אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקיבוצים מתחדשים – ומתקדמים לחשמל סולארי צילום: יעקב וייס

הקיבוצים מתחדשים – ומתקדמים לחשמל סולארי

הזרוע הכלכלית של הקיבוצים הודיעה כי תפעל להאצת המעבר למקורות אנרגיה מתחדשת, ונראה כי התחום הזה תופס תאוצה. עו"ד אמנון אפשטיין: "הקיבוצים היו הראשונים לזהות את הפוטנציאל"

15.10.2018, 09:31 | דב כהן

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

זה כבר הרבה יותר מטרנד חולף: עוד ועוד יישובים, מפעלים ורשויות ברחבי הארץ עוברים להתבסס על חשמל בייצור עצמי, תוך שימוש בטכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת – כזו שמקורה בתהליכים טבעיים, אשר אינם מתכלים כתוצאה מהשימוש באנרגיה האצורה בהם, כגון אנרגיות שמש, רוח וביו-גז. בכך מצטרפת ישראל למגמה כלל עולמית, שבמסגרתה הולך וגדל הנתח של האנרגיות המתחדשות מכלל ייצור החשמל.

עם זאת, לפחות בישראל, התחום הצומח עדיין רחוק מלממש את הפוטנציאל שלו: בעוד שהיעד שהמדינה הציבה לרשות החשמל הוא כי ב-2020 תסופק 10% מצריכת החשמל במשק מאנרגיה מתחדשת (וכ-20% עד 2030, כפי שציין שר האנרגיה, יובל שטייניץ, בשבוע שעבר), ב-2017 הגיע השיעור בפועל ל-2% בלבד.

קראו עוד בזירת הנדל''ן

מערכת פאנלים סולאריים בקרית גת מערכת פאנלים סולאריים בקרית גת מערכת פאנלים סולאריים בקרית גת

 

אחת החברות המקומיות הבולטות בתחום היא משקי אנרגיות מתחדשות, זרוע האנרגיה המתחדשת של הארגונים הכלכליים של הקיבוצים. בשנים האחרונות התמקדה משקי אנרגיות מתחדשות - שנמצאת בבעלות משותפת של משקי הנגב, משקי הדרום ומשקי הקיבוצים –בייזום והקמה של שדות סולאריים בהספק גבוה.

רק באחרונה דווח כי החברה, בשיתוף עם קבוצת דוראל, תקים חברה בת לצורך הקמת פרויקטים סולאריים קטנים ובינוניים - על גגות ומאגרי מים, בעיקר בקיבוצים. על פי המתווה שגובש, בכל שנה יושקעו כ-100 מליון שקל בהקמת מתקנים סולאריים, שיפיקו 30 מגהוואט. כל צד יחזיק ב-50% ממניות הפעילות המשותפת, שנועדה להרחיב משמעותית את פעילותן בתחום האנרגיה המתחדשת.

בנוסף, באפריל האחרון הודיעה כלל ביטוח כי תעמיד למשקים אנד פרטנרס, שותפות בת של אנרגיות מתחדשות, כ-100 מיליון שקל להקמת שדות סולאריים בקיבוץ עין צורים וכן בשטחו של שבט טראבין בנגב. הפרויקטים המתוכננים מקודמים במסגרת ההליך התחרותי הראשון להקמת מתקנים לייצור חשמל במתח גבוה, שערכה רשות החשמל במהלך 2017, והם אמורים להתחיל לספק חשמל לרשת כבר בחודשים הקרובים.

 

עו"ד עירן איפרגן ממשרד ERM , צילום: דן חיימוביץ עו"ד עירן איפרגן ממשרד ERM | צילום: דן חיימוביץ עו"ד עירן איפרגן ממשרד ERM , צילום: דן חיימוביץ

 

הדרך ליעדים מתחילה להיסלל

מי שמייצג את משקים אנד פרטנרס הוא משרד עורכי הדין אפשטיין רוזנבלום מעוז  (ERM), המייעץ לקשת של שחקנים בשוק הסולארי החל מפריצת התחום ב-2008. השותפות מייעצת גם, בין היתר, לאיגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, וכן לגורמים מממנים, יזמים, קבלנים ובעלי קרקע (לרבות קיבוצים וחברות ממשלתיות), בכל הקשור להקמת תחנות כוח סולאריות. הייעוץ שניתן נוגע בעיקרו להיבטי קרקע, רגולציה, חוזים ומימון.

