אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליצמן מתעלם מהחוק: אינו מסדיר את התשלום לספקים צילום: אמיל סלמן, הארץ

ליצמן מתעלם מהחוק: אינו מסדיר את התשלום לספקים

משרד הבריאות מתנער כבר מעל שנה וחצי מיישום חוק התשלומים הקובע כי משרדי הממשלה ישלמו לספקים תוך 45 ימים, ואינו מגבש מתווה להסדרה הנדרשת. הנפגעים העיקריים: 1,500 ספקי ציוד רפואי המקבלים תשלומים של שוטף + 150 ויותר

08.10.2018, 08:08 | עמרי מילמן

משרד הבריאות והעומדים בראשו מתעלמים באופן קבוע מדרישות הכנסת ומהתחייבויות בכל הנוגע לחוק התשלומים שאושר במרץ 2017 וקובע כי משרדי הממשלה יחויבו לשלם לספקים שלהם תוך 45 יום.

ועדת הכלכלה העבירה מכתב תקיף למשרד הבריאות בטענה כי זה מתעלם מהחוק. במכתב שנשלח למנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב פירטה מנהלת הוועדה לאה ורון את השתלשלות האירועים בהם מערכת הבריאות - קופות החולים ובתי החולים - שעל פי ההערכות משלמת יותר מ־20 מיליארד שקל בשנה לספקים שונים, הוצאה לחלוטין מתחולת החוק.

לאחר קבלת החוק סוכם כי נושא תשלומי מערכת הבריאות לספקים יוסדר בין משרד האוצר למשרד הבריאות בתוך שלושה חודשים, עד יוני 2017.

יעקב ליצמן , צילום: אמיל סלמן, הארץ יעקב ליצמן | צילום: אמיל סלמן, הארץ יעקב ליצמן , צילום: אמיל סלמן, הארץ

במהלך הדיונים החשבת הכללית לשעבר מיכל עבאדי בויאנג'ו התעקשה להחריג את מערכת הבריאות בטענה כי גופי הבריאות הציבוריים פועלים בתוך גירעון כה קשה, שמוסר תשלומים סביר שדורש מקופות החולים ובתי החולים לשלם בזמן - יביא אותם לקריסה.

ההסדרה לא בוצעה בשלושת החודשים שהוגדרו לה. בדיון נוסף בוועדת הכלכלה בנובמבר 2017 הודיע סגן שר הבריאות יעקב ליצמן כי בתוך מספר שבועות יעביר לוועדה מתווה ליישום החוק, לאחר שיקיים דיון עם אנשי משרד האוצר ואנשי משרד הבריאות.

אלא ששוב חלפו שבועות ומתווה לא גובש. בדיון במאי 2018, יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל, קצב למשרד הבריאות חודש וחצי להגיש תקנות. תאריך היעד חלף לפני יותר משלושה חודשים.

על פי ההערכות שהוצגו בדיוני הוועדה, קופות החולים ובתי החולים עובדים מול כ־1,500 ספקיות הפעילות כיום בתחום הפארמה, הציוד רפואי והדנטאלי בישראל. בעיקר חברות קטנות ובינוניות שנדרשות להתמודד עם מציאות תשלומים של שוטף + 150 ואף יותר.

כבל אמר ל"כלכליסט" כי "יש כאן חוק ומפרי החוק המרכזיים הם הממשלה, אחרי שנתנו לה הארכות על הארכות. וזה מקומם, אם הם לא עומדים בכללים ממי נדרוש זאת? קיימתי עם סגן השר כמה פגישות. אני לא מתכוון לוותר בשום פנים ואופן".

לדברי עו"ד רועי כהן נשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים שדחף את נושא החוק בשנתיים האחרונות, "חוק מוסר התשלומים נכנס לתוקף לפני למעלה משנה ומאז משרד הבריאות עושה צחוק מחברי הכנסת ומוועדת הכלכלה, ומזלזל בחוק שריר וקיים על חשבון העסקים הקטנים שמקבלים שוטף פלוס אינסוף. לא יתכן שעד כה משרד הבריאות לא מצא דרך לגבש תוכנית להחלת החוק על הגופים שבתחום אחריותו".

בתגובה נמסר ממשרד הבריאות כי "עלות החלת החוק על מערכת הבריאות הנמצאת היום במחסור משאבים היא מעל 2.1 מיליארד שקל. יש למערכת הבריאות צרכים רבים קודמים ודחופים יותר שעדיין לא קיבלו מענה: החל מהרחבת סל התרופות, דרך תוספת מיטות, שיפור הטיפול בחדרי המיון, הטיפול בבריאות הנפש ועוד. לצד זאת, כפי שהתחייבנו בוועדה נקטנו באמצעים האפשריים מבחינתנו ובעיקר שיפור מוסר התשלומים לבתי החולים הציבוריים כדי למנוע מהם קשיי תזרים".

תגיות