אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם יונה פוגל בדרך לנצח את המערכה על פז? צילום: עמית שעל

האם יונה פוגל בדרך לנצח את המערכה על פז?

ביום שני יתכנס דירקטוריון פז לבחור יו"ר, ובעצם להכריע מי יהיה האיש החזק בחברת הדלק — המנכ"ל יונה פוגל או אברהם ביגר, שמיטב דש רוצה למנות ליו"ר כמשקל נגד לפוגל הדומיננטי. מבולבלים? אם ייבחר יו"ר זמני, הרי שביגר הוא שצפוי להיבחר בסוף ליו"ר הקבוע • מבחן ראשון לחברה ללא גרעין שליטה

18.10.2018, 09:57 | רחלי בינדמן

ההכרעה על עתיד פז מתקרבת לשיאה. מדובר במקרה בוחן, שכן מדובר בחברה גדולה הנסחרת במדד המוביל בבורסה, ובחברה הריאלית הישראלית היחידה שנסחרת ללא בעל שליטה. בעוד ימים ספורים יתברר אם המהלך החריג שיזמו המוסדיים לשינוי משמעותי בפז, שמנייתה מקרטעת בשנתיים האחרונות, יסתיים בקול ענות חלושה ודווקא יבצר את כוחו של המנכ"ל הדומיננטי של חברת הדלק, יונה פוגל.

קראו עוד בכלכליסט

באסיפת בעלי המניות שלשום נבחרו, כצפוי, לדירקטוריון מועמדי הגופים המוסדיים אליעזר שקדי, אריק שטיינברג ועודד גילת. בפז לא מבזבזים זמן, והדירקטוריון החדש צפוי לקיים כבר ביום שני הקרוב הצבעה על זהות היו"ר. זאת לאחר שהיו"ר בשנתיים האחרונות, יצחק עזר, התפטר לפני כחודש תוך הטחת האשמות כבדות לגבי הממשל התאגידי בחברה ועל רקע מערכת יחסים עכורה עם פוגל.

מעט לפני התפטרותו של עזר החלו המוסדיים ללחוץ לביצוע שינויים בפז. הבעבוע החל בשיחות שדרשו לקיים עם פוגל על ביצועי המניה ובטענות לשמרנות יתר של ההנהלה, ונמשך בדרישה למנות דירקטורים מטעמם לחברה.

האקטיביזם הגיע לשיאו עם שליחת מכתבים מלאי טענות לפז, שבהם החלה קרן הגידור נוקד של רועי ורמוס, ונמשך עם הצטרפות בית ההשקעות מיטב דש למהלך ובדרישה של בית ההשקעות פסגות לפגישה עם הדירקטורים בפז — פגישה שהתקיימה אתמול.

המוסדיים הדגישו שהם רוצים שינוי בפז, וכי המצב שנוצר מאז שצדיק בינו מכר אחזקותיו בחברה לפני שנתיים לא מקובל עליהם. אין פלא שהמוסדיים התעוררו באחרונה, כי הם בעצם בעלי הבית של החברה המתנהלת ללא גרעין שליטה, ולכן אחריותם למתרחש בה גדולה.

          

יונה פוגל. אם ביגר ייבחר ליו"ר, הוא צפוי לפרוש , צילום: יריב כץ יונה פוגל. אם ביגר ייבחר ליו"ר, הוא צפוי לפרוש | צילום: יריב כץ יונה פוגל. אם ביגר ייבחר ליו"ר, הוא צפוי לפרוש , צילום: יריב כץ

             

 

פוגל מצדד בשקדי, המוסדיים לא בחזית אחת

מבדיקת יחסי הכוחות בדירקטוריון בהרכבו החדש מסתמן כי פוגל הוא המנצח הגדול בסאגה הזו, שכן נראה כי הדירקטוריון ימליץ ביום שני הקרוב למנות את שקדי ליו"ר קבוע בפז. מדוע מדובר בניצחון? כי ללא קשר להתנהלות שקדי בעתיד, פוגל מצדד במינויו וכנראה מרגיש שהוא לא מאיים עליו.

