אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בקרוב: הניסוי הראשון בארץ בכביש החשמלי צילום: יאיר שגיא

בקרוב: הניסוי הראשון בארץ בכביש החשמלי

בבית ינאי צפוי להיחנך קטע כביש שבתוכו סלילים להטענת מכוניות חשמליות - תוך כדי הנסיעה עליו. הצצה ראשונה למרכז הניסוי של אלקטריאון, מפתחת הטכנולוגיה, שתנוסה על רנו זואי ואוטובוסים

08.10.2018, 09:42 | אודי עציון
אלקטריאון תחנוך בשבועות הקרובים בבית ינאי מסלול ראשון להדגמת טכנולוגיית ההטענה החשמלית שלה, על ידי סלילים המותקנים בכביש. רנו־ניסאן־מיצובישי שותפה לניסוי, שיבוצע באמצעות החשמלית הקטנה שלה זואי, ובאמצעות אוטובוס חשמלי של הייגר הסינית.

אורן עזר, מנכ"ל הסטארט־אפ ומייסדו לצד חנן רומבק, הסביר ל"ממון" בסיור ראשון במתחם כי "תשתית הטענה תוך כדי נסיעה תוכל לחסוך התקנת עמדות יקרות ברחבי הערים - הדורשות העברת קווי כוח, ותאפשר לעבור מהר יותר לתחבורה חשמלית. האפשרות לטעון את הרכב בנסיעה יכולה לחסוך בגודל ובמחיר הסוללה החשמלית שתותקן בו. במקרה של אוטובוסים, ובעתיד רכבות קלות וכבדות, היא יכולה גם להחליף את קווי ועמודי הטעינה העיליים, שמהווים מפגע אסתטי".

רנו חשמלית זואי, צילום: יאיר שגיא רנו חשמלית זואי | צילום: יאיר שגיא רנו חשמלית זואי, צילום: יאיר שגיא

במתחם סלול כבר קטע מעגלי בן מאות מטרים, ובקרוב תותקן בו תשתית הסלילים ויחלו ניסויים בכביש אמיתי. בעולם יש כבר תקנים, אמריקאי ואירופי, לטעינה כזאת. באלקטריאון אומדים את עלות ההתקנה של התשתית ב־300־500 אלף דולר לק"מ.

בשבוע שעבר הודיעה החברה כי העפילה לשלב הסופי במכרז ראשון בשוודיה להקמת כביש חשמלי בן 1־2 ק"מ, בפרויקט המשותף לממשלה, אוניברסיטת Rise השוודית ומחוז גוטלנד. בשלב ראשון, המאגד שבו פועלת אלקטריאון יקבל מענק של מיליון קרונות (כ־409 אלף שקל), והפרויקט כולו צפוי להימשך 2־3 שנים, בהשקעה כוללת של 7־8 מיליון דולר.

כחלק מהמגמה בעולם החליט הפרלמנט השוודי, על פי חוק האקלים, להפחית פליטות פחמן דו־חמצני שמקורן בתחבורה ב־70% עד 2030, וב־100% עד 2045. לצורך כך, משקיעה ממשלת שוודיה רבות בקידום טכנולוגיות רלוונטיות שיכולות לשנות את פני התחבורה, ולזרז את המעבר לתחבורה חשמלית.

הטעינה מבוצעת אלחוטית ותשתית הסלילים מותקנת בעומק של עשרות ס"מ, מה שמוזיל את ההתקנה ומרחיק את מקור הקרינה ממפלס הכביש. הסלילים מעבירים חשמל לרכב שנוסע בהתאם למהירות ההתקדמות שלו, ויהיו יעילים בעיקר בתנועה עירונית איטית, שבה הרכב שוהה מעליהם זמן רב יותר.

חברת האוטובוסים דן, שהשקיעה באלקטריאון 5 מיליון שקל, כבר מפעילה אוטובוסים חשמליים של הייגר הסינית, המיועדים להיות חלק מהפרויקט השוודי. האוטובוסים מצוידים בקבלים, ונטענים תוך מספר דקות בתחנת המוצא. דן שותפה ביבוא ושיווק האוטובוסים עם קמור, לשעבר יבואנית ב־מ־וו.

עזר: "כדי לטעון אוטובוס בטעינה מהירה צריך תשתית ל־300 קילוואט־שעה, שזה כמו צריכת החשמל של מרכז עזריאלי, עם עלות ומורכבות בהתאם. את אותו אוטובוס ניתן לטעון בכביש בצורה קלה ויעילה יותר. אנחנו צריכים רק 60 קילוואט־שעה, בהתבסס על תשתית החשמל שכבר קיימת ברחובות".

לאלקטריאון יש גם שיתוף פעולה עם הצ'ינסון הצרפתית, שבבעלות קבוצת טוטאל, המספקת מוצרי גומי לענף הרכב. זו צפויה לייצר את מערכת הסלילים, והיכרותה עם הענף מעניקה לאלקטריאון עוד גישה ליצרניות הגדולות. "אנחנו עובדים כבר עכשיו עם שותפים אסטרטגיים, ומקווים שב־2019 נראה עוד פיילוט בארץ לכביש עירוני, שיהפוך לכביש חשמלי חכם", מסכם עזר.

תגיות