אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יש 2-3 תיקונים בשווקים בשנה נורמלית. היה אחד בפברואר - וזה השני" צילום: איי פי

"יש 2-3 תיקונים בשווקים בשנה נורמלית. היה אחד בפברואר - וזה השני"

מומחים מנתחים את הירידות בשווקים; אורי גרינפלד, פסגות: "זה תמחור מחדש, כמו שהיה בפברואר. השנים 2017 ו-2016, שבהן כמעט ולא היו תיקונים - היו לא נורמליות"; אמיר גיל, הלמן אדובי: "מלחמת הסחר מתחילה להשפיע על חברות אמריקאיות"

11.10.2018, 12:37 | חזי שטרנליכט

התגובות החריפות בשווקי המניות בעולם לגל הירידות שנרשם אתמול בוול סטריט מגיעות הבוקר גם לבורסה התל אביבית, שיורדת בקרוב ל-2%. הכלכלנים בשוק מתלבטים אם עדיין מדובר בתיקון קצר טווח או שמא מדובר במשהו חמור יותר. מה שברור הוא שהמסכים אדומים, הריבית בארה"ב מטפסת זה מספר שנים, והתשואות על אגרות החוב מתחילות לקרוץ לאנשים כחלופה סולידית למניות.

קראו עוד בכלכליסט

"יש פה הצטרפות של כמה גורמים שמובילים לירידות חדות בשווקים", מציין אמיר גיל, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי. "האמת היא שהשווקים בכל העולם, בעיקר בשווקים המתעוררים וגם באירופה כבר חלשים מזה תקופה, בעיקר מתחילתה של 2018. השוק האמריקאי בלט מאוד לחיוב כי הכלכלה שם מצויינת והציגה צמיחה וגידול ברווחים".

"עם זאת, מתחילים גם להישמע רחשים לא בלתי צפויים שמלחמת הסחר, שעד עכשיו היתה הנחה שחברות אמריקאיות לא מושפעות ממנה, כן מתחילה להוביל לביקושים יותר חלשים לחברו האמריקיות וגם לעלויות יותר גבוהות. זה יוצר תחושה שזה מתחיל להשפיע על החברות האמריקאיות", אמר גיל וציין שכשמוסיפים לכך שהריבית עולה, חלק מהשחקנים חושבים שזה צריך לעצור את המומנטום החיובי בשוק. בנוסף, ההתבטאויות של יו"ר הפד בארה"ב, שאמר שהריבית עוד רחוקה משיווי משקל, הביא אותנו למצב שהכל השפיע בבת אחת וקיבלנו תיקון חד".

"זה תמחור מחדש, כמו שהיה לנו בפברואר", מציין אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג בית ההשקעות פסגות. לדבריו, "התשואות בשוק האג"ח עלו ולבסוף קיבלנו אלטרנטיבה למניות. ברגע שהמניות עולות הן הופכות ליקרות, אז האטרקטיביות של האג"ח גדלה ועכשיו נוצר אפקט הפוך - משקיעים מוכרים מניות וקונים אג"ח", אומר גרינפלד

"הכלכלה נראית טוב לפי הנתונים האחרונים שפורסמו. אז המגמה השלילית לא מגיעה מהכלכלה. כל עוד הכלכלה נראית טוב - הכל בסדר. אנחנו לא ברמת תשואות (ריבית) שמאיימת על המגמה הכלכלית", הוסיף. "אם כבר, מה שבאמת מה קרה זה שהשנים 2017 ו-2016, שבהן כמעט ולא היו תיקונים - היו שנים לא נורמליות. בדרך כלל בשנה נורמלית יש בממוצע בין 2 ל-3 תיקונים בבורסות. השנה היה תיקון בפברואר ויש גם עכשיו", הדגיש הכלכלן של פסגות. 