על תפקיד היו"ר יכולים כרגע להתמודד רק שקדי, בעבר מפקד חיל האוויר ואחר כך מנכ"ל אל על, ושטיינברג, בעבר יו"ר פסגות.

שניהם נבחרו לדירקטורים "רגילים", בעוד השאר הם דירקטורים חיצוניים, שאינם יכולים לכהן כיו"ר או דירקטורים בלתי תלויים, שחוק החברות מגביל את שכרם באופן שמוריד את התמריץ שלהם להתמודד על ראשות הדירקטוריון. מבין השניים צפויים הדירקטורים לתמוך בקונסטלציה הזו בשקדי, ולפי הערכות הוא גם המועמד המועדף על פוגל — כמי שצפוי לא לעשות לו צרות. הסיבה לכך טמונה, בעיקר, באופיו של שקדי, שאינו נוהג להתעמת או לעסוק במאבקי אגו.

אלא שבמיטב דש מנסים למנוע אפשרות זו ומעדיפים תסריט שסיכוייו כרגע קלושים, והוא שביום שני ייבחר יו"ר זמני, שיחליף את היו"ר הזמני המכהן גבי רוטר, שעוזב את הדירקטוריון, ואילו יו"ר קבוע ייבחר רק בעוד כחודשיים. זאת כיוון שמיטב דש, המחזיק ב־9% מפז, לא מעוניין בשקדי או בשטיינברג. לפני שבוע דרש בית ההשקעות מפז לכנס בתוך 45 יום אסיפת בעלי מניות נוספת, שעל סדר יומה שינוי תקנון החברה והגדלת הדירקטוריון מ־10 ל־11. זאת כדי לצרף דירקטור שיוכל אף הוא להתמודד על ראשות הדירקטוריון.

במיטב דש הבהירו כי הם רוצים יו"ר דומיננטי, כמשקל נגד למנכ"ל החזק, ומסתמן כי אברהם ביגר, המנכ"ל המיתולוגי של פז בעבר, צפוי להציע עצמו לתפקיד. ביגר, בניגוד לשקדי, מביא ניסיון מוכח בתחום הדלק והקמעונאות, כמי ששימש בעבר גם כיו"ר חברת שופרסל. אך מעבר לניסיון, הוא שונה בתכלית משקדי ונתפס כהרבה יותר אגרסיבי ממנו. לפי הערכות בשוק, מינוי של ביגר יוביל לבסוף לפרישתו של פוגל.

הדירקטוריון כולל כרגע ארבעה דח"צים — אפרים צדקה, מאירה גיט, עמיקם שפרן ושאול צמח, שמסיים את כהונתו בנובמבר ויוחלף בידי הדח"צ החדש עודד גילת, שהוצע בידי מיטב דש. באופן אבסורדי, העובדה שצמח עוזב רק בנובמבר עשויה להפוך אותו ללשון המאזניים בדרך למינוי שקדי ליו"ר קבוע.

זאת כיוון שהדח"צים המכהנים צידדו בפוגל במחלוקות בינו לבין עזר, ולפיכך צפוי כי יתמכו במינוי שקדי. אם גילת היה מחליף את צמח עם היבחרו, הרי שכמי שהוצע מטעם מיטב דש, יותר מסביר להניח שהיה מצביע בעד מינוי זמני. כלומר, דירקטור עם רגל אחת בחוץ עשוי להכריע את הדי.אן.איי של פז ביום שאחרי.

בנוסף לדח"צים מכהנים בדירקטוריון שלושת הדירקטורים הבלתי תלויים אריק שור, רויטל אבירם ומנחם ברנר (שהאריך לאחרונה את כהונתו בשנה נוספת). השלושה מהווים אופוזיציה לפוגל, ולכן צפויים ללחוץ כי מינוי היו"ר ביום שני — אם אכן יתבצע — יהיה זמני, עד להצבעה על מינוי דירקטור נוסף על פי דרישת מיטב דש.

