אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באיזה גיל הכי כדאי להקים סטארט-אפ? צילום: בלומברג

באיזה גיל הכי כדאי להקים סטארט-אפ?

מחקר מ-MIT מצא שבניגוד לתפישה הרווחת, צעירים לא מצליחים יותר בהקמת מיזמים, גם כאשר מדובר בחברות טכנולוגיה

05.10.2018, 07:47 | מעין מנלה

מארק צוקרברג, שהקים את פייסבוק בגיל 19 אמר פעם ש"אנשים צעירים הם פשוט חכמים יותר" ואכן התפיסה הרווחת היא שמייסדי סטארט-אפים צעירים הם מצליחים יותר. אותה תפיסה גם הובילה את מייסד פייפאל פיטר ת'ייל להעניק 100 אלף דולר ליזמים בכל שנה – בתנאי שהם מתחת לגיל 23.

קראו עוד בכלכליסט

אך בכל הקשור להצלחה בהקמת מיזם מסתבר שהתפיסה הזאת פשוט לא נכונה. מחקר שנערך לאחרונה ב-MIT בשיתוף הלשכה לסטטיסטיקה האמריקאית מצא כי היזמים המצליחים ביותר הם כאלה שהקימו את המיזם בסביבות גיל ה-40. למעשה, בקרב חברות הטכנולוגיה המצליחות ביותר, גיל המייסדים הממוצע בעת שהקימו את החברה היה 45. יותר מכך, לפי המחקר הסיכוי של יזם בן 40 להצליח בגדול גבוה פי 2 מזה של יזם בן 25. למשל, פרופ' אמנון שעשוע היה בן 39 כאשר הקים ביחד עם זיו אבירם את מובילאיי, שנמכרה במרץ 2017 לאינטל תמורת 15.3 מיליארד דולר בעסקה הגדולה ביותר בתולדות המשק הישראלי.

ג ג'ף בזוס, ייסד את החברה בגיל 30 אך עשה את הפריצה המשמעותית רק בגיל 45 | צילום: רויטרס ג

"בתיאוריה, יש הרבה סיבות טובות לחשוב שצעירים הם יזמים מצליחים יותר, במיוחד כשמדובר בחברות טכנולוגיה", אמר פרופ' בנג'מין ג'ונס מבית ספר קלוג לניהול שהיה אחד מעורכי המחקר ל'קלוג אינסייטס'. לדבריו, אחת הסיבות היא הרעיון שצעירים פחות מקובעים על ידי פרדיגמות ולכן יכולים להגות רעיונות חדשניים באמת. כמו כן, צעירים נולדו עם הטכנולוגיה ומבינים טוב יותר כיצד הטכנולוגיה יכולה לענות על צרכי לקוחות. בנוסף, אנשים בשנות ה-20 לחייהם פחות מושפעים מאילוצים כלכליים כמו פרנסת משפחה או תשלומי משכנתא בהחלטותיהם המקצועיות.

מן הצד השני לאנשים מבוגרים יש עשורים של ניסיון בעסקים, ניהול ופתרון בעיות מאחוריהם שיכולים לסייע להם בהקמת סטארט-אפ מצליח. "ניסיון יכול להביא עמו תובנות משמעותיות לגבי שוק מסויים או טכנולוגיות מסויימות בנוסף לכישורים ניהוליים", אומר ג'ונס.

במחקר, בדקו 2.7 מיליון חברות אמריקאיות שהעסיקו לפחות אדם אחד בין השנים 2007 ל-2014 ומצאו שהגיל הממוצע בו הקימו המייסדים את העסק היה 41.9. עם זאת, החברות האלה כללו את כל סוגי העסקים – החל ממסעדות ועד חברות טכנולוגיה.

