אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אשת בנקאי מאזרבייג'ן בזבזה 16 מיליון ליש"ט בכלבו הרודס בלונדון - ועשויה לאבד את ביתה צילום: East2West / גטי אימג'ס

אשת בנקאי מאזרבייג'ן בזבזה 16 מיליון ליש"ט בכלבו הרודס בלונדון - ועשויה לאבד את ביתה

זמירה חג'יאייבה נהפכה ליעד הראשון של החוק החדש נגד שחיתות בבריטניה, וצריכה לשכנע את בית המשפט כי מקור ההון שלה חוקי; מה היא רכשה בסכום העצום?

14.10.2018, 21:41 | שירות כלכליסט
אשת בנקאי מאזרבייג'ן בזבזה במשך 10 שנים 16 מיליון ליש"ט רק על קניות בחנות הכלבו היוקרתית הרודס בלונדון. הקונה החרוצה היא זמירה חג'יאייבה (Zamira Hajiyeva). היא פנתה לבית המשפט בבקשה לשמור על זהותה חסויה, אך בקשתה נדחתה. חג'יאייבה, שהפכה ליעד הראשון של החוק החדש בבריטניה נגד שחיתות, היא במקור מאזרבייג'ן ואשתו של בנקאי לשעבר, שעצור שם. אם לא תצליח לשכנע את בית המשפט שמקור ההון שלה הוא חוקי לחלוטין, היא עשויה לאבד את הבית שלה בשווי 15 מיליון פאונד, הממוקם לא הרחק מהחנות בה בזבזה מיליונים ומועדון גולף בברקשייר.

בהתאם לחוק החדש, הוצא נגד חג'יאייבה (55) לראשונה צו להון לא מוסבר (Unexplained Wealth Order) במסגרתו היא נדרשת לספק לסוכנות הלאומית למלחמה בפשע פירוט ברור שיסביר כיצד היא ובעלה ג'האנגיר חג'יאייב (Jahangir Hajiyev) יכולים להרשות לעצמם את הבית הגדול בשכונת נייטסברידג' היוקרתית בלונדון. בני הזוג ביקשו אישור לערער נגד הצו.

זאמירה חג זאמירה חג'ייבה על רקע כל בו הרודס | צילום: East2West / גטי אימג'ס זאמירה חג

הצו להון לא מוסבר מיועד נגד בכירים זרים במדינה שנחשדים בשחיתות ובהלבנת הון גנוב דרך בריטניה, ואמור לחייב את החשודים לחשוף את מקורות ההון שלהם. עד כה היה כמעט בלתי אפשרי לתבוע את החשודים או להקפיא את הנכסים שלהם בשל היעדר ראיות. כעת, אם הם לא מציגים מקור חוקי להון, הסוכנות הלאומית למלחמה בפשע יכולה לפנות לבית המשפט הגבוה בבקשה להחרים את הנכסים המדוברים.

בני הזוג מאזרבייג'ן הם כאמור הראשונים שהופעל נגדם הצו.

חג'יאייב שימש כיו"ר של הבנק הבינלאומי של אזיירבג'ן. הוא נעצר ב-2016 ונשפט ל-15 שנות מאסר לאחר שהשתתף בהונאת ענק ומעילה של עשרות מיליוני פאונד מהבנק. השופטים אף הורו לו לשלם חזרה 39 מיליון דולר. שבע שנים קודם לכן, חברה שבסיסה באיי הבתולה הבריטים שילמה 11.5 מיליון פאונד עבור בית רחב היקף המרוחק דקות ספורות מהרודס במערב לונדון. שווי השוק הנוכחי של הבית עומד על 15 מיליון פאונד.

חג חג'יאייב.שימש כיו"ר של הבנק הבינלאומי של אזיירבג'ן | צילום: גטי אימג'ס חג

לפי עדויות שהגיעו לבית המשפט, הבעלים של הבית הם חג'יאייבה ובעלה. ב-2013 חברה אחרת שבשליטתה של חג'יאייבה הוציאה מעל 10 מיליון פאונד על רכישת מועדון הגולף מיל רייד בברקשייר. משרד הפנים העניק לה אישור להתגורר בבריטניה תחת ויזה מיוחדת למשקיעים עשירים.

בשימוע שנערך לבני הזוג ביולי, נחשף כי לאורך תקופה של עשר שנים היא הוציאה מעל 16 מיליון פאונד בהרודס, המקבילים ליותר מ-4,000 פאונד ביום. דוגמאות להוצאות הגדולות שלה שנחשפו בבית המשפט כוללות 150 אלף פאונד שהוציאה ביום אחד על מוצרים של מותג היוקרה בושרון (Boucheron). יום למחרת היא ציידה את מרתף היינות שלה ביינות בשווי 1,800 פאונד. בהזדמנות אחרת היא הוציאה 100 אלף פאונד על תכשיטים של קרטייה ו-20 אלף פאונד על מתנות לגבר. היא השתמשה ב-35 כרטיסי אשראי שהנפיק הבנק בו עבד בעלה.

חנות הכל בו הרודס, צילום: גטי אימג חנות הכל בו הרודס | צילום: גטי אימג'ס חנות הכל בו הרודס, צילום: גטי אימג

מסמכים רשמיים חשפו גם כי השניים החזיקו בשני מקומות חנייה בחניון היוקרתי של הרודס וחג'יאייבה אף רכשה מטוס פרטי של גולפסטרים ב-42 מיליון דולר.

בני הזוג מכחישים את ההאשמות ומנסים להילחם בדרישה לחשוף את מקורות הונם. הטענה של עורכי דינם היא שחג'יאייב הוא איש עסקים לגיטימי שהתעשר הודות לשורה של עסקים מצליחים שהקים לפני שהפך ליו"ר הבנק. אולם לפי הרישומים הוא היה עובד מדינה בין 1993-2015 ולא היה אמור להרוויח מספיק כדי להסביר את ההון הרב שצבר. חג'יאייב מכחיש גם כי מעל בבנק, אך הערעורים שלו נגד ההרשעה נדחו.

תגיות