אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החל משפט שרה נתניהו. עורך דינה: "הפרקליטות מעלימה חומרים" צילום: עמית שאבי

החל משפט שרה נתניהו. עורך דינה: "הפרקליטות מעלימה חומרים"

בפתיחת המשפט בתיק המעונות טען עו"ד יוסי כהן: "מנסים להעצים תיק שהחל בחמגשיות ולהפוך אותו לדרמה ותיק מסובך". השופט: מציע לקיים ישיבה בלשכתי כדי לבדוק אפשרויות לצמצום המחלוקות ולסיום התיק כולו

07.10.2018, 14:51 | ynet

אשת ראש הממשלה שרה נתניהו התייצבה היום (יום א') לפתיחת משפטה בבית משפט השלום בירושלים. היא נאשמת בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים - בפרשה המכונה תיק המעונות. יחד עם נתניהו התייצב לדיון עזרא סיידוף, אז סמנכ"ל מבצעים ונכסים במשרד ראש הממשלה, הנאשם יחד איתה בתיק. זהו דיון טכני שיעסוק בבקשת הפרקליטות לדון בתיק בהרכב של שלושה שופטים במקום שופט יחיד. זאת בשל רגישותו הציבורית של התיק וכן נוכח מעמדה הציבורי של נתניהו. הדיון לא צפוי לעסוק באישומים.

קראו עוד בכלכליסט

עו"ד יוסי כהן, המייצג את רעיית ראש הממשלה טען כי הפרקליטות "מעלימה חומרים". לדבריו, "מנסים להעצים תיק שהחל בחמגשיות ולהפוך אותו לדרמה ותיק מסובך. זה תיק פשוט מאוד שלא היה צריך להגיש בו אישום".

נציג הפרקליטות ארז פדן אמר בדיון: "אנחנו סבורים שבשל העובדה שמדובר בעבירות שנעשו במעון ראש הממשלה, במרמה, תחת ניצול מעמדה ובשל העובדה שמדובר באישיות ציבורית ומעמדה הציבורי של הנאשמת יש לנהל את התיק הזה בהרכב של שלושה שופטים. אם לא התיק הזה אז איזה תיק?"

השופט אביטל חן החליט כי "השלמת חומרי החקירה תתבצע תוך 30 יום. בהמשך ייקבע הדיון לטענות מקדמיות לדיון עוד בטרם ישמע כתב האישום. החלטה בעניין המוטב תישלח לצדדים. הצעתי לעורכי הדין לקיים ישיבה בלשכתי ללא צורך בנאשמים על מנת לבדוק אפשרויות לצמצום המחלוקת ואף לסיום התיק כולו. הצדדים נעתרו לבקשה ובהתאם לכך הישיבה הקרובה תוקדש לנושא זה". הפגישה שהציע השופט חן תתקיים ב-13 בנובמבר.

עוד בטרם פתיחת הדיון באולם השופט אביטל חן התגלעו חילוקי דעות בין עורכי דינה של נתניהו. שניים מבין סנגוריה - יעקב וינרוט ועמית חדד - עזבו בשלב זה את צוות ההגנה, כיוון שלדעתם יש להגיע להסדר טיעון, שבו נתניהו תודה במיוחס לה ותחזיר סכום כסף משמעותי ששולם מקופת המדינה עבור הארוחות שהוזמנו למעון. לעומתם, עו"ד יוסי כהן חולק על דעתם וממשיך לייצגה. היום הצטרף אליו עו"ד ירון קוסטליץ. "חדד ווינרוט לא מייצגים בתיק המעונות", אמר כהן.

שרה נתניהו היום בבית המשפט, צילום: עמית שאבי שרה נתניהו היום בבית המשפט | צילום: עמית שאבי שרה נתניהו היום בבית המשפט, צילום: עמית שאבי

לקראת הדיון אמרו פרקליטיה של נתניהו: "בפעם הראשונה בהיסטוריה מגישים כתב אישום נגד רעיית מנהיג על פתיתים וחמגשיות. פתיתים וחמגשיות שהוזמנו על ידי עד המדינה מני נפתלי, חרף מחאתה של נתניהו". לטענתם, "כתב האישום מתבסס על נוהל בלתי חוקי, שלמעשה כלל אינו קיים. חוק יסוד: הממשלה קובע שרק ועדת הכספים של הכנסת מוסמכת לקבוע את היקף ההוצאות במעון ראש הממשלה, ורק היא".

עוד טענו עורכי הדין כי "'נוהל המבשלת', שנקבע בחוסר סמכות על ידי שלושה פקידים, חמישה ימים בלבד לפני כניסתו של ראש הממשלה לתפקיד ב-2009, מעולם לא קיבל את האישור הנדרש מוועדת הכספים ולכן אינו חוקי. כתב אישום שמבוסס על נוהל בלתי חוקי - לא יחזיק מים".