פרופ פרופ' אמנון שעשוע, ייסד את מובילאיי בגיל 39 | צילום: יונתן הפנר פרופ

כאשר החוקרים בדקו רק חברות הטכנולוגיה המצליחות ביותר- אותה חברה אחת מאלף שהציגה במהלך חמש השנים הראשונות שלה את הצמיחה הגדולה ביותר במכירות או בגיוס עובדים. בקרב אותן חברות טכנולוגיה מצליחות, גיל המייסדים הממוצע היה 45 בעת ההקמה.יותר מכך, גיל המייסדים הממוצע של החברות שעשו אקזיט היה אף גבוה יותר – 46.7.

אבל מה לגבי סטיב ג'ובס?

למרות שהחוקרים בדקו את החברות המצליחות ביותר – ה-0.1% עם הצמיחה המהירה ביותר או כאלה שעשו אקזיט – עדיין נשאלת השאלה האם החברות שבהן ההצלחה באמת מסחררת כמו גוגל, אפל, מיקרוסופט או אמזון אינן כאלה שהוקמו על ידי יזמים צעירים מאוד. "כאשר בוחנים לעומק את הצלחתם של מייסדים מצליחים ומפורסמים כמו ביל גייטס, סטיב ג'ובס, ג'ף בזוס או סרגי ברין ולארי פייג' – קצב הצמיחה של העסקים שלהם במונחים של שווי שוק הגיע לשיא כאשר הם היו מבוגרים יותר. למשל, סטיב ג'ובס הציג את ההמצאה המצליחה ביותר של אפל – האייפון כאשר ג'ובס היה בן 52. ג'ף בזוס שהקים את אמזון בגיל 30 עבר ממכירת ספרים להפיכת אמזון לקמעונאית המצליחה בעולם כשהוא היה בן 45", כתבו החוקרים בהרווארד ביזנס ריוויו. המייסדים הצעירים והמצליחים האלו לא הגיעו לשיא בגיל צעיר.

התוצאות הפתיעו את החוקרים והם בדקו פרמטר נוסף – סיכויי ההצלחה בהקמת עסק בהתאם לגיל המייסד. הם מצאו שהסיכוי של מייסד בן 50 להצליח בהקמת חברה גבוה פי 1.8 ממייסד בן 30 וכי למייסד בן 20 הסיכוי להצליח הוא הנמוך ביותר.

מדוע יזמים מבוגרים מצליחים יותר? החוקרים הציעו כמה תיאוריות במאמר שפרסמו באתר the Conversation. ראשית, יזמים מבוגרים יותר הם מנוסים יותר בניהול ובעלי ידע עמוק ונרחב יותר לגבי התעשייה הספציפית בה הם פועלים. יש להם משאבים כלכליים שאין למרבית היזמים בגיל 20 וקשרים חברתיים ומקצועיים נרחבים ומבוססים יותר שיכולים לעזור להם בהקמת המיזם.

החוקרים אמנם לא מצאו את הסיבה שבגללה מייסדים באמצע חייהם מצליחים יותר אך כן מצאו גורם אחד שעשוי לשפוך אור על התוצאה: הסיכוי של מייסדים שלהם שלוש שנים או יותר של ניסיון בתחום שבו הקימו את המיזם להצליח בגדול גבוה פי 2 מזה של מייסדים שאין להם ניסיון כזה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הרשתות החברתיות ובמיוחד אלו שצוקרברג מנהל
גרמו להמון נזק שהמשקל של הנזק גבוה מהתועלת בגלל זה צריך רגולריזציה קפדנית על התוכן שמתפרסם היו התאבדויות בעולם בגלל רשתות אלו הם מהווים פלטפורמה פתוחה לכ מי שרוצה להגיד מה שבא לו על מי שבא לו בלי מפריע, ויש לו אחריות ענקית למה שקורה לפחות במישור הזה, הוא תמיד רוצה להצטייר כאדם ישר תמים ונחמד שבמציאות בכלל נראה לי שלא אכפת לו מכלום חוץ ממנו
בני  |  05.10.18
לכל התגובות