אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארגון המלט העולמי: "תומכים בהיטל היצף על יבואנים בישראל" צילום: אלעד גרשגורן

ארגון המלט העולמי: "תומכים בהיטל היצף על יבואנים בישראל"

הוועדה המייעצת להיטלי היצף במלט מתכנסת היום. על הפרק: דוח שממליץ על היטל בשיעור של 7.4% עד 22.8% על יבוא מלט מיוון וטורקיה

21.10.2018, 15:18 | אמיתי גזית

"ארגון המלט העולמי תומך בהיטל היצף שיוטל על יבואני המלט, ובזכות של תעשיית המלט הישראלית להגנה מפני מכירת מלט במחיר היצף". דברים אלה כתב אמיר אדיגוזל (Emir Adiguzel), יו"ר ארגון המלט העולמי במכתב ששלח בשבוע שעבר לוועדה המייעצת להיטלי היצף במלט המתכנסת בשעות אלה.

קראו עוד בכלכליסט

במכתב שנשלח אישית ליו"ר הוועדה המייעצת עו"ד דוד וינצקי כתב אדיגזול כי מטרת הארגון שבראשו הוא עומד היא להבטיח תחרות ויושרה בתעשיית המלט ולכן הארגון מתנגד לפרקטיקה שארגון הסחר העולמי קבע כי אינה הוגנת - הורדת מחיר המלט המיוצא למחיר הנמוך ממחירו בארץ המוצא.

באוגוסט השנה הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה והתעשייה, דני טל, המליץ על היטל בשיעור של 7.4%-22.8% על יבוא מלט מיוון וטורקיה למשך 5 שנים, כדי להגן על התעשייה המקומית מפני היבוא במחירי היצף. ההחלטה התקבלה לאחר חקירה ממושכת שהחלה במאי 2017 בעקבות תלונה שהגישה למשרד הכלכלה והתעשייה חברת מלט הרטוב, בתמיכת חברת נשר, בטענה כי מלט מיבוא מטורקיה ומיוון משווק במחירי היצף אשר גורמים לנזק לתעשייה המקומית.

מלט, צילום: שאטרסטוק מלט | צילום: שאטרסטוק מלט, צילום: שאטרסטוק

כדי שיוטל היטל נדרשת החלטה של שר האוצר ושר הכלכלה, ולכן מתכנסת ועדה מייעצת שבוחנת את הדוח של דני טל, וכן ערכה לפני כחודש שימוע ציבורי. הערכה היא כי בתום הדיון היום תגיש הוועדה את המלצותיה לשר האוצר.

היצף הוא כאשר מחיר השיווק של סחורה מיובאת נמוך מהמחיר שבו היא נמכרת במדינה המייצאת. תלונה של ענף יצרני מסויים תוביל לחקירה של הממונה על היטלי סחר, אם חקירה מעלה כי מחיר ההיצף פוגע בתעשייה המקומית הממונה יכול להטיל על יבואן או כמה יבואנים היטל בגובה ההיצף, או שיעור הנזק לתעשייה המקומית. המטרה היא למנוע מצב שבו יבואן שמוכר סחורה במחיר נמוך במיוחד גורם לחיסול היצרנים המקומיים, מוביל להשתלטות על השוק ובעקבותיה להעלאת מחירים.

עד 2015 שוק המלט בישראל נשלט על ידי נשר שבשליטת כלל תעשיות. באותה שנה אולצה החברה על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים למכור את מפעל הר טוב בבית שמש, ונמכרה לשותפות של שי וגיל וייל (70%) וחברת שמשון שפועלת כמפיצה של נשר. ההחלטה על מכירת המפעל בבית שמש מבוססת גם על המלצות מ־2012 של ועדה להגברת התחרות בענף המלט בראשות גל הרשקוביץ.

במקביל, מספנות ישראל של שלומי פוגל, סמי קצב ומשפחת שמלצר החלה לייבא בטון מיוון המיוצר על ידי הספק הגדול בעולם - לה פארג' (Lafarge) באמצעות חברת סימנט שהקימה, יחד עם אייל הכט המשמש מנכ"ל, ומשקיע שוויצרי אנונימי. למספנות ישראל 70%, להכט 5%, ולמשקיע 25%. כאשר גורמים בענף טוענים כי מאחורי המשקיע האנונימי עומדת למעשה חברת לה פארג'.

תגיות