, היה זה מטרלה שהפציר בו לא לעשות זאת. העיתון רפובליקה מצטט את  טריה שאמר כי "לא אעזוב, לטובת המדינה. יש סיכון לסופה פיננסית. לא נשליך את המדינה לתוהו ובוהו".

בין הבטחות הבחירות של מפלגות הקואליציה באיטליה ניתן להזכיר "משכורת אזרח" לעניים, קיצוצי מסים וביטול רפורמת הפנסיה שהעלתה את גיל הפרישה במדינה, ואלה הם הצעדים עליהם הוסכם אמש. הממשלה אמורה להגיש את טיוטת התקציב שלה ל-2019 לבחינת הנציבות האירופית בבריסל עד אמצע אוקטובר. לדבריו די מאיו, זהו "תקציב עבוד העם, שבפעם הראשונה בהיסטוריה של המדינה מבטל את העוני". עוד אמר כי עלות המהלך עומדת על 10 מיליארד יורו. לדברי בכיר באיחוד האירופי, יעד הגירעון היה אמור לעמוד על 1.6% כדי לאפשר שיפור ביציבות הכלכלית, ויעד של2.4% צפוי לגרום לכך שאיטליה לא תעמוד בהתחייבויותיה.

רה"מ קונטה היה מועמד פשרה בין סלביני ודה מאיו, ששניהם היו מעוניינים בתפקיד, ולמעשה אינו נמצא באף אחת מהרשימות שלהם ונחשב למינוי מטעמם. שר האוצר טריה מונה אחרי שהנשיא פסל את המועמד המקורי פאולו סאבונה שדוגל בעזיבת גוש היורו.

תגיות