אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רועי ורמוס מצטרף לאילן רביב: מריץ את ביגר לתפקיד יו"ר פז צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

רועי ורמוס מצטרף לאילן רביב: מריץ את ביגר לתפקיד יו"ר פז

קרן הגידור נוקד, שמחזיקה ב־3% מפז, פנתה לדירקטוריון חברת הדלק בדרישה להגדיר את שקדי כיו"ר זמני בלבד, כדי לאפשר ליו"ר מכתשים לשעבר להתמודד מולו. הקרן ומיטב דש חוששים ששקדי לא יהווה משקל נגד יונה פוגל

22.10.2018, 06:57 | רחלי בינדמן

היום תיערך ישיבת דירקטוריון חשובה בפז, שבה ידונו במינוי יו"ר חדש במקום היו"ר המתפטר יצחק עזר. המועמד היחיד שמתמודד על התפקיד, לאחר שאריק שטיינברג יצא מהמרוץ, הוא מפקד חיל האוויר לשעבר ומנכ"ל אל על לשעבר אליעזר שקדי.

קראו עוד בכלכליסט

מיטב דש רוצה להגדיל את דירקטוריון פז

 

על הפרק תעמוד השאלה אם להיענות לדרישת מיטב דש בניהולו של אילן רביב, ולמנות את שקדי ליו"ר זמני עד הדיון בבקשת בית ההשקעות להגדיל את הדירקטוריון מתשעה לעשרה חברים. במיטב דש מעוניינים שגם מנכ"ל פז לשעבר אברהם ביגר יתמודד על התפקיד מול שקדי.

ל"כלכליסט" נודע שמיטב דש, המחזיק בנתח של 9% מפז, מקבל רוח גבית מקרן ההשקעות נוקד של רועי ורמוס, שבאחרונה שלחה לפז, שאותה מנהל יונה פוגל, מכתב חריף עם טענות להתנהלות שמרנית מידי, וצורך בהתייעלות. נוקד, המחזיקה ב־3% ממניות פז, פנתה לפז בדרישה לכבד את דרישת מיטב דש ולהמתין עם מינוי יו"ר קבוע עד לאסיפה באמצע נובמבר, שבמסגרתה יכריעו בעלי המניות - 60% מהם גופים מוסדיים - אם להוסיף את ביגר כמועמד לראשות הדירקטוריון.

אברהם ביגר. יו"ר של שתי חברות שבשליטת פימי, צילום: עמית שעל אברהם ביגר. יו"ר של שתי חברות שבשליטת פימי | צילום: עמית שעל אברהם ביגר. יו"ר של שתי חברות שבשליטת פימי, צילום: עמית שעל

טענת מיטב דש היא שלחברה כמו פז, שמתנהלת בלי בעל שליטה, דרוש יו"ר דומיננטי שיהווה משקל נגד למנכ"ל החזק פוגל, וכי דרוש יו"ר עם ניסיון והיכרות בניהול חברות ציבוריות גדולות - הן בתחום הדלק והן בתחום הקמעונאות - כשביגר מחזיק בנתונים עדיפים במובן זה על שקדי. אלא שבמיטב דש ובנוקד חוששים למעשה ששקדי לא ישמש משקל נגד לפוגל בעת הצורך.

מנגד, גופים מוסדיים אחרים שאליהם פנינו סירבו לשתף פעולה עם המהלך של מיטב דש ולצאת בדרישות דומות, בין היתר מחשש שמינוי יו"ר כמו ביגר יגרום כנראה לעזיבת פוגל בשלב כזה או אחר. לטענתם, שני המנהלים הדומיננטים יתקשו לעבוד יחד, ולא בטוח שעזיבת פוגל אמנם תיטיב עם פז. ורמוס ניהל את פסגות כששטיינברג שימש יו"ר, ולא מן הנמנע שאם שטיינברג היה אמנם מתמודד על התפקיד, המהלך של נוקד לא היה יוצא לפועל.

