אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"משבר באיטליה יהיה הרסני - בעיקר כלפי פנים" צילום: איי אף פי

"משבר באיטליה יהיה הרסני - בעיקר כלפי פנים"

ירון דיסלבלום, ששימש כראש קבוצת שרי האוצר של גוש היורו, התייחס לעימות בין ממשלת איטליה לאיחוד האירופי בסוגיית הגדלת הגירעון התקציבי; לדבריו, הכלכלה האיטלקית תינזק, והנזק לא יתפשט בהכרח לשאר היבשת

19.10.2018, 18:02 | שירות כלכליסט

משבר באיטליה יהיה "הרסני" ויביא להשלכות חמורות על מערכת הבנקאות של המדינה, כך אומר היום (ו') ירון דיסלבלום, לשעבר ראש קבוצת שרי האוצר של גוש היורו. זאת בהתייחסו להגדלת יעד הגירעון בכלכלה השלישית בגודלה בגוש - לרמה של 2.4%. לדבריו, השלכותיה של הקריסה האפשרית יהיו בעיקר כלפי פנים.

קראו עוד בכלכליסט

השווקים הפיננסיים חוששים מתוכניתה החדשה של הממשלה האיטלקית להגדיל את ההוצאות הציבוריות, ומכך שתפגע בצמצום חובות המדינה שהם השניים בגודלם בגוש היורו, ומסתכמים ב-2.3 טריליון יורו.

ירון דיסלבלום, צילום: איי אף פי ירון דיסלבלום | צילום: איי אף פי ירון דיסלבלום, צילום: איי אף פי

דיסלבלום, ששימש בעבר כשר האוצר של הולנד, אמר ל-CNBC שאם איטליה תיכנס למשבר, הדבר יהווה בבחינת "קריסה פנימית מוחלטת" בהינתן האופן בו מאורגנת הכלכלה שלה. לדבריו, "אם המשבר האיטלקי יהפוך למשבר כללי, מי שתיפגע היא בעיקר הכלכלה האיטלקית, והנזק לא בהכרח יתפשט ברחבי אירופה. בגלל האופן בו ממומנים הכלכלה והבנקים האיטלקיים, זו הולכת להיות קריסה כלפי פנים ולא כלפי חוץ".

בשבועיים האחרונים מנהלות הממשלה האיטלקית והנציבות האירופית קרב מילולי סביב תכנית ההוצאות החדשה של איטליה ל-2019. אתמול שלחה הנציבות מכתב לשר האוצר האיטלקי, ג'ובני טריה, שמזהיר אותו מכך שתקציב 2019 של איטליה מכיל לכאורה "חריגה מתקנות המדיניות התקציבית הקיימות" בחוק האירופי. עם זאת פייר מוסקוביצ'י, ראש הנציבות האירופית לענייני כלכלה ופיננסים, אמר היום שהאיחוד האירופי לא יתערב במדיניות הכלכלית של איטליה. הוא גם הביע נכונות לקבל דעות שונות בנוגע להצעת התקציב הנוכחית של המדינה.

מבחינת הנציבות הבעיה נוגעת פחות לגירעון של 2.4% בתמ"ג, שנמצא אמנם מתחת לסף 3% של האיחוד, אלא לגירעון המבני של המדינה. יעדי ההוצאות של איטליה בתקציב 2019 מכוונים לירידה של 0.8% בתמ"ג ב-2019, למרות שאיטליה התחייבה באפריל לשפר את הגירעון המבני שלה ב-0.6% בשנה הבאה. מספר אנליסטים העלו חששות מכך שתחזיות הצמיחה של הממשלה אופטימיות מדי, ושההוצאות הנוספות עלולות לחתור תחת הניסיון להפחית את החוב הציבורי של המדינה.

 

קריאה לפעול בהיגיון 

האסטרטג הכלכלי של חברת Rathbones, ברין ג'ונס, מזהיר מאידך מפני ההשלכות של משבר באיטליה על כלל היבשת ואומר כי על האיחוד האירופי לפעול "בהיגיון",  ולא - כל רעיון האיחוד עלול לבוא לקיצו. ג'ונס אמר ל-CNBC כי "לדעתי חשוב שהאיחוד יראה מעט גמישות ויאפשר לרומא להחזיק בגירעון כלשהו. אני חושב שהאיטלקים נמצאים למעשה בעמדת כוח במשא ומתן. אם האיחוד לא יסכים להתגמש מעט מול איטליה, האיחוד כולו בסכנה. עליהם להיות הגיוניים".

 

 

התשואה על אג"ח איטלקיות ל-10 שנים חזרו הבוקר לרמות שלא נראו מאז 2014 – 3.73%, אך שבו לרדת בעקבות דברי מוסקוביצ'י. ג'ונס טען בראיון שלמרות התשואה הגבוהה, שנותנת למשקיעים החזרים גבוהים, הוא היה מעדיף להמתין ולראות מה קורה בזמן הקרוב לפני שינקוט בצעדים כלשהם.

תגיות