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

מלחמת הסחר – יכולה להפוך לאיום אמיתי

גיל מוסיף ומציין כי להערכתו קיימים שני סיכונים בולטים: "האחד במלחמת הסחר שיכולה שזה איום אמיתי וזה נראה איום רציני אבל קשה להעריך אותו. כי זה יכול להשתנות מהר. ראינו את טראמפ משנה את הסכמי נפטא וחתימה זריזה מול צפון קוריאה. קשה מאוד להעריך את הדבר הזה. מבחינת הריבית - זה מוקדם מדי. הריבית שעולה לא בגלל אינפלציה, לא אמורה כרגע לעשות נזק גדול מדי. אנחנו מסתכלים על הפרמטרים הכלכליים בארה"ב. הם בדרך כלל מעידים על חולשה או סיכון למשהו יותר חמור. כרגע אין סימנים לחולשה כזאת. אין משהו פנימי אמריקאי שמעיד על קושי. יכול להיות שזה יגיע בהמשך. אבל כרגע נראה יותר הצטברות מקרים שהצטברה לתיקון חד אבל אין שינוי של התפיסה של המגמה".

בישראל: פחות אבל כואב

מה ההשפעה שצפויה בארץ?

גיל מעריך כי "אנחנו בישראל מגיבים באותו כיוון. זה גם קורה בשוק האג"ח. התשואות בארה"ב עלו מאוד ובישראל קצת. המניות פה יורדות כמו בארה"ב אבל פחות. הייתי אומר: פחות אבל כואב; אנחנו לא מנותקים מהעולם; יש חברות שנסחרות שם והן דואליות. הריבית בישראל נמוכה והריבית הריאלית מאוד שלילית, כך שמצב החברות והצמיחה כאן בסדר. כמו כן, המטבע יציב ולא נראה שפה תהיה השפעה גדולה מדי לאורך זמן, מעבר ל'השפעות המיובאות'".

 

"כמו כן, בינתיים אחרי עליית ריבית מאוד משמעותית מסוף 2015, כבר 3 שנים שהריבית עולה, לאט אבל עולה בארה"ב. שוק האג"ח האמריקני, התשואות עולות, אם מנטרלים את הזינוק האחרון בתשואות, סה"כ גם השוק הקונצרני וגם השוק הממשלתי, מתנהגים כמצופה בתקופה של העלאות ריבית; אין פה משהו חד מדי; לפעמים זה קורה יותר מה ולפעמים יותר לאט; אחרי 10 שנים, הריבית עברה את ה-3%, והטווח הקצר את ה-200 נקודות. אין פה בהלה; שוק האגח" מפתיע בכמה שהוא רגוע; לא רואה מחשבה או תפיסה של שחקני אג"ח שהעלאות הריבית יהיו", אמר.

 

אז להיכנס למקלט או אולי לצאת ממנו? למכור מניות?

גרינפלד מציין: "אף פעם לא נעים ולא נכון לקנות בימים של ירידות. אתה לא יודע כמה זמן זה יימשך וכמה עמוק זה יגיע. בפברואר לקחת חודש-וחצי עד שהראלי התחיל מחדש. אני לא יודע איפה לתפוס את השוק בתחתית. באיזשהו שלב השוק חוזר להיות מעניין ורואים את המשקיעים חוזרים לקנות. ההסתכלות שלנו הסתכלות לטווח ארוך".

 

המשקיעים כאן יגיבו בחריפות גם להערכתך?

גרינפלד מציין: "אנחנו כאן עדיין בריבית אפס, השאלה הגדולה האם הריבית תעלה לחצי או ל-0.75 אחוז, אני חושב ששוק המניות כמעט לא יהיה מושפע בכלל בטח בשנה הקרובה מבנק ישראל. הוא יושפע מהמטח אולי ומשוק האג"ח. המניות לא משחקות תפקיד, זו עדיין ריבית מאוד נמוכה, בטח אם האינפלציה תרים ראש ל-1.5%, זו תהיה עדיין ריבית ריאילית; הכלכלה פה באמת נראית טוב מאוד; השוק מגיב פחות בחדות".

 

הציבור מבולבל מהאירועים האלה?

"אני לא חושב שהציבור מבולבל. תיקונים זה דבר טבעי בבורסה. בארה"ב השוק עשה עליה של 9% מתחילת שנה שהגיעה אחרי עליה של 30% בשנה שעברה. נו אז טיפה נושמים אוויר, כי האלטרנטיבה (ריבית על האגח) הפכה לקצת יותר אטרקטיבית. כל עוד המגמה של הכלכלה כלפי מעלה, זה לא מדאיג מדי",סיכם גרינפלד. 

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

תגיות