אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: "הממשלה לא קובעת מדיניות בתחום לווייני התקשורת ופוגעת בהישגים עד כה" צילום: אי פי איי

דו"ח המבקר

מבקר המדינה: "הממשלה לא קובעת מדיניות בתחום לווייני התקשורת ופוגעת בהישגים עד כה"

המבקר מותח ביקורת חריפה על משרד התקשורת על כך שלא עדכן את תנאי הרישיון המיוחד שנתן לחברת חלל, על אף השינויים המהותיים שחלו בפעילותה"

22.10.2018, 16:01 | יואב סטולר

מבקר המדינה יוסף שפירא, כולל בדו"ח שפרסם היום (ב') התייחסות רחבה לפעילות של ישראל בתחום החלל, כשהוא מגדיר אותה כמנוף חשוב לפיתוח טכנולוגיות חיוניות. עם זאת, ועל אף שמוצא מבקר המדינה את ההשקעה של מדינת ישראל בתחום הלוויינות והחלל ככזו שיש בה כדי לתרום לצורכי הביטחון הלאומי, התעשייה, הכלכלה, המדע והטכנולוגיה, מעלה הדו"ח מספר כשלים ועיכובים בטיפול בסוגיה.

בדו"ח קובע המבקר כי מאז 2008 נקלעה ישראל למשבר מתמשך בתחום החלל, לרבות בתחום לווייני התקשורת, אשר נגרם בין היתר בעקבות היעדר מדיניות לאומית מוסדרת ויעדים קבועים כמו גם מתוך היעדרה של תוכנית רב-שנתית.

המבקר מתייחס גם ללווין עמוס 6 שנהרס בפיצוף בספטמבר 2016 ואשר היה אמור להחליף את הלוויין עמוס 2. "כל אלה", נכתב בדו"ח, "גרמו להחרפת המשבר שאליו נקלעה מדינת ישראל בתחום החלל, שמסכן את עתיד התחום בישראל, בדגש על לווייני התקשורת". המבקר שפירא מותח ביקורת על הזמנת לוויין התקשורת בחודש מרץ האחרון מחברה זרה ולא מהתע"א – צעד שאותו הוא רואה כמה שעלול להביא לפגיעה ניכרת ביכולת הישראלית.

המבקר שלח מכתב לראש הממשלה ובו ציין בין היתר כי יש לנקוט ללא דיחוי את הפעולות הנדרשות לצורך קביעת מדיניות ממשלתית בתחום לווייני התקשורת ולתקצובו של תחום זה על פי סדרי עדיפויות מול נושאים לאומיים אחרים. "זאת על מנת שלא לפגוע בהישגי מדינת ישראל בתחום זה, וכדי שהמדינה לא תאבד יכולות אסטרטגיות".

"משנת 2009 פעלו גופים שונים בנושא תוכנית החלל הלאומית של מדינת ישראל, ואולם עד יולי 2018 מומשו המלצות גופים אלה באופן חלקי ביותר או שלא מומשו כלל", כתב המבקר בנוגע להעיכוב המדאיג שנעשה בעניינן של המלצות הוועדות שהוקמו לגיבוש תוכנית חלל לאומית.

רגע הפיצוץ של לוויין עמוס 6 בפלורידה, צילום: USlaunchreport.com רגע הפיצוץ של לוויין עמוס 6 בפלורידה | צילום: USlaunchreport.com רגע הפיצוץ של לוויין עמוס 6 בפלורידה, צילום: USlaunchreport.com

"היעדר דיון בממשלה בנושא תוכנית חלל ישראלית"

לצד ליקויים אלו, מוסיף המבקר בדו"ח ומצביע פעם נוספת על התנהלות הממשלה והגופים הנוגעים לעניין. לדבריו בין הליקוויים העיקרים הוא היעדר דיון בממשלה בנושא תוכנית חלל ישראלית, לרבות בתחום לווייני התקשורת, ובהיעדר הקצאה תקציבית מתאימה. בין השמות שמוזכרים בליווי ליקוי זה – משרד המדע וממשלת ישראל, המל"ל, המועצה הלאומית למחקר ופיתוח וסל"ה. אלו גם נקשרו בהיעדר הפקת פתרון אמיתי למשבר שנוצר בפיצוץ עמוס 6.

משרד התקשורת זוכה לביקורת נוקבת גם הוא בדו"ח על כך שלא עדכן את תנאי הרישיון המיוחד שנתן לחברת חלל, על אף השינויים המהותיים שחלו בפעילותה. "אוזלת ידו של משרד התקשורת בהקשר זה מקבלת משנה תוקף נוכח פניותיה של חברת חלל אליו בבקשה לעדכן את תנאי הרישיון עקב השינויים שחלו בפעילותה", נכתב בדו"ח. "משרד מבקר המדינה רואה בחומרה התנהלות זו של משרד התקשורת."

הדו"ח מתייחס גם להסדרת האינטרסים של מדינת ישראל בתחום לווייני התקשורת כשעל אף פניותיה של רשות ביטחונית מוסמכת לחברת חלל במשך השנים בעניין הסדרת הסיווג הביטחוני של עובדיה, לא הוסדר הסיווג.

עד מועד סיום הביקורת טרם באה על פתרונה סוגיית הסדרת הסיווג הביטחוני של דירקטורים ובעלי תפקידים בחברה. פעילותו של המשקיף  שנקבע כי ימונה בחברה, הייתה אמורה לאפשר למשרד התקשורת ולרשות ביטחונית מוסמכת לפקח על פעולות חברת חלל ולוודא שמירה על האינטרסים של מדינת ישראל.

עד מאי 2018 סוגיית האחריות לאיתור משקיף מטעם המדינה בדירקטוריון חברת חלל לא הוסדרה, ובפועל לא מונה משקיף. "מצב של היעדר פיקוח ובקרה על פעילות החברה מצד הגורמים הנוספים הנוגעים בדבר באמצעות משקיף או באמצעות מנגנון אחר, עלול להביא לפגיעה באינטרסים של מדינת ישראל ויש לתקנו לאלתר", קובע המבקר. 

כמו כן, כותב המבקר בהמלצותיו כי על המל"ל, בשיתוף משרד המדע וגורמים נוספים הנוגעים בדבר, לפעול ללא דיחוי להביא לדיון בממשלה את נושא פעילות מדינת ישראל בתחום לווייני התקשורת. דיון כזה שבו יובאו גם החלופות ומסקנות הוועדה מ-2016, הסביר המבקר, יאפשר לממשלה לקבל החלטה מערכתית בנוגע לעתיד תחום לווייני התקשורת במדינת ישראל ותיעדופו לעומת נושאים אחרים, שתתבסס על מלוא המידע הרלוונטי ולא רק על שיקולים תקציביים.

תגיות