"לתחום האנרגיה המתחדשת יש עתיד גדול", אומר עו"ד עירן איפרגן מ-ERM. "מחקרים מקיפים וניסויים שנערכו ברחבי העולם מראים כי כבר בעתיד הלא-רחוק, עם שילוב של טכנולוגיות לאגירת אנרגיה, ניתן יהיה לייצר 100% מהאנרגיה במשק באמצעות אנרגיות מתחדשות".

לדבריו, "ייצור חשמל על גגות בתי הצרכנים עשוי לחסוך למשק החשמל מיליוני שקלים ויותר, שיידרשו ככל שיהיה צורך בהשקעת תקציבים להקמה של תחנות כוח נוספות, פיתוח רשת ההולכה והחלוקה. היתרונות הגדולים למשק כתוצאה ממעבר לייצור מקומי לצריכה עצמית, באנרגיה מתחדשת או קונבנציונלית, הוא החיסכון בעלויות התשתית והשימוש ברשת, וכן הביטחון האנרגטי כתוצאה מייצור מבוזר המורכב מהרבה מתקנים לייצור חשמל קטנים, במקום תחנות הכוח הגדולות".

 

אמנון אפשטיין, שותף-מייסד במשרד ERM , צילום: דן חיימוביץ אמנון אפשטיין, שותף-מייסד במשרד ERM | צילום: דן חיימוביץ אמנון אפשטיין, שותף-מייסד במשרד ERM , צילום: דן חיימוביץ

 

עו"ד אמנון אפשטיין, שותף-מייסד ב-ERM, אומר כי "הקיבוצים היו הראשונים לזהות את הפוטנציאל כאשר התחום פרץ לפני כעשור. זאת, משום שחלק נכבד מהם הם מחלקי חשמל ברישיון, או שנמצאים בתהליך רישוי להפוך למחלקי חשמל. כמו כן, מרבית הקרקע המתאימה לייצור חשמל סולארי נמצאת בשטחי אגודות חקלאיות, קיבוצים ומושבים".

אפשטיין מדגיש כי "החסם הרגולטורי הבולט בתחום ביחס לגגות הוא הצורך בפרסום הסדרות חדשות, לאחר שהשנה שהסתיימה מכסת מונה נטו; וביחס למתקנים קרקעיים - בעקבות החלטות הוועדה לקרקע חקלאית ושטחים פתוחים לפסול כמחצית מהפרויקטים בנימוק של הפרת ערכי השמירה".

 

עו"ד אלונה מורציאנו-ביבי ממשרד ERM , צילום: דן חיימוביץ עו"ד אלונה מורציאנו-ביבי ממשרד ERM | צילום: דן חיימוביץ עו"ד אלונה מורציאנו-ביבי ממשרד ERM , צילום: דן חיימוביץ

 

עו"ד אלונה מורציאנו-ביבי מוסיפה כי "משרדנו עד למאמצים ולשינוי המדיניות שחל בשנים האחרונות אצל כלל רשויות המדינה, ורשות החשמל שמובילה את השינוי האמור בפרט. נראה שלאחר שנים של קיפאון בתחום, לאחרונה, עם פרסום רשות החשמל מכסה של כ-1,600 מגהוואט להקמת מתקנים לייצור חשמל באנרגיה פוטו-וולטאית, מתחילה להיסלל הדרך להגשמת יעדי הממשלה. כדוגמה לכך ניתן לראות חסמים רגולטוריים שהוסרו ביחס למתקנים קטנים, כמו הפטור מהשגת היתר בנייה והפטור מפתיחת תיק ברשויות המס.

"תחום האנרגיות המתחדשות דורש מומחיות רגולטורית והיכרות עם הפרקטיקה לצורך מיקסום כלכליות הפרויקט", מדגישה מורציאנו ביבי. "בייחוד כאשר נדרש מימון חיצוני, קיימת חשיבות רבה לליווי משפטי מקצועי בטרם התנעת הפרויקט, ובפרט בהתקשרויות הראשוניות מול כלל הגורמים".

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

 

תגיות