מימין: רועי ורמוס ואילן רביב צילומים: עמית שעל, יובל חן, צילום: אוראל כהן מימין: רועי ורמוס ואילן רביב צילומים: עמית שעל, יובל חן | צילום: אוראל כהן מימין: רועי ורמוס ואילן רביב צילומים: עמית שעל, יובל חן, צילום: אוראל כהן

שטיינברג עשוי לעזור בהצבעה לוורמוס

 

היום עשוי להיווצר מצב מעניין בדירקטוריון, שכן שלושת הדירקטורים החיצוניים, שסבורים שהתפקוד של פז - הן ברמת ממשל תאגידי והן ברמת הניהול - מצוין, צפויים לצדד במינוי שקדי ליו"ר קבוע; ואילו שלושת הדירקטורים הבלתי תלויים צפויים לדרוש מינוי זמני. הדח"צ החדש עודד גילת - מינוי של מיטב דש - ייכנס לתפקיד במקום שאול צמח רק בנובמבר, ולכן הוא לא ישתתף בהצבעה. וכאן עולה השאלה כיצד יצביע שטיינברג עצמו, שיהיה רשאי לקחת חלק בישיבה היום, מכיוון ששהסיר את מועמדותו. לא מן הנמנע כי הוא יצביע לטובת יו"ר זמני, ובכך יטה את הכף לטובת המהלך שרוקמת מיטב דש.

ביגר מכהן כבר כיום כיו"ר בשתי חברות ומשמש דירקטור בשלוש נוספות

אברהם ביגר (72), מהמנהלים הבכירים שמעורים היטב בשוק ההון, חבר במספר לא מבוטל של דירקטוריונים של חברות ציבוריות. אם יגיע בסופו של דבר לכס יו"ר הדירקטוריון של פז, הרי שמדובר במשרה מתגמלת למדי. יו"ר פז הקודם רו"ח יצחק עזר, נהנה משכר בעלות של 1.3 מיליון שקל ב־2017 עבור 50% משרה.

ביגר משמש, בין השאר, דירקטור חיצוני במגדל ביטוח מ־25 בספטמבר 2017. בין תפקידיו בדירקטוריון חברת הביטוח, כדירקטור חיצוני, הוא מכהן כיו"ר ועדת התגמול שלה, וחבר בועדות הביקורת והוועדה לבחינת הדו"חות הכספיים. תפקיד זה מניב תגמול בהיקף של מאות אלפי שקלים בשנה בממוצע, והוא תלוי במספר הישיבות ובנוכחותו של ביגר בהן. כך, למשל, בשנה שבה הצטרף ביגר לדירקטוריון החברה, כיהנו 11 אנשים בתפקידי דירקטורים שאינם מועסקים בחברה, בהם ביגר, בתנאי גמול שנתיים של 3.7 מיליון שקל, כלומר ממוצע של 336 אלף שקל לדירקטור.

ביגר מכהן בתפקיד יו"ר של שתי חברות ציבוריות שבשליטת קרן פימי של ישי דוידי. אחת מהן היא יצרנית התרופות ומוצרי הקוסמטיקה רקח תעשייה פרמצבטית, שבה משמש ביגר יו"ר מ־15 באפריל 2015, לאחר שהשליטה בה נרכשה בידי פימי. עלות תנאי העסקתו של ביגר כיו"ר רקח ב־2017 הסתכמו בכ־250 אלף שקל עבור 40% משרה.

ביגר גם משמש יו"ר פי.סי.בי טכנולוגיות הציבורית. במאי השנה אישרה לו אסיפת בעלי המניות גמול שנתי בגין כהונתו כיו"ר, בסך של 480 אלף שקל בתוספת מע"מ (מדי שנה) לתקופה של שלוש שנים.

ביגר חבר גם בדירקטוריונים של מגל מערכות ביטחון שנסחרת בארה"ב ושל יבואנית רכבי פיאט לישראל סמל"ת הפרטית. בעבר הוא כיהן בתפקידי מפתח בקבוצת אי.די.בי, בתקופה שבה שלט בה נוחי דנקנר, שכיום מרצה עונש מאסר. בין היתר, שימש ביגר מנכ"ל ויו"ר חברת מכתשים אגן (כיום אדמה) ויו"ר שופרסל, כמו גם תפקידי דירקטור נוספים.

 

(השתתף בהכנת הכתבה: חזי שטרנליכט)

תגיות