אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה החבילה שקניתם בחו"ל מתעכבת? צילום: אוראל כהן

למה החבילה שקניתם בחו"ל מתעכבת?

עמדות המכס במרכז המיון של הדואר במודיעין, שנפתח לפני כשנה, לא מאוישות ־ וחבילות הדורשות טיפול נשלחות לתל–אביב. רגע לפני עונת השיא של הקניות ברשת, הדואר והמכס מחליפים האשמות

23.10.2018, 09:28 | שושנה חן

עונת השיא של הקניות אונליין, בחודשים נובמבר־דצמבר, צפויה לעקוף השנה את נתוני 2017 - בדואר ישראל צופים טיפול בכ־15.3 מיליון חבילות במשקל 3,050 טון, גידול של כ־12%. עם זאת, המוצרים החייבים במכס עלולים לתקוע את החגיגה. כדי לשחרר את החבילות האלה יש לשנע אותן ממרכז המיון החדש של הדואר במודיעין לתל־אביב, ובדואר ישראל ובמכס מאשימים בכך זה את זה.

כ־2% מהחבילות המוזמנות מחו"ל דורשות טיפול של המכס. כשמדובר בחבילות ששוויין מעל 75 דולר, הן חייבות במע"מ, ואלו ששוויין מעל 500 דולר עשויות להיות מחויבות גם במכס (תלוי במוצר) ומחייבות בדיקה.

קראו עוד בכלכליסט

במרכז הענק במודיעין יש מתקן שנועד למכס, וכ־30 עובדים אמורים לאיישו במשמרות. אף שהמרכז כולו נפתח לפני יותר משנה, העמדות הללו טרם אוישו. כך, החבילות האלה מועברות לבית הדואר הישן בתל־אביב, שמטפל בהן מול המכס, ובמקרים רבים הצרכנים אף נדרשים להגיע למקום ולחתום על טפסים.

המרכז במודיעין. "ערוך לקלוט 100 מיליון חבילות בשנה", צילום: אוראל כהן המרכז במודיעין. "ערוך לקלוט 100 מיליון חבילות בשנה" | צילום: אוראל כהן המרכז במודיעין. "ערוך לקלוט 100 מיליון חבילות בשנה", צילום: אוראל כהן

כל צד טוען שהצד השני אשם בטרטור. בדואר טוענים: "המתקן מוכן ואין בעיה שהם יגיעו", אך במכס טוענים כי איוש מתקן המכס במודיעין צפוי רק בסוף 2018 - ויבוצע "עם השלמת הבינוי ורכש הציוד המיועד לתפעולו".

דוח מבקר המדינה שפורסם אתמול, והתייחס לתקופה שבין יוני 2017 לינואר 2018, ציין כי במתחם במודיעין טרם נבנה בית מכס, וכי חבילות מעוכבות־מכס עדיין נשלחות לבית המיון הישן. עם