אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האוצר: יש פחות עוני מכפי שנהוג לחשוב - במיוחד בקרב החרדים והערבים צילום: אביגיל עוזי

משרד האוצר: יש פחות עוני מכפי שנהוג לחשוב - במיוחד בקרב החרדים והערבים

סקירת הכלכלן הראשי עוסקת במדד חלופי לבחינת שיעורי העוני - מדד הוצאה - לפי נתוני הצריכה במקום לפי ההכנסה השוטפת. לפי מדד ההוצאה, העוני עומד על סביב 14% במקום 19%; 25% ממשקי הבית הערבים מוגדרים עניים במקום 49% לפי המדד הרגיל

14.10.2018, 14:53 | עמרי מילמן

העוני פחות חמור ממה שנהוג לחשוב, במיוחד בקרב החרדים והערבים. כך מפרסם היום (א') אגף הכלכלן הראשי בסקירה העוסקת במדד חלופי לבחינת שיעורי העוני. את מדד העוני נהוג לחשב על פי ההכנסה השוטפת (משק בית עני כאשר ההכנסה הממוצעת לנפש נמוכה ממחצי ההכנסה החציונית במשק).

באגף כלכלן הראשי בחנו את שיעור העוני על סמך נתוני הצריכה לאור הטענות כי המדד הקודם אינו משקף את מלאי הנכסים וההכנסה הקבועה (ההכנסה הממוצעת לאורך כל חיי הפרט), שמשפיעים גם כן על הרווחה. אגף הכלכלן הראשי מצא כי על פי נתוני 2016, בעוד ששיעור העוני על פי המדד המקובל, לפי נתוני הביטוח הלאומי עמד על 18.5% לפי נתוני הצריכה, עמד שיעור העוני על 14.6%.

השוואה בין סוגי המדדים מאז 2002 מעלה כי שיעור העוני לפי מדד ההכנסה נמצא בטווח של 18.1% - 20.6%, ואילו השיעור לפי מדד ההוצאה הוא בטווח של 13.1% - 14.7%.

נזקקים (ארכיון), צילום: יקי צימרמן נזקקים (ארכיון) | צילום: יקי צימרמן נזקקים (ארכיון), צילום: יקי צימרמן

עוד עולה כי בעוד ששיעור העוני לפי ההכנסה יורד עם הירידה ברמת האבטלה, שיעור העוני לפי רמת ההוצאה דווקא אינו מושפע מרמת האבטלה. ההסבר שמציעים באוצר הוא תיאוריית ההכנסה הקבועה - תיאוריה שאומרת שאדם מתנהג וצורך לא רק בהתאם להכנסה הנוכחית שלו, אלא בהתאם להכנסה הממוצעת שלו לאורך החיים. כלומר עבור מובטלים, האמונה שירוויחו בעתיד מביאה אותם להוציא בהיקפים דומים גם כאשר הם מובטלים.

שיעור העוני עדיין גבוה בהשוואה בינלאומית

 

בהשוואה בינלאומית, שיעור העוני של ישראל גבוה כך או כך. לפי מדד ההכנסה הידוע, ישראל עם תוחלת עוני של 30.2%, במקום האחרון מבין 28 מדינות. מבחינת מדד ההוצאה, שיעור העוני של ישראל הוא 22.9% והוא מדורגת במקום ה-26 מבין 28 המדינות.

עוד ניכר כי בישראל הפער בין המדדים הוא מהגדולים ביותר. בחינה לפי קבוצות אוכלוסיה מעלה כי במגזר הערבי הפער בין שני המדדים בולט במיוחד. בעוד ש-49.2% ממשקי הבית הערבים מוגדרים כעניים לפי מדד ההכנסה, 25.3% בלבד מוגדרים עניים לפי מדד ההוצאה.

בכלכלן הראשי מסבירים זאת בדרך מכובסת כ"דיווח פחות מדויק של רמת ההכנסה ביחס להוצאה" אם כי בפועל ההערכות הן כי מדובר במידה ניכרת בהון שחור. כך הדבר גם לגבי משקי בית מרובי ילדים (עם מעל 4 ילדים), אפיון שמהווה אינדיקציה לאוכלוסייה החרדית, מבלי לנקוב בשמה ישירות. שם עולה כי בעוד שלפי מדד ההכנסה 49.8% ממשקי הבית עניים, לפי מדד ההוצאה רק 35.4%. בשתי האוכלוסיות האלה מעריכים כי היקף ההון השחור והפעילות הכלכלית "מתחת לרדאר" גבוהים באופן ניכר מבשאר הארץ. לשם השוואה, בכלל המגזר היהודי הפערים פחות משמעותיים, 13.1% ממשקי הבית היהודים מוגדרים כעניים לפי מדד ההכנסה ו- 12.7% לפי מדד ההוצאה

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
מוסדות חסד, תורמים מו"ל, חלוקות סלי מזון,
עזרה במשפחה ובקהילה, תרבות של חסכנות והסתפקות בלי טלוויזיה כבלים אינטרנט ומותגים. מוצרי יד שניה ועוד ועוד יש הרבה חרדים שעובדים קשה ועדיין בקושי "שורדים", וגם הרבה עולים וקשישים במצב דומה. לא צריך כלכלן וסטיסטיקן. מספיק להביט באנשים ברחוב. אפשר למצוא הרבה הסברים למה החרדים עובדים פחות, מגדלים ילדים ולמרות זאת לא מתים מרעב. אבל לאוצר ולכותב הכתבה יש מטרה אחת: להשמיץ. אז אל תבלבלו אותו עם עובדות.
דוד  |  17.10.18
לכל התגובות