מעורכי הדין דוינרוט וחדד נמסר: "בניגוד לפרסומים ההחלטה שלא ליצג את הגברת נתניהו התקבלה משיקולים מקצועיים ומתוך הבנה שבשלב זה נכון יהיה להפריד את הייצוג של ראש הממשלה והגברת נתניהו".

משפטה של נתניהו אמור היה להיפתח כבר בחודש יולי, אך כהן ביקש לדחותו ונענה בחיוב. קודם לחקירה החלה בדיקה מקדימה שנפתחה בפברואר 2015, עם פרסום דו"ח מבקר המדינה על הוצאות מעונות ראש הממשלה. בסמוך לכך נגבו במשטרה הודעות ממי ששימש בעבר בתפקיד אב הבית, מני נפתלי, לאחר שלבקשתו ועל דעת פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה דאז, יהודה וינשטיין ניתנה לו חסינות מפני הפללה עצמית.

עזרא סיידוף בבית המשפט , צילום: עמית שאבי עזרא סיידוף בבית המשפט | צילום: עמית שאבי עזרא סיידוף בבית המשפט , צילום: עמית שאבי

בהמשך הורה וינשטיין לפתוח בחקירה פלילית נוכח חשד סביר בענייני מימון הארוחות הפרטיות והשפים לאורחים פרטיים, שהועסקו במקביל להעסקתה של מבשלת בבית ראש הממשלה. במקביל נוקתה נתניהו מכל חשד בפרשת פדיון הבקבוקים למחזור, שבה נטען נגדה כי לקחה לעצמה את כספי פיקדון הבקבוקים במעון ראש הממשלה ואלה שימשו אותה להוצאות פרטיות או הועברו ל"קופה קטנה" של המעון.

במאי 2016, אז כבר שימש אביחי מנדלבליט כיועץ המשפטי לממשלה, עבר תיק החקירה מהמשטרה לפרקליטות מחוז ירושלים. שם ביקשו השלמות חקירה שארכו כמה חודשים. במאי 2017 הועבר התיק לפרקליט המדינה וביולי שעבר הוא העביר את ההכרעות בעניין שרה נתניהו ליועץ המשפטי לממשלה.

לאחר מכן נערכו השלמות חקירה נוספות. בספטמבר אשתקד זומנו שרה נתניהו ועזרא סיידוף לשימוע, אך בו טענותיהם נדחו. תשעה חודשים לאחר שהיועמ"ש הודיע על כוונתו להעמיד את נתניהו לדין, הוגש כתב האישום.זאת גם בעקבות עדותו של עד המדינה ניר חפץ. לפי כתב האישום היא הזמינה ארוחות על חשבון המדינה בסכום של יותר מ-350 אלף שקלים, על אף שהועסקה מבשלת במעון ראש הממשלה.

באישום נכתב כי "הנאשמים פעלו בצוותא למימון על חשבון אוצר המדינה של ארוחות מוכנות ממסעדות, וזאת בד בבד עם קבלת שירותיה של מבשלת במעון במשרה מלאה, אשר הוצגה בכזב כלפי המשרד כעובדת ניקיון, כל זאת בניגוד לנהלים ולכללים שנקבעו בעניין זה, ותוך קבלת מימון כפול על חשבון אוצר המדינה להוצאות ההסעדה במעון. הנאשמת פעלה כאמור תוך ניצול מעמדה כרעיית ראש הממשלה, כלפי כלל הגורמים הרלבנטיים ובהם הנאשם (סיידוף), אבות הבית ועובדי מעון נוספים. הנאשם פעל כאמור תוך ניצול תפקידו ואחריותו כעובד ציבור בכיר ותוך הפרת האמון שניתן בו".

עוד נכתב בכתב האישום כי "על יסוד דרישותיה של הנאשמת להעסיק במעון שפים לבישול ארוחות באירוחים פרטיים וכדי לממן את עלותן הגבוהה של ארוחות אלה, פעל הנאשם באופן בו העלות הכוללת של ארוחות אלה חולקה למספר מנות גבוה ממספר המנות שסופקו בפועל, ולעיתים תוך "פריסה" על כמה מועדים, זאת על מנת שעלות המנה לכל סועד בארוחות אלה תותאם בכזב לתקרה הקבועה בנוהל. כך נשא המשרד בתשלום עבור עלותן הגבוהה יותר של ארוחות אלה".

באישום תואר כי נתניהו הנחתה את אב הבית דאז מני נפתלי וכן את עובד המעון מאיר כהן כי אין לחשוף בפני מי שאינו עובד במעון את העובדה שבמעון מועסקות מבשלות כדי שהדבר לא ייחשף בפני אנשי החשבות והמנהל במשרד. את המבשלת ביקשה נתניהו להציג כ"עובדת ניקיון", "עובדת כללית" או בכינוי דומה אחר.

תגיות