אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם מעברות רוצה את מפעל טבע בקריית שמונה צילום: זהר שחר

בלעדי לכלכליסט

גם מעברות רוצה את מפעל טבע בקריית שמונה

החברה שבשליטת הקיבוץ הגישה הצעה לרכישת מפעל מיגדה. מלבדה יש שני מתמודדים, בהם בי. בראון הגרמנית, מפיצת מוצרי המפעל בארה"ב ובאירופה. ועד העובדים מתנגד לרוכש זר

16.10.2018, 06:55 | גולן חזני

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

אחרי מכירת מטרנה פונה קיבוץ מעברות לתחומים חדשים. ל"כלכליסט" נודע כי מוצרי מעברות, החברה שבשליטת הקיבוץ, מעוניינת להיכנס לתחום הרפואי - ולרכוש את מפעל מיגדה של טבע בקריית שמונה. במעברות חברו לחברת תבניות ומוצרים רפואיים מפלסטיק בבעלות משפחת בן שבת, מהמועצה המקומית שלומי שבצפון, והגישו הצעה לרכישת המפעל.

קראו עוד בכלכליסט

ככל הנראה, ההצעה החדשה אינה גבוהה מזו שהעמידה בי. בראון הגרמנית, המפיצה של מוצרי המפעל בארה"ב ובאירופה, שנחשבת למועמדת המובילה לרכישה. ישנו שחקן שלישי שמתמודד על הרכישה, שמצויה בשלביה הסופיים.

מנכ"ל טבע קאר שולץ והמפעל בקריית שמונה, צילום: מאור סוויסה מנכ"ל טבע קאר שולץ והמפעל בקריית שמונה | צילום: מאור סוויסה מנכ"ל טבע קאר שולץ והמפעל בקריית שמונה, צילום: מאור סוויסה

טבע צפויה למכור את המפעל במחיר של 100-80 מיליון דולר. ענקית התרופות העמידה את מיגדה למכירה כחלק מתוכנית ההבראה הגדולה שלה, שנועדה להביא לחיסכון של 3 מיליארד דולר עד סוף 2019, וכוללת פיטורים של 14 אלף עובדים מתוך 56 אלף עובדי חברת התרופות הישראלית בכל העולם.

המוצר העיקרי של מיגדה הוא הטבעדפטור, מכשיר המאפשר הכנה של תרופות כימותרפיות לעירוי תוך הפחתת הפגיעה בצוות הרוקחים שמכין את המוצר. מכירות המוצר נאמדות ב־80-70 מיליון דולר בשנה, והמפעל, שמעסיק 200 עובדים, הוא רווחי. המפעל ממתין על המדף כמה שנים, וכניסתו של קאר שולץ לתפקיד המנכ"ל מזרזת את המגעים למכירתו.

עובדי המפעל מעדיפים רוכש ישראלי, שיגדיל את הסיכוי לשמירת מקום עבודתם במפעל לאחר הרכישה. בטבע יצטרכו להחליט אם להתחשב בצורכיהם או למכור לגורם הזר במחיר גבוה יותר. לא ברור כיצד ינהגו הגרמנים אם אכן המגעים יבשילו לכדי עסקה, ואם לא יעבירו את הייצור למדינה שבה הוא יתבצע יותר בזול.

הטבעדפטור מתמודד עם תחרות גנרית גוברת בשנים האחרונות ועם רגולציה אמריקאית מחמירה. מרבית הרווחים מהמכירות מגיעים כיום לבי. בראון, ונראה כי זו הסיבה לנכונותה לשלם מחיר שנחשב גבוה במכפיל לא קטן על ה־EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות), המוערך ב־13-12. בי. בראון גם מסתכנת בעימות מול ועד העובדים החזק והמנוסה של המפעל. המפעל בקריית שמונה מייצר גם צינורות ורכיבים לערכות מתן תרופות, תחום רווי בכוח עבודה שמתמודד עם תחרות קשה מסין ומהודו.

בתחילת 2017, לפני כשנה וחצי, מכרה מעברות את השליטה במטרנה לחברת אסם תמורת 575 מיליון שקל. המהלך נעשה במסגרת מימוש אופציה שהיתה בידי מעברות, והוא שיקף למטרנה שווי של יותר ממיליארד שקל. העסקה ייצרה למעברות רווח הון עצום של 400 מיליון שקל אחרי מס. מעברות קיבלה מאסם 270 מיליון שקל בסוף 2009 עבור 51% ממניות מטרנה, ומאז לא נכנסה לתחומים חדשים. היא המשיכה להחזיק בתחומים שבהם היתה פעילה, בהם ייצור, יבוא ושיווק תוספי תזונה, ויטמינים ומינרלים, מזון אורגני, מזון לחיות מחמד ותחליפי חלב לחיות משק. מעברות השקיעה לפני שנתיים 5 מיליון יורו ברכישת 40% ממניות החברה הצרפתית אלגיה (Algaia), העוסקת בפיתוח, מכירה ושיווק חומרי גלם המופקים מאצות.

תגיות