אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נושי אמפל יתחילו לריב היום על חצי מיליארד שקל צילום: EPA

נושי אמפל יתחילו לריב היום על חצי מיליארד שקל

מפרק אמפל שהגיש לביהמ"ש בקשה למכירת מניות EMG – בעלת צינור הגז שאותו רוכשות דלק קידוחים ושותפותיה – ייפגש עם המחזיקים שחובה של אמפל כלפיהם נאמד במיליארד שקל, אבל שיעור ההחזר עדיין לא ידוע

17.10.2018, 08:44 | יניב רחימי

בעלי האג"ח של אמפל, שמחזיקים בחוב מוערך של מיליארד שקל, וכבר נואשו מלקבל החזר כלשהו על השקעתם, זכו בשבועות האחרונים לקרן של תקווה.

קראו עוד בכלכליסט

זאת, על רקע על חתימת הסכמים בין דלק קידוחים (25%) שבשליטת יצחק תשובה, נובל קפריסין (25%) וחברה בבעלות East Gas Company לרכישת 39% ממניות EMG – שמחזיקה (100%) בצינור הולכת גז מישראל למצרים –בתמורה ל־518 מיליון דולר. אבל גודל התקווה עלול להיות זהה לגודל האכזבה. היום צפויים המחזיקים לפגוש את מפרק אמפל, אלכס ספיץ (Alex Spizz), שביקש מבית המשפט בניו יורק אישור מכירת מניות EMG.

אמפל שהיתה בשליטת יוסי מימן, ונכנסה להליכי חדלות פירעון בארה"ב ב־2012, מחזיקה (12.5%) בשרשור ב־EMG הפרטית הרשומה במצרים. הצינור הימי שבבעלותה של EMG, שאורכו 90 ק"מ, מחבר בין מערכת ההולכה הישראלית באזור אשקלון לבין מערכת ההולכה המצרית באזור אל־עריש. הזרמת הגז בצינור ממצרים לישראל הופסקה ב־2012 בשל סדרת מעשי חבלה בצינור, וכעת דלק קידוחים ושותפותיה מעוניינות להשתמש בו כדי להזרים למצרים גז ממאגרי תמר ולווייתן. ההליכים המשפטיים בהסדר החוב של אמפל מתנהלים בארה"ב, הרחק משליטתם ומעבר ליכולת הפיקוח של מחזיקי האג"ח. מי שמנצח על התהליך הוא המפרק, שהתנה בעבר את הגעתו למסירת דיווח בישראל בחתימה על הסכם למכירת מניות EMG. ספיץ לא מתאמץ במיוחד לשתף את הנושים במידע על המו"מ שהתקיים מול דלק קידוחים, ומסיבה זו בעלי האג"ח מצפים למפגש היום.

פיצוץ צינור גז מצרים סיני EMG, צילום: רויטרס פיצוץ צינור גז מצרים סיני EMG | צילום: רויטרס פיצוץ צינור גז מצרים סיני EMG, צילום: רויטרס

בדו"ח שהגיש לבית המשפט מעריך ספיץ שהתמורה שתגיע לקופת הפירוק במסגרת העסקה צפויה לעמוד על 150 מיליון דולר (כחצי מיליארד שקל), אולם התחשיבים של המפרק ביחס לתמורות בהסכם למכירת מניות EMG לא ברורים דיים. בעלי האג"ח של אמפל מקווים לקבל מספיק תשובות לסוגיות שונות, לרבות חבות המס ככל שישנה והתשלום שהמפרק צפוי לקבל לידיו. בהנחה שהעסקה למכירת אחזקותיה של אמפל ב־EMG תצא אל הפועל, קופת הפירוק שלה תתמלא בסכום שעד לפני כמה חודשים נחשב לדמיוני אפילו בקרב מחזיקי האג"ח האופטימיים ביותר. אומנם מסתמן שההסדר באמפל יהיה כרוך בתספורת של יותר ממחצית מהחוב לנושים, אבל בה בעת, שיעור ההחזר (Recovery) יהיה הרבה יותר גבוה מכפי שציפו לו המחזיקים, והוא יהיה תלוי בעיקר בנדיבות שיגלה מפרק החברה.

אישור ההסכם ומכירת המניות של אמפל ב־EMG כרוך בוויתור מצד הנושים על תביעות שהוגשו ובוררויות שנוהלו על ידיהם. אחד הנושאים הרגישים הוא חוב של 28 מיליון דולר (פלוס ריביות) שנפסק לחובתו של מימן בעקבות ערבות אישית שלו להלוואה שהעניקה חברת אמפל לחברת מרחב שבבעלותו (100%). לפי העסקה הנרקמת, מימן יעביר לקופת הפירוק 27 מיליון דולר בלבד.

סוגיה נוספת שמעסיקה את בעלי האג"ח של אמפל היא שהמועד האחרון שנקבע להגשת התנגדויות לעסקה הוא 5 בנובמבר, זאת אף שהמועד האחרון לקיום התנאים המתלים להשלמת העסקה הוא 30 ביוני 2019. בשלב זה, כאמור, התמונה המלאה עדיין לא נחשפה לעיני הנושים של אמפל, ולכן הם עדיין מתקשים לגבש עמדה ביחס לטיב והוגנות ההסדר המונח לפתחם.

תגיות