אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש העליון שלח את הקניונים הביתה: מכירת נכסים תחויב במס כעסקת נדל"ן צילום: אלכס קולומויסקי

ביהמ"ש העליון שלח את הקניונים הביתה: מכירת נכסים תחויב במס כעסקת נדל"ן

השופטת אסתר חיות שללה את בקשתן של החברות מליסרון, גזית גלוב, אשטרום נכסים ואלדר נכסים לדיון נוסף בנושא החקיקה הנוגעת להגדרת חברה כ"איגוד מקרקעין" ומחייבת בתשלום מס גבוה יותר

02.10.2018, 15:34 | דותן לוי

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, דחתה את בקשתן של ארבע חברות לדיון נוסף בנושא המיסוי על הקניונים שבבעלותם. החברות: אלדר נכסים, אשטרום נכסים, מליסרון וגזית גלוב הגישו בקשה לדיון נוסף ובו טענו כי פסק דין שנקבע בחודש ינואר האחרון הנוגע לחקיקת מיסוי איגודי מקרקעין היא שגוי. לטענת החברות, פסק הדין הקודם קבע קביעה מהפכנית וחדשנית בכך שהרחיב את המונח מקרקעין וקבע כי נכס מסוג "עסק חי" נטמע במקרקעין ואין לראותו כנכס נפרד. לטענת החברות לפסק הדין עשויה להיות השפעה גם על תאגידים אחרים במשק כמו מלונות ובתי דיור מוגן, וכי באופן כללי יש לתת פרשנות מצמצמת למסים עקיפים דוגמת מס רכישה לעומת מסים ישירים.

קראו עוד בכלכליסט

מנגד, המדינה טענה, כי החברות שבו על טיעונים שכבר נידונו בעבר ונדחו במסגרת פסק הדין הקודם, חיות כתבה בפסיקתה, "לא מצאתי כי המקרה הנ"ל עונה לתנאים שבחוק או כי מדובר באחד המקרים הנדירים והחריגים שבהם יש להורות על קיומו של דיון נוסף...טענת המבקשת כי פרשנות בית המשפט מרחיבה הלכה למעשה את המונח 'מקרקעין' הרבה מעבר להגדרתו אינה מתיישבת עם מה שנקבע בפסק הדין".

קניון חוצות המפרץ בחיפה (ארכיון), צילום: אלעד גרשגורן קניון חוצות המפרץ בחיפה (ארכיון) | צילום: אלעד גרשגורן קניון חוצות המפרץ בחיפה (ארכיון), צילום: אלעד גרשגורן

כאמור, בינואר האחרון ניתן פסק דין על ידי שופטת העליון לשעבר, מרים נאור, המשית עלויות מיסוי כבדות על חברות הנדל”ן המסחרי. על פי פסק הדין, שניתן על ידי הרכב שופטים שכלל גם את עוזי פוגלמן וענת ברון, עסקאות שביצעו החברות הללו לרכישת מניות של חברות אחרות המחזיקות בקניונים מוגדרות כ"עסקה באיגוד מקרקעין", הגדרה המטילה מס שבח על הצד המוכר ומס רכישה על הצד הקונה.

פסק הדין ניתן בארבעה ערעורים שונים שהדיון בהם אוחד. הערעורים נגעו לאופן המיסוי של עסקה לרכישת קניון או מרכז מסחרי, כאשר בשניים מהם רשות המסים היתה המערערת, לאחר שדרישתה למסות את העסקה כעסקת מקרקעין נדחתה, ובשניים האחרים המערערים היו הגופים העסקיים. חברות הקניונים טענו כי החברות שנרכשו או נמכרו על ידן כוללות גם פעילויות ונכסים שאינם בגדר נכסי מקרקעין, כגון פעילות עסקית ומוניטין, ולכן אין לראות בעסקאות הללו "עסקאות באיגוד מקרקעין". מנגד, טענה רשות המסים כי הפעילויות הללו נובעות מלב הפעילות של החברות, שהוא השכרת נדל"ן מניב, והפרדת הפעילויות שהן מבקשות להחיל היא מלאכותית.

תגיות