אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: "משרד הכלכלה ייבש את המעבדה הלאומית לפיזיקה" צילום: שלומי יוסף

דו"ח המבקר

מבקר המדינה: "משרד הכלכלה ייבש את המעבדה הלאומית לפיזיקה"

דו"ח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על הזנחת המעבדה הלאומית לאורך שנים, מבלי שהתקבלה החלטה רשמית לסגירתה. משמעות הדבר - חברות ישראליות שנזקקות לעבדה פונות לקבל את השירות בחו"ל: "יש לראות את הדבר בחומרה"

22.10.2018, 16:02 | עומר כביר

המעבדה הלאומית לפיזיקה (מל"פ) עברה תהליך ייבוש מתמשך שהביא בפועל להפסקת רוב פעילותה, מבלי שהתקבלה החלטת רשמית לסגירתה – כך מגלה דו"ח מבקר המדינה שמתפרסם היום. "מדובר בתעודת עניות לתעשייה הישראלית", כותב המבקר על המחדל.

המל"פ הוקמה ב-1951 והיא אמונה על יחידות המידה הרשמיות של ישראל בתחומים כמו אורך, מסה, טמפרטורה וזמן. מ-1985 היא כמו אחראית לאספקת שירותי כיול למפעלי תעשייה ולמעבדות. עד לפני כ-20 שנה העסיקה המעבדה 40 עובדים, ואולם בשנים האחרונות ירד מספר העובדים בה בצורה חדה, כאשר מזה קרוב לעשור לא גוייסו לה עובדים חדשים כלל.

"מאז שנת 2009 לא גייס משרד הכלכלה עובדים מקצועיים חדשים במקום עובדים שפרשו מהמל"פ", נכתב בדו"ח המבקר. "משנת 2009 ועד שנת 2017 ירדה מצבת כוח אדם במל"פ מ-17 עובדים לארבעה עובדים בלבד, וכל המחלקות של המעבדה מלבד אחת נסגרו או הפסיקו לספק שירות. בכך הפסיקה המל"פ למלא את רוב התפקידים שנקבעו לה, וזאת מבלי שהתקבלה החלטה לעשות כן, בוטלה ההסמכה שקיבלה מן הגוף הבין-לאומי המסמיך מעבדות לאומיות, והופסקה ההכרה של הגוף הלאומי המסמיך מעבדות בתעודות כיול שהמל"פ מנפיקה עבור התעשייה המקומית".

מבקר המדינה, יוסף שפירא. , צילום: אלכס קולומויסקי מבקר המדינה, יוסף שפירא. | צילום: אלכס קולומויסקי מבקר המדינה, יוסף שפירא. , צילום: אלכס קולומויסקי

כתוצאה מהפסקת הליך הגיוס וסגירת המחלקות, ציוד בשווי של כ-3.2 מיליון שקל (40% מסך שווי הציוד של המל"פ) לא נמצא בשימוש כבר מספר שנים, לא מתוחזק ולא מכויל, כך שמתעורר ספק אם הוא בר שימוש. במקביל, עושה מל"פ שימוש בציוד מיושן: "בנובמבר 2017 החזיקה המל"פ שני שעונים אטומיים ישנים (בני 8.5 שנים), שעברו את תוחלת החיים הממוצעת של שעונים מסוג זה, ושני שעונים אטומיים חדישים. משרד הכלכלה טרם החליט אם לרכוש שעונים חדשים במקום הישנים. רוב המדינות המשתתפות בתוכנית הבין-לאומית למדידת זמן שקבעה הלשכה הבין-לאומית למידות ולמשקלות משתמשות בארבעה שעונים תקינים לפחות. יוצא אפוא שהמל"פ פועלת ברמת טכנולוגיה פחותה מהמקובלת במעבדות בעולם בנושא מדידת זמן ותדר".

צמצום וייבוש אלו ארעו דווקא בעת שבה הוקם בגבעת רם מבנה חדש למעבדות של המכון הגיאולוגי ושל משרד הכלכלה, שאמור לשכן גם את המל"פ. "משרד הכלכלה קיבל 12% משטח המבנה והשתתף בסכום של כ-13 מיליון שקל במימון הוצאות הדרושות לשם התאמת המבנה לצורכי המעבדה לפיזיקה. בעת אישור הפרוגרמה למבנה בשנת 2013 הוקצו למל"פ 14 חדרים במבנה החדש אף על פי שהמשרד טרם החליט לגבי המשך פעילותה של המל"פ והמבנה הארגוני שלה. מחצית מהחדרים שהוקצו לשימוש המל"פ היו מיועדים למחלקות שבאותה עת כבר נסגרו. לפיכך חלק מההשקעה של משרד הכלכלה בבניין, שנבנה בהתאם לדרישות המל"פ, עלול לרדת לטמיון", הוא הוסיף.

"יש לראות בחומרה את התנהלות משרד הכלכלה שהביאה להפסקת רוב פעילות המל"פ בלי למצוא חלופה", מסכם המבקר. "בעשור האחרון לא עשה משרד הכלכלה די כדי לקדם את המל"פ, ופעילותה הופסקה בהדרגה. היעדר התייחסות מספקת, חזון והנהגה מצד משרד הכלכלה בנוגע לעתיד המל"פ הביא אותה למצב שבו נסגרו יחידותיה, הוסרה הסמכתה הבין-לאומית, רוב לקוחותיה נטשו אותה, ועל אף המשאבים הכספיים שהושקעו בה תרומתה למשק היא מזערית. צורם במיוחד הפער בין מעמדה הטכנולוגי המתקדם של ישראל בעולם לבין המצב החמור של מעבדתה הלאומית לפיזיקה. הזדקקותן של חברות ישראליות לשירותי מעבדות בחו"ל היא תעודת עניות לתעשייה הישראלית. משרד מבקר המדינה מעיר לשר הכלכלה ולמנכ"ל משרדו שעליהם להכריע אם להפעיל את המעבדה כמעבדה לאומית ראויה לשמה ולאפשר לה למלא את התפקידים הממלכתיים שהוטלו עליה, או שמא לסגור את המל"פ ולמצוא דרך חלופית ראויה לספק את השירותים הנדרשים למשק הישראלי".

תגיות