אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בפעם הראשונה: קנס הוטל על אפליית לאום במכירת דירות צילום: אוראל כהן

בפעם הראשונה: קנס הוטל על אפליית לאום במכירת דירות

משהב תשלם 30 אלף שקל לאחר שהאגודה לזכויות האזרח חשפה כי בפרויקט שהיא מקימה במעלות-תרשיחא נמסרו מחירים גבוהים יותר למתעניינים מהמגזר הערבי, בעוד ללקוחות יהודים הוצעו מבצעים; משהב: נצא למאבק משפטי

03.10.2018, 15:26 | דותן לוי

פעם ראשונה: קנס הוטל על אפליית לאום במכירת דירות.

בהחלטה תקדימית של רשות מקרקעי ישראל הוטל לאחרונה קנס ראשון על חברה שהפלתה רוכשי דירות פוטנציאלים על בסיס לאום. הקנס הוטל על החברה היזמית משהב, לאחר שנקבע שהפלתה לרעה לקוח ערבי שביקש לקנות דירה במעלות-תרשיחא.

קראו עוד בכלכליסט

ב-2016 החלה חברת משהב לבנות פרויקט מגורים במעלות-תרשיחא על קרקע בה זכתה במכרז של רמ"י, שבתנאיו סעיף מפורש האוסר על אפליה.

במהלך בחינה שיזמה האגודה לזכויות האזרח, נמצא, כי בעוד שללקוחות יהודים הוצעו מבצעים על הדירות, ללקוח ערבי שפנה אל החברה נאמר כי המבצע הסתיים, ומחיר הדירות שננקב בשיחה עמו היה גבוה משמעותית.

לאחר בדיקת האגודה נעשתה בדיקה חוזרת של הנושא אשר הגיעה לאותם הממצאים. בבדיקה זאת נשאלה נציגת החברה אם יהיו דיירים ערבים בפרויקט, והנציגה השיבה כי: "משהב בונה לציבור ציוני".

האגודה הגישה עתירה מינהלית לבית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה נגד רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בדרישה שבית המשפט יורה לה להפעיל את סמכויותיה ולקנוס את החברה בשל האפליה הסמויה שנחשפה.

(ארכיון), צילום: Nikguy-pixabay (ארכיון) | צילום: Nikguy-pixabay (ארכיון), צילום: Nikguy-pixabay

לאחרונה התקיים דיון חוזר בנושא בוועדת המכרזים של רמ"י. הוועדה קבעה כי "החברה לא נתנה כל הסבר מניח את הדעת לפערי מידע שנמסרו בנוגע למחירי הדירות", וכי "בנסיבות אלה, נפל פגם בהתנהלותה של החברה וכי במקרה זה לא נקטה החברה ביחס שווה בין הפונים, באופן אשר יש לראותו באפליה פסולה". בעקבות זאת הוחלט להטיל עליה קנס בגובה 30 אלף שקל. עם זאת, למרות הראיות שהוצגו בפני הוועדה, חבריה "התרשמו" שההפליה לא היתה חלק ממדיניות החברה.

משהב הוקמה לפני 77 שנה (כשתי חברות נפרדות: משכנות והבונה) על ידי הסתדרות הפועל המזרחי בארץ ישראל ופעלה עד כה בהקמת שכונות מגורים לציבור הדתי לאומי. כאמור, ב-2016 זכתה החברה בקרקע למכרז והכריזה לגבי הפרויקט כי הוא יפנה לכלל הציבור.

ראש יחידת זכויות חברתיות וכלכליות באגודה לזכויות האזרח, עו"ד גיל גן-מור, אמר בתגובה: "אנחנו מברכים על כך שהוועדה קבעה שמדובר באפליה וקנסה את החברה, אולם ברור מהתנהלותה, מכך שהיה צורך להגיש עתירה, ומגובה הקנס הנמוך שהוטל על משהב, שרשות מקרקעי ישראל אינה פועלת בצורה נחושה מספיק כדי למגר את התופעה של אפליה במגורים. אנחנו מקווים שלא יהיה צורך בעתירות נוספות לבית המשפט כדי שהרשות תפעל בעתיד בצורה רצינית במקרים של אפליה. ולגבי חברת משהב, אם יתברר בעתיד שהיא ממשיכה במדיניות מפלה האגודה לזכויות האזרח תבקש לפסול את השתתפותה במכרזי בנייה".

בחברת הבנייה משהב טוענים כי "ועדה של המנהל שדנה בנושא, קבעה שלא הייתה כל אפליה שיווקית בפרויקט, ולא מצאה כל פגם בהתנהלות חברת משהב, לאחר קבלת החלטה זו, המנהל ללא ידיעתה של החברה, כינס ועדה חדשה שלא הוזמן אליה נציג של החברה לטעון את עמדת החברה בנושא. וועדה זו שינתה באופן לא חוקי את החלטתה של הוועדה הראשונה.

בעקבות החלטה זו, פנתה משהב לבית המשפט המחוזי בחיפה בבקשה למחיקת העתירה של האגודה לזכויות האזרח בישראל בנושא אפליה בשיווק דירות בפרויקט שבונה החברה במעלות.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
גורם עויין
המנהל משאיר בידו בעלות על קרקע בשיעור 9% וזאת כדי שהקרקע לא תמכר לגורם עויין . מי הוא זה בעל המקצוע שיחליט מיהו גורם עויין וודאי שלא נציג מכירות . המנהל צריך להושיב בכול משרד מכירות גורם מטעמו שיעמוד על טיבו של כול לקוח . איך אמור נציג מכירות לדעת האם האדם שמדבר איתו הוא גורם עויין או לא? ועוד הוא צריך לקבוע איתו פגישה בארבע עיניים במשרד מכירות שכוח אל ? בקיצור כול ערבי שרוצה לרכוש שילך ישירות למנהל . אני מבין איש מכירות יהודי שלא מעוניין להפגש עם ערבי לבד במשרד ולכן ירחיק אותו מפגישה .
שמואל  |  04.10.18
לכל התגובות