אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ''ל גוגל לסנאטורים: ''יש לנו תוכניות לחזור לסין, אבל אנחנו לא יכולים לדבר על זה''

מנכ''ל גוגל לסנאטורים: ''יש לנו תוכניות לחזור לסין, אבל אנחנו לא יכולים לדבר על זה''

במכתב ששלח הודה סונדאר פיצ'אי ששמונה שנים מיציאתה של ענקית הטכנולוגיה מסין, לחברה יש תוכניות להשקת מנוע חיפוש במדינה. במכתב אין התייחסות לסוגיית הצנזורה הפוליטית, שבגללה יצאה בזמנו גוגל מסין

13.10.2018, 11:41 | רפאל קאהאן

מנכ''ל גוגל סונדאר פיצ'אי הודה במכתב שנשלח בסוף אוגוסט ל-6 סנאטורים אמריקאים שלחברה יש תוכניות להשקת מנוע חיפוש בסין. פיצ'אי הסביר שעם זאת הוא אינו יכול לשתף את הפרטים לגביה. הסיבה לכך לדבריו היא שאלו ''עדיין אינן מוגדרות ולא בטוח שהחברה תוכל או תרצה להשיק את שירותיה במדינה".

קראו עוד בכלכליסט

במכתב, שתוכנו דווח באתר Intercept הבוקר, הסביר פיצ'אי שמשימתה של גוגל היא לספק כלים לחיפוש מידע. עוד הוסיף, שהשקת שירות מעין זה בסין יכול לספק ''יתרונות, הן בפנים המדינה וגם מחוצה לה''. דבריו סותרים את הדיווחים על כך שמנהל מנוע החיפוש בגוגל, בן גומס, אמר לעובדי החברה האמונים על הפרויקט שמכונה דרגונפליי (שפירית), שהם צריכים להיות מוכנים להשקתו בכל עת.

מנוע החיפוש הסיני של גוגל אמור להיכנע לתכתיבי בייג'ינג בכל הנוגע לצנזורה פוליטית. כך משתמשיו לא יכולים לקבל מידע על מושגים כגון ''פרסי נובל'', ''מחאות סטודנטים'' או ''זכויות אדם''. בנוסף נרשמים שמו, מיקומו ומספר הטלפון של המשתמש ולאחר מכן מועבר המידע לשותף המקומי שמפעיל אותו בשם גוגל בסין. זאת מכיוון שהחוק הסיני דורש מכל ספק שירות זר לחבור לחברה מקומית כדי לשווק את מוצריו במדינה.

פיצ פיצ'אי. מתעלם מהפיל שבחדר - הצנזורה הפוליטית שמנהיגה סין | צילום: אי פי איי פיצ

במכתבו נמנע פיצ'אי מלהתייחס לצנזורה הסינית. כמו כן הוא לא ציין את עמדת החברה בכל הנוגע לצנזורה המופעלת במדינה או מצב זכויות האדם שם. במקום זאת ציין פיצ'אי שהכלים של גוגל ''יקלו על שיתוף מידע ולימוד''. עוד הוסיף שגוגל מחויבת לאפשר גישה למידע חופשי, לאפשר חופש ביטוי ולפרטיות המשתמשים בכפוף לחוקים של כל מדינה בה החברה פעילה.

מכתבו של פיצ'אי נחשף לאחר שהחברה זכתה לביקורת רבה עם חשיפת תוכניותיה בתקשורת לפני מספר שבועות. סנאטורים רבים הביעו תרעומת על המהלך ואמרו אז שמדובר ב''ניצחון'' של בייג'ינג. אלה שלחו אז מכתב ובו מספר שאלות לגבי התוכנית - אך מכתב התשובה נמנע או התחמק מלספק תשובות ברורות לרבות מהן.

שינוי מהותי בעמדה

פיצ'אי גם נמנע מלהופיע מול ועדת חקירה של הקונגרס בנוגע לבעיות הפרטיות הרבות שצצו בשנה האחרונה בחברות האינטרנט הגדולות וביניהן גם פייסבוק וטוויטר. מקומו של פיצ'אי נותר שומם בניגוד לשתי הראשונות ששלחו את בכיריהן להשיב לשאלות נבחרי הציבור. גוגל הסבירה אז שפיצ'אי אינו האדם המתאים להופיע בפני הוועדה והציעה את יועצה המשפטי במקום. אך חברי הוועדה דחו את הצעתה והתעקשו על בכיר ברמת המנכ''ל.

המהלכים של גוגל בסין מסמנים שינוי מהותי בעמדתה מול בייג'ינג. החברה יצאה מהמדינה לפני 8 שנים לאחר שלא הסכימה לעמוד בכללי החשיפה והצנזורה המקומית. סרגיי ברין אמר אז שהחוקים הסיניים הזכירו לו את הצנזורה הסובייטית במולדתו. הוא אמר שהרגיש מחויב להגנה על חופש האזרחים והביטוי. ניכר כי כיום הלחץ מצד המשקיעים על החברה להגדיל את עסקיה תפס את מקום המחויבות של מייסדיה לחופש המידע והביטוי.

תגיות