ההכרעה בידי דירקטור שפורש בנובמבר

הדירקטוריון צפוי להתחלק לשני מחנות: ארבעה דח"צים שיתמכו במינוי קבוע מול שלושה דירקטורים בלתי תלויים שידרשו מינוי זמני. סביר להניח כי המועמדים לתפקיד היו"ר, שקדי ושטיינברג, לא יוכלו להשתתף בהצבעה בסוגיה זו, ולכן ההכרעה נותרת בידיו של צמח.

היועצים המשפטיים של פז עשויים להידרש לשאלה אם לא נכון יותר לפסול את הצבעתו של צמח, כמי שממילא עוזב את פז בעוד חודש. אם כך יהיה, ייקלע הדירקטוריון למבוי סתום.

אבל לדירקטורים בפז יש חובת אמונים, לבעלי המניות בפז — 60% מהם מנהלי הפנסיות של הציבור. ואם בעל מניות כמו מיטב דש, שמחזיק ב־9% מהחברה (15% מאחזקות המוסדיים בה), דורש למנות דירקטור נוסף, יהיה קשה להתעלם מדרישתו. בינתיים, באופן תמוה, בעלי המניות האחרים בפז ממלאים פיהם מים. לו גופים כמו ילין לפידות, מנורה מבטחים או הפניקס היו מביעים תמיכה במיטב דש, היה קשה יותר לדירקטוריון להתעלם מהם.

חשוב להדגיש כי ההמלצה של ילין לפידות למנות את שקדי לדירקטור, ושל מנורה מבטחים למנות את שטיינברג, התבססה על ההנחה שהשניים יכהנו על תקן דירקטור בלבד, ולא כיו"ר, שכן הצעת המועמדים התרחשהלפני התפטרותו של עזר. לו ידעו שני הגופים הללו שהמועמדים מטעמם צפויים להתמודד על ראשות הדירקטוריון, לא מן הנמנע שהיו מציעים אנשים אחרים, או דורשים כמו מיטב דש להגדיל את מספר המועמדים האפשריים.

מסתמן כי סיכויי הצלחת המהלך של מיטב דש אינם גדולים, כי שאר המוסדיים לא נותנים לו רוח גבית. כפי שנחשף באתר "כלכליסט", מיטב דש פנו באחרונה לרשות ההגבלים העסקיים, בבקשה לתאם עמדות לקראת ההצבעה בעוד חודש וחצי על הוספת דירקטור לפז בכוונה להביא מתחרה נוסף לשקדי ושטיינברג. מרשות ההגבלים העסקיים הם קיבלו אור ירוק לתיאום כזה, אך משיחות סגורות עם מנורה וילין לפידות עולה כי הם לא מתכוונים לעמוד על הרגליים האחריות כדי לתמוך במהלך המזוהה עם המתחרה מיטב דש.

כך יצא ששתיקת מנורה מבטחים וילין לפידות, שגילו אקטיביזם בהצעת מועמדים לדירקטוריון, תוביל בסופו של דבר לשמירה על המצב הקיים בפז, ואולי אף לחיזוקו של פוגל, שיקבל יו"ר נוח אחרי שהצליח לדחוק החוצה את היו"ר שעשה לו צרות.

אם, בכל זאת, יחליטו רוב הדירקטורים להיענות לדרישת מיטב דש, וביום שני ימונה לפז יו"ר זמני, ההחלטה תסלול את הדרך למינוי ביגר ליו"ר קבוע. מדוע? כיוון שלאחר בחירתו לדירקטור, בעוד כחודש, יכלול מערך הכוחות בפז שלושה דירקטורים בלתי תלויים שיתמכו בביגר ואת הדח"צ גילת שיתמוך בו — מול שלושה הדח"צים שיתמכו בשקדי.

תגיות