אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משקיעים דורשים לפטר את צוקרברג מראשות דירקטוריון פייסבוק צילום: רויטרס

משקיעים דורשים לפטר את צוקרברג מראשות דירקטוריון פייסבוק

ארבע קרנות פנסיה ממשלתיות גדולות בארה"ב דורשות להדיח את מייסד הרשת החברתית מתפקידו כיו"ר שלה, על רקע שערוריות הגנת הפרטיות ואבטחת המידע שחוותה החברה השנה. צוקרברג שולט ב-60% מהחברה, אך מתנגדיו צפויים לגייס משקיעים נוספים ולנסות להקים חבר מנהלים נוסף

18.10.2018, 15:23 | רפאל קאהאן

ארבע קרנות ציבוריות אמריקאיות גדולות שמושקעות בפייסבוק הודיעו אמש (ד') שהגיע הזמן לשינוי: הן דורשות את פיטוריו של מארק צוקרברג מתפקידו כיו"ר דירקטוריון הנהלת הרשת החברתית, על רקע סדרת השערוריות בהן היתה החברה מעורבת בשנה האחרונה.

קראו עוד בכלכליסט

הדרישה הוגשה במשותף בידי הקרנות הציבוריות של אילינוי, רוד איילנד, פנסילבניה וכן משרד המבקר של ניו יורק. במקביל, מנסים המשקיעים לגייס לצידם עוד משקיעים פרטיים ומוסדיים. הקרנות מנהלות את כספי הפנסיה במדינות האמורות ונחשבות לשמרניות מאוד בעמדותיהן ובאפיקי ההשקעה שלהן.

מארק צוקרברג מעיד בבית הנבחרים האמריקאי על פרשת קיימברידג מארק צוקרברג מעיד בבית הנבחרים האמריקאי על פרשת קיימברידג' אנליטיקה | צילום: ABC מארק צוקרברג מעיד בבית הנבחרים האמריקאי על פרשת קיימברידג

הצעה דומה הועלתה בדירקטוריון בשנה שעברה, אך לא התקבלה בשל כוחו של צוקרברג, ששולט בכ-60% ממניות פייסבוק. יש סיכוי סביר שגם הדרישה הנוכחית לא תתקבל, אך הפעם מדובר בקרנות השקעה חזקות מאוד, שיכולות למשוך אחריהן משקיעים מוסדיים וליצור לובי לחצים משמעותי בתוך דירקטוריון פייסבוק. בנוסף, ההצעה עשויה לגרור תגובות ערות מציבור המשתמשים הגדול של פייסבוק, שחווה על בשרו את ליקויי האבטחה ומחדלי הפרטיות. "מדובר במאבק על דעת הקהל", אמר סת' מגזינר, מנכ"ל האוצר של רוד איילנד, לסוכנות רויטרס.

ההצעה הנוכחית מיועדת לדיון בפגישת המשקיעים הבאה במאי 2019. היא כוללת הקמה של דירקטוריון עצמאי שיאפשר לקבל פיקוח נפרד על פעילות החברה ולעקוף את הסמכויות הנוכחיות של צוקרברג. מדובר באפשרות שמקובלת במצבים בהם יש הסכמה שהדירקטריון אינו מגן על האינטרסים של המשקיעים החיצוניים.

 

מניית פייסבוק ספגה ירידות חדות השנה לאחר שפעם אחר פעם נחשפה שערוריה חדשה שקשורה לחברה. זה החל עם פרשת קיימברידג' אנליטיקה שבה נחשף שחברת ניתוח המידע ניצלה את גישתה למידע פרטי של המשתמשים כדי למכור אותו לצד שלישי. בהמשך נחשף שפייסבוק גם אפשרה פעולה של מקורות פוליטיים ומסחריים שהפיצו פייק ניוז ע"ב מידע שהגדירה כמחוק ולפני כשבועיים נחשפה פריצה עצומה בגודלה לחשבונות משתמשים עקב באג אבטחה פנימי. הפריצה הובילה את החברה עצמה להזהיר ארגונים שמשתמשים בתשתית שירותיה לעסקים. בנוסף, נטען שהחברה הונתה מפרסמים, איפשרה הפצת תוכן מסית שקידם טבח המוני במיאנמר ועוד.

השבוע גם התברר שכ-3 מיליון משתמשים אירופים נפלו קורבן לגניבת המידע האחרונה, מה שיפעיל כעת חקירה של רשות הפרטיות האירופית. זו תבדוק אם היתה הפרה של תקנות ה-GDPR להגנת הפרטיות באירופה ואם יתברר שפייסבוק אשמה היא עשויה לספוג קנס של עד 4% מהמחזור השנתי שלה. חקירה זו תתבצע בצורה מחמירה, מום שהאיחוד מתייחס אליה כאל מקרה בוחן ליעילות החקיקה החדשה.

תגיות