אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המטפלות הסיעודיות הפגינו מול קריית הממשלה בת"א: דורשות שיפור בתנאים צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

המטפלות הסיעודיות הפגינו מול קריית הממשלה בת"א: דורשות שיפור בתנאים

המטפלות התאגדו לאחרונה תחת איגוד עובדי השמירה. הן מבקשות לשפר את תנאי השכר והתעסוקה, לפתור את מצוקת כוח האדם ולשנות את שיטת הדיווח על שעות טיפול: "לא ייתכן שלא נוכל להתקיים בכבוד"

10.10.2018, 11:43 | שחר אילן
מאות מטפלות סיעודיות המאוגדות בהסתדרות מפגינות הבוקר (ד') מול קריית הממשלה בתל-אביב, בדרישה לשפר את תנאי השכר והתעסוקה, לפתור את מצוקת כוח האדם ולהפסיק את הניצול בענף. אחת הדרישות העיקריות שלהן היא שינוי מערכת הדיווח על שעות הטיפול, שמחייבת אותן להודיע לביטוח הלאומי בתחילת וסיום כל משמרת.

העובדות התארגנו לאחרונה בהסתדרות תחת איגוד עובדי השמירה, הניקיון והטיפול הסיעודי בראשות יוסי ברבי. הן דורשות לשפר את השכר המינימלי ותנאי העבודה הנוכחיים, שאף גוררים מחסור ממשי בכוח אדם. כיום, למעלה מ-150 אלף מטופלים מקבלים שירות מ-120 אלף עובדים בלבד. ההסתדרות דורשת להגיע להסכם ענפי מול ארגון חברות הסיעוד, בתקצוב מטעם המדינה, כלומר שהמדינה תקצה את הסכומים שיאפשרו לשפר את תנאי ההעסקה ותמשוך עובדות נוספות.

בין דרישות המטפלות: תוספת שכר קרן השתלמות ושיפור התנאים הסוציאליים, תשלום מוגדל למטפלת סיעודית לעומת מטפלת שרק מסייעת בעבודות הבית, תשלום על המעבר בין מטופל למטופל, תוספת ותק, פיצוי על הפסקת העבודה במקרה של מות המטופל / מעבר לבית אבות /מעבר למטפלת זרה וטיפול פסיכולוגי אחרי מות המטופל.

המטפלות הסיעודיות מפגינות, צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות המטפלות הסיעודיות מפגינות | צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות המטפלות הסיעודיות מפגינות, צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

יו"ר איגוד עובדי השמירה, הניקיון והטיפול הסיעודי, יוסי ברבי, מסר: "עובדות הטיפול הסיעודי אינן שקופות, הן מבצעות עבודת קודש קשה ביותר עם אוכלוסיית הקשישים במדינה ואין להן תחליף. אנחנו כחברה מוסרית וצודקת, מחויבים לדאוג ולתת אופק ועתיד למקצוע. על כל הגורמים הרלוונטיים במדינה לשלב ידיים לטובת מטרה חשובה זו ולהקצות את המשאבים והתקציבים הנדרשים כדי שהעובדות יזכו לשכר הולם ותנאים הוגנים".

ראשות ועד הפעולה של המטפלות הסיעודיות, בהן אלה סמלנסקי, סמדר בן עזרא פרחי ונטליה נרסלנקו, נאמו בעצרת וקראו לממשלת ישראל ולביטוח הלאומי לקחת אחריות ולפעול להסדרת תנאי העסקה ראויים בהסכם. "לא ייתכן שלא נוכל להתקיים בכבוד. אנו עומדות על זכויותינו ואנחנו חזקות. לא נפסיק את המאבק עד שנגיע להישגים", טענו המפגינות.

מהביטוח הלאומי נמסר כי "לפי דו"ח מבקר המדינה על הטיפול הסיעודי, 40% מהקשישים דיווחו על כך שהם לא מקבלים את כל שעות הסיעוד שהם אמורים לקבל. המערכת החדשה קלה להפעלה ומונעת דיווח על עבודה בו זמנית של מטפלת בשני בתים שונים, תופעה שהייתה קיימת בשיטת הדיווח הידני".

ההפגנה היום, צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות ההפגנה היום | צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות ההפגנה היום, צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

בישראל כ-79,000 מטפלות, מהן 40% עולות (31,600 עובדות). 92% הן נשים, מחציתן מעל גיל 50, רבע מהן מעל גיל 60 . הן עובדות בממוצע 82 שעות עבודה בחודש, כלומר פחות מ-20 שעות בשבוע. ח"כ טלי פלוסקוב מכולנו שהשתתפה בהפגנה אמרה ש"היום המטפלות מפסיקות לשתוק ונלחמות על הזכויות שלהן. לצערי, הביטוח הלאומי מתנהל מתוך פאניקה ופוגע בתנאי ההעסקה של המטפלות הסיעודיות. מערכת הדיווח החדשה היא מערכת חולה, יש כאן חוסר אמון קשה בין המטפלות והביטוח הלאומי שפשוט מגלה אטימות".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
הסדר צודק , ועכשיו לעזור למטפלות
אי אפשר להמשיך לרפד את הכיס של בעלי חברות הסיעוד על חשבונם של המטופלים והמטפלות. אי אפשר להנציח עבירה על החוק . יהיה קשה עד שהשוק יתאזן, המטפלות יקבלו ובצדק שכר גבוה יותר, חברות הסיעוד יתייעלו וירוויחו פחות, והמטופלים שמבקשים רק או בעיקר עבודות בית לא יזכו לקבל מטפלת .
יצחק  |  10.10.18
5.
שכר רעב
מטפלת שהיא בדרך כלל עובדת כמנקה בעבודות הכי שחורות שאפשר כגון ניקוי כיריים מלוכלכות בית שימוש אמבטיה מסריחה סירים מלוכלכים שנשארו משבת לכלוך של הכלבים בבית. ספונג'ה ועוד עבודות שחורות ומקבלת 2000 שח בחודש. איזו חוצפה. תנו להן 50 דח לשעה. חכמים על המסכנות הללו.
אמת  |  10.10.18
3.
חייבים להמשיך לפקח על שעות העבודה של המטפלים הסיעודים
הסידור החדש שבו מטפל סיעודי חייב להתקשר לביטוח לאומי כאשר הוא מגיע לבית המטופל וכאשר הוא עוזב את ביתו, הוא מעולה. זה מבטיח שהמטופל יקבל את כל שעות הסיעוד המגיעות לו. לפני כן היו המטפלים מנצלים את היעדר הפיקוח ועובדים הרבה פחות מהזמן, אבל את המטופל היו מחתימים על כך שעבדו את מלוא השעות. השלב הבא - צריך לפקח על כך שהמטפל הסיעודי באמת עובד את כל השעות האלה, ולא יושב באפס מעשה עד שהזמן יעבור. עם כל ההערכה למטפלים הסיעודיים על העבודה הקשה שלהם, יש לוודא שהם אכן ממלאים את חובתם לעבוד את כל השעות שעבורן הם מקבלים שכר. כך יובטח שהמטופלים יזכו לקבלת סיעוד אמיתי.
חובה לפקח  |  10.10.18
לכל התגובות