אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נאצים, פייק ניוז וטיילור סוויפט: הטרולים נפלו על הראש צילום: איי אף פי

פרשנות מאקרו

נאצים, פייק ניוז וטיילור סוויפט: הטרולים נפלו על הראש

הימין הקיצוני האמריקאי מקדש את תיאוריות הקונספירציות ההזויות שלו, שנעות בין פיצריות שסוחרות בילדים לקשר הנאצי של טיילור סוויפט. עד כדי כך, שגם הציבור השפוי מתחיל להאמין. פלא שהמלחמה בפייק ניוז תקועה?

13.10.2018, 16:14 | הגר רבט
1. בדיחה גרועה. ספק אם כשטיילור סוויפט דרשה מפינטרסט ב-2013 להסיר תמונות שלה המלוות בציטוטים של היטלר, היא חשדה שהבדיחה הגרועה תהפוך אותה לאייקון ניאו נאצי. שלוש שנים לאחר מכן התמונות פורסמו באתר הגזעני "דיילי סטרומר", מדורת שבט לקהילת גלוחי הראש הגלובלית, ולסוויפט הודבק הכינוי אלילה ארית.

קראו עוד בכלכליסט

2. עובדה מקוונת. מה שהחל כבדיחת רשת קיבל במהירות מעמד של עובדה מקוונת, שקנתה מאמינים לא רק בקהילת הימין הקיצוני האמריקאי אלא גם בחלקים מהציבור הרחב. ספק אם מעריציה של סוויפט באמת האמינו שהיא שורפת צלבים בלילות, אך גם הזדהותה כפמיניסטית והתבטאויות בעד שוויון זכויות התקשו להקנות לה נקודות ליברליות.

ימין? שמאל? טיילור סוויפט, צילום: איי אף פי ימין? שמאל? טיילור סוויפט | צילום: איי אף פי ימין? שמאל? טיילור סוויפט, צילום: איי אף פי

3. הכל פוליטי. כשסוויפט הצהירה השבוע כי בכוונתה להצביע למפלגה הדמוקרטית בבחירות הקרובות בנובמבר, פעילי ימין מיהרו לכנות אותה בוגדת ונימקו את השינוי בדעותיה בכך שהזמרת בת ה-28 היא "זקנה חסרת ילדים".

4. הזוי ופופולרי. הקלות שבה בדיחות רשת הופכות לקונספירציות שקונות מאמינים הפכה לאחד המאפיינים המרכזיים של קהילת הימין הקיצוני המקוונת בארה"ב. נראה שככל שהסיפור הזוי יותר, כך הוא תופס תאוצה וצובר יותר ויותר מאמינים: בין אם זו תיאוריית פיצה-גייט הגורסת שפיצריה בוושינגטון הבירה משמשת כחזית לרשת סחר בילדים של המפלגה הדמוקרטית, או QAnon שלפיה גורמים ב-Deep State האמריקאי מחבלים במאמצי הנשיא טראמפ, ששותל בנאומיו מסרים סמויים לתומכיו.

5. מכונת תעמולה. בין שההוגים האלמוניים של תיאוריות הקונספירציה ההזויות הללו הם פרנואידים שמאמינים למה שהם מפיצים ובין שהם טרולים שנהנים להקליד שטויות, לרכון לאחור ולצפות בהנאה בסערה, הדינמיקה שנוצרת בפורומים של האלט רייט היא תופעה מרתקת.

השיח הזה מזכיר במובנים רבים את הפרסומים התמוהים וההזויים של התקשורת הצפון קוריאנית על הישגי המדינה ומנהיגיה. אלא שבעוד שבמדינה האוטוריטרית השלטון דוחף את מסריו לאזרחים בליווי טרור והפחדה, קהילת הימין הקיצוני באמריקה מפתחת את הסיפורים שלה בעצמה. נראה שכל עוד אנשים מוותרים על עובדות לטובת חיזוק קלוש ככל שיהיה לתפיסת עולמם, המלחמה בפייק ניוז נידונה מראש לכישלון.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
פיצה-גייט אמיתי
יש יותר מידי עובדות מוזרות שם, שממש רואים שמשהו שם לא בסדר. גם אתם צריכים לזכור שהאמריקאים שונים במנטליות מהישראלים, לכן יקרו שם דברים אחרים מפה. לדוגמה: אתמול ראיתי סרטון של אמריקאי צועק ומתעצבן על כביש ברמה נמוכה, הבן אדם היה היה נשמע בן 45+, בארץ בחיים לא תראו משהו כזה כי זה כלכך אמריקאי, מקסימום יהיה איזה שהוא סרטון בסגנון שיימינג מתבכיין. בארה"ב יש סיכוי גדול יותר לכתות מוזרות ודברים כמו פיצה גייט. מי שכלכך מהר שולל הוא סתם עוד כבש. לגביי טיילור סיווט זה בדיחה, זה דיי ברור
רועי  |  14.10.18