אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים הגדילה חישוב הזכאות לפנסיה של שופטים שבעבר שירתו בשירות המדינה צילום: שאטרסטוק

ועדת הכספים הגדילה חישוב הזכאות לפנסיה של שופטים שבעבר שירתו בשירות המדינה

זאת לאחר שקודם לכן נקבע חישוב שחתך במחצית את שיעור הצבירה שלהם בעת שכיהנו בשירות המדינה. העלות התקציבית כ-2 מיליון שקלים בשנה

22.10.2018, 16:36 | צבי זרחיה

ועדת הכספים החליטה היום לשנות את שיטת חישוב הגמלאות לשופטים שקודם למינויים שירתו בשירות המדינה. לפי ההחלטה, שעלותה כ-2 מיליון שקל בשנה, לא יופחת שיעור צבירת אחוזי הפנסיה שלהם.

תיקון ההחלטה נועד למנוע פגיעה בשיעור הגמלה של שופטים, דיינים או קאדים פורשים אשר לפני מינויים עבדו בשירות המדינה, והוסדר במסגרת הסכמות בין הנהלת בתי המשפט ומשרד האוצר.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר המעבר לפנסיה צוברת בשירות המדינה, נקבע כי שופטים שיתמנו לאחר מאי 1999 יכללו במסלול בפנסיה צוברת, אך שופטים אשר היו זכאים לפני כן לפנסיה תקציבית מתקופת עבודתם בשירות המדינה, יוכלו להמשיך במסלול זה, גם אם התמנו לאחר תאריך זה.

יחד עם זאת, הוטלה הגבלה על מי שבחר להיוותר בפנסיה התקציבית, במסגרתה נקבע כי שיעור ההפרשה לפנסיה עבורו יוותר זהה לזה שהופרש בשנים שהיה עובד מדינה.

תיקון ההחלטה נועד למנוע פגיעה בשיעור הגמלה של שופטים או דיינים , צילום: שאטרסטוק תיקון ההחלטה נועד למנוע פגיעה בשיעור הגמלה של שופטים או דיינים | צילום: שאטרסטוק תיקון ההחלטה נועד למנוע פגיעה בשיעור הגמלה של שופטים או דיינים , צילום: שאטרסטוק

בקרוב צפויים שופטים ראשונים שבחרו במסלול זה לפרוש, ובמקביל לכך התגלה כי שופטים אלה צפויים להיפגע משמעותית נוכח הוראה אחרת, שנקבעה עוד קודם להוראה הראשונה, בימים בהם הופרשו לשופטים אחוזים גבוהים לפנסיה בכל שנה (לעומת 2% לעובד רגיל במשק), במסגרתה נקבע כי שופט שהגיע משירות המדינה, יחתכו במחצית זכויות הצבירה שצבר בתקופה זו, קרי אם השופט צבר במשך 20 שנה בשירות המדינה עד הגיעו לכס השיפוט 2 אחוזים בכל שנה וסה"כ 40 אחוזים, יחשבו לו לעניין הצבירה 20 אחוזים בלבד אשר יצטרפו להפרשה שיחל לציבור בתפקידו כשופט.

ההוראה בדבר החלוקה ל-2 נועדה לאותם ימים בהם לשופטים הופרשו אחוזים גבוהים לפנסיה, ובאה למנוע זכויות עודפות ואחוזי הפרשה גבוהים מן הראוי לשופטים אשר בעבר קיבלו כאמור תנאי הפרשה משופרים לרכיב הפנסיה, אך היא לא לקחה בחשבון את הדור החדש של השופטים שכאמור נשארו עם אחוז ההפרשה הנמוך משמעותית שליווה אותם בתפקידם הקודם בשירות המדינה.

בעקבות כך, לוועדה הוסבר כי אחרי שהושוו אחוזי ההפרשה של השופטים ליתר העובדים במשק, הפכה החלטת החלוקה למחצית לפוגענית כלפי השופטים שהגיעו משירות המדינה, והביאה למצב בו שופטים שנכללו בהסדר זה וצפויים לפרוש בקרוב, יזכו בפרישתם לשיעור גמלה נמוך משל עובדי מדינה אחרים. כך לדוגמא שופט שצבר במשך 20 שנה 2% הפרשה לפנסיה (40% שנחתכו ל-2 = 20%), ועבד עוד 15 שנה כשופט בהם צבר 30% הפרשה, יפרוש עם 50% צבירה, בעוד כל עובד מדינה אחר בפנסיה צוברת שעבד 35 שנה יפרוש עם 70% קצבה.

בעקבות הדברים סיכמה הנהלת בתי המשפט עם משרד האוצר על תיקון הדברים, כך ששופט אשר התמנה לאחר שנת 1999 לעבודה בשירות המדינה יהיה זכאי למלוא זכויות הגמלה שצבר בעת עבודתו בשירות המדינה ואלה לא יקוזזו. שינוי ההחלטה מגיע כעת, נוכח כך שהשופטים הראשונים הנכללים בקבוצה זו יחלו לפרוש בחודש הבא.

בדיון התברר כי התיקון דרוש גם לגבי מספר בודד של שרים אשר עשו מעבר מתקופת כהונתם כח"כים לכהונת שרים באותה תקופה. כך הוחלט כי מכלול הדברים ייבדק ויובא שוב לאישור הוועדה בשבוע הבא.

מ"מ יו"ר ועדת הכספים ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) ביקש מנציגי הממשלה להגיש לוועדה עד שבוע הבא, את הנתונים לגבי עובדים אחרים ובהם שרים וחברי כנסת שצפויים להיפגע והעלות התקציבית. זה עוול ויש לתקן אותו בנוגע לכל אדם שעלול להיפגע".

תגיות