אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסור לוותר על הרכוש היהודי מתקופת השואה

אסור לוותר על הרכוש היהודי מתקופת השואה

במהלך מאבקו באיחוד האירופי, מוותר רה"מ על רכוש יהודי שהושאר מאחור לאחר השואה במזרח אירופה ומרכזה, הנאמד ב-300 מיליארד דולר - זו התעלמות מניצולי השואה ויורשיהם

12.10.2018, 07:56 | אהרון מור

במהלך מאבקו באיחוד האירופי, מוותר ראש הממשלה בנימין נתניהו על רכוש יהודי שהושאר מאחור לאחר השואה במזרח אירופה ומרכזה, הנאמד ב-300 מיליארד דולר והמהווה כ- 45% מכלל הרכוש היהודי שהושאר באירופה.

ראש הממשלה חותר לקבלת תמיכתן של מדינות אירופה המתנגדות למהלכים שונים של האיחוד האירופי ומחזר אחריהן. כחלק מהחיזור אחרי פולין למשל, לא נתבע הרכוש היהודי שם, הנאמד ברבע מכלל הרכוש היהודי שהושאר מאחור באירופה. הזדמנות נדירה לתבוע את הרכוש היהודי בדיונים על "החוק הפולני" פוספסה כשישראל הסכימה לנרטיב הפולני לשואה מבלי לקבל כל תמורה.

בנושא הפולני לא נערך כל דיון בממשלה או בוועדת המנכ"לים הבין-משרדית להשבת רכוש יהודי. לא נדונה כלל השאלה האם ויתור על מיליארדים של רכוש יהודי והציווי המוסרי הנלווה לו, שווה את התועלת שתצמח אם תצמח, מההבטחות המעומעמות של פולין בנושאים שונים, כמו למשל בהעברת שגרירותה לירושלים?

הפגנת ניצולי שואה (ארכיון), צילום: דודו אזולאי הפגנת ניצולי שואה (ארכיון) | צילום: דודו אזולאי הפגנת ניצולי שואה (ארכיון), צילום: דודו אזולאי

החיזור אחר קבוצת וישגרד - פולין, הונגריה, צ'כיה וסלובקיה ואחרות, הפך גם ליעד בתוכנית העבודה של משרד החוץ, תוך התעלמות מהתביעה להשבת הרכוש היהודי וללא כל דיון בכך בממשלה או בוועדת המנכ"לים הבין-משרדית להשבת רכוש יהודי.

הרכוש היהודי שהושאר מאחור באירופה שייך לניצולי השואה ויורשיהם והרכוש הרב ללא-יורשים יכול לשמש לטובתם של ניצולי שואה נזקקים, לבניית יחסים צופי פני עתיד עם המדינות שמדובר בהן ולצרכים אחרים. מבקר המדינה קבע בדו"ח 68ג, ממאי 2018, שעל המדינה מוטלת החובה להשיב רכוש של תושביה הנמצא בחו"ל וראש הממשלה מתעלם מחובה זו.

בהתנהלותו של ראש הממשלה ושר החוץ יש התעלמות מהציווי המוסרי הגלום בהשבת רכוש יהודי מתקופת השואה, התעלמות מניצולי השואה ויורשיהם, התעלמות מהאספקט הכלכלי של השבת הרכוש היהודי והתעלמות מסדרי מינהל תקינים שהממשלה עצמה קבעה אותם. על מבקר המדינה לבחון גם נושאים אלו, במסגרת הבדיקה הכוללת שהוא עורך כעת בנושאי השבת הרכוש היהודי.

ד"ר אהרון מור, לשעבר יועץ בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד ראש הממשלה ומנהל אגף בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד לאזרחים ותיקים

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
תגובה לשרגא יוסף
אסור לוותר כי רק בגלל שלא ויתרנו הגיע גל של השבת רכוש יהודי בסוף שנות התשעים, יותר מחמישים שנים אחרי גמר מלחמת העולם. "מתווה קלינטון" משנת 2000 מציע פיצוי כספי על רכוש לחלק מהפלשתינאים, במקביל לפיצוי כספי על רכוש ליהודים יוצאי מדינות ערב. המתווה הזה, הכולל עוד מרכיבים, התקבל בזמנו על ידי שני הצדדים.
דור שני  |  14.10.18
4.
רכוש של הסבא משה גרינברג
הרכוש עדיין עובד ומשמש כמאפיה עד היום..הרכוש ננטש ע"י המשפחה בעיירה ונגרוב בפולין....יא בתשרי נשלחו יהוי העירה לטרבלינקה אף אחד לא שרד...הסבא,הסבתא והבן יצחק...הוצאו בכוח ע'י אספסוף פולני ונרצחו ביער הסמוך...יש סימוכין בספר שתץכתב פולני הוציא ספר...איך אנחנו השורדים מקבלים את הרכוש שנבזז מהמשפחה???? 0507954145
גרינברג משה,צבי ,ויהושוע  |  14.10.18
2.
73 שנה עברו ממלחמת העולם השניה
מה שהתקבל בסדר, בדרך כלל מהגרמנים. יותר מזה לא נקבל כלום. הפולנים למשל סבורים שהם הקרבנות של המלחמה הזו ולא האשמים, ויש לכך סיבות טובות. חוץ מ 3 מיליון יהודים אבדו בפולין כ 3 מיליון איש בקרבות עם הגרמנים והרוסים, במחנות ריכוז וברעב. חלק גדול מורשה, העיר הגדולה בפולין, נהרסה. החלק המזרחי של פולין עבר לידי רוסיה ועוד נזקים רבים אחרים. במצב הזה הסיכוי לקבל פיצויים מהפולנים הוא אפסי. כיוצא בזה גם תושבי יפו, חיפה וכל הכפרים הפלסטינאים לא יקבלו דבר. על הרקע הזה הפיצויים שקיבלו היהודים מהגרמנים הם יוצאים דופן.
שרגא יוסף  |  13.10.18