אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דראגי במסר לרומא: אל תצפו שה-ECB יציל אתכם צילום: איי אף פי

דראגי במסר לרומא: אל תצפו שה-ECB יציל אתכם

איטליה, שהפתיעה את השווקים לאחר שהעלתה לאחרונה את יעד הגירעון שלה ל-2.4% בשנה הבאה, אמורה להגיש את תקציב 2019 שלה לנציבות האירופית עד יום שני הקרוב. במסיבת עיתונאים שנערכה היום אמר נשיא הבנק האירופי המרכזי שהוא בטוח בהגעה להסכם תקציב והפציר בכל הצדדים "להוריד את הטונים"

13.10.2018, 15:47 | שירות כלכליסט

נשיא הבנק האירופי המרכזי (ECB) מריו דראגי שלח אזהרה לממשלה ברומא, שהגדילה לאחרונה את יעד הגירעון ל-2.4%, וזאת לקראת מועד הגשת התקציב שלה לאיחוד: אל תצפו שנציל אתכם. כך מדווח אתר CNBC. בכך מצטרף דראגי לקריאה דומה שפרסמה קרן המטבע הבינלאומית לממשלת איטליה.

קראו עוד בכלכליסט

במסיבת עיתונאים שנערכה היום (שבת) במסגרת ועידות קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי בבאלי, אינדונזיה, אמר דראגי שהוא בטוח בהגעה להסכם תקציב והפציר בכל הצדדים "להוריד את הטונים". הוא גם הביע תחושת הקלה מכך שתשואות השיא שנרשמו באיטליה לא השפיעו באופן נרחב יותר על שוקי האג"ח האירופיים. "כל מה שקרה היום נשאר באיטליה," כך דראגי. 

כשנשאל האם עלייה נוספת בתשואות האיטלקיות ייאלצו את הבנק האירופי לבטל את תוכניות הקיצוצים שלו לפני סוף השנה, ענה דראגי: "אני לא רוצה להמר על כך. אני פשוט לא רוצה לחשוב על אפשרות כזאת. אני בטוח שהרשויות - של כל הצדדים ולא רק של איטליה - יגיעו יחד לפשרה, להסכם". הוא טען גם שהמצב עבר "דרמטיזציה" וש"זו אינה הפעם הראשונה שבה מתרחשת סטייה מהתקנות האירופיות".

אולם, משקיעים מודאגים כעת מכך שהממשלה האיטלקית עלולה לשאוב עידוד מהתקדים הזה ולהמשיך להמר שעבירה על חוקי התקציב האירופיים לא תגרור עונשים רציניים, ושבמקרה שבו תהיה הרעה במצב השווקים הפיננסיים האיטלקיים, היא תוכל לסמוך על עזרתו של ה-ECB, למרות שדראגי אמר על כך שאפשרות שכזאת אינה קיימת.

איטליה אמורה להגיש את תקציב 2019 שלה לנציבות האירופית לשם ניתוח עד ה-15 באוקטובר (יום שני הקרוב). ביטחונו הנוכחי של דראגי לגבי התקציב האיטלקי עומד בניגוד לטון הזהיר יותר שבו נקט לגבי גורם הסיכון הגלובלי שאותו זיהתה קרן המטבע הבינלאומית בתחזית הצמיחה השנתית שלה: מתחי הסחר. על פי דראגי, הסיכון הגדול ביותר שנדון בפגישות השנתיות בבאלי הוא הריבית העולה ותמחור מחדש קיצוני של נכסים.

מריו דראגי. אל תבנו עלינו, צילום: איי אף פי מריו דראגי. אל תבנו עלינו | צילום: איי אף פי מריו דראגי. אל תבנו עלינו, צילום: איי אף פי

בראיון ל-CNBC אמר אתמול פול תומסן, ראש חטיבת אירופה בקרן המטבע, כי בשלב הזה איטליה "צריכה לנצל יותר את הסיטואציה כדי להוריד את החוב. רואים ש(ההחלטה להגדיל את הגירעון) מדאיגה את השווקים".

"מאמה מיה!"

לפני כשבועיים הזהירו נשיא איטליה ונגיד הבנק המרכזי במדינה כי החוב הציבורי חייב להישאר בר-קיימא; זאת, לאחר שהממשלה הפופוליסטית הגדילה את יעד הגירעון שלה לשנה הבאה ל-2.4% - באופן שיאפשר לה לממן את הבטחות הבחירות שלה. הגדלת יעד הגירעון הכתה את האיחוד האירופי בתדהמה, וסוכנות הידיעות בלומברג צוטטה בסמוך להחלטה בכיר באיחוד שתגובתו להעלאת יעד הגירעון היתה פשוט "מאמה מיה!".

הממשלה, המורכבת מתנועת חמשת הכוכבים האנטי ממסדית וממפלגת הליגה המתנגדת להגירה למדינה, הציבה יעד גירעון הגבוה פי שלושה מכפי שהממשלה הקודמת תכננה. זאת על אף ששר האוצר ג'ובאני טריה קרא להצבת יעד שיעמוד על 1.6% מהתוצר, ובהתאם לחוקי האיחוד האירופי, המחייבים שהגירעון יהיה נמוך מ-2%.

שבוע לאחר מכן, ב-5 באוקטובר, הממשלה האיטלקית חתכה את תחזיות הצמיחה שלה והודיעה כי היא מתכוונת להגדיל את הוצאותיה, למרות התנגדות מצד מספר פקידים אירופים. עם זאת הבהיר הקבינט הפופוליסטי שההוצאות המתוכננות לא יהיו רק צעדים סוציאליים אלא גם השקעות. 

 

רומא חתכה את תחזית הצמיחה של המדינה מ-1.5% ל-1.2% השנה, עקב ה"השקעות הפרטיות והציבוריות המתוכננות, והפחתת נטל המס על עסקים קטנים ובינוניים ועצמאים". שיעור הצמיחה צפוי להיות 1.5% ב-2019, 1.6% ב-2020, ו-1.4% ב-2021. איטליה אישרה גם יעד גירעון של 2.4% בתמ"ג ל-2019, 2.1% ל-2020 ו-1.8% ל-2021. הממשלה קבעה גם יעד יחס חוב-תמ"ג של 130% ל-2018, 130% ל-2019, 128.1% ל-2020, ו-126.7% ל-2021.

 

לאחר שהממשלה האיטלקית העמידה את התקציב, על בריסל לנתח אותו ולתת עליו את דעתה עד סוף נובמבר. דובר מטעם הנציבות האירופית אמר ל-CNBC לפני שבוע שהנציבות קיבלה את מכתבו של שר האוצר האיטלקי ושהיא תגיב "בימים הקרובים, תוך לקיחה בחשבון של כוונות הממשלה ושל הדרישות שצוינו בהמלצת המועצה האירופית לאיטליה מה-13 ביולי 2018". אותה המלצה מתייחסת לפגישה שהתקיימה בין שרי האוצר האירופים, ובה נאמר לאיטליה שעליה לתקן את הכנסותיה והוצאותיה ב-0.6%.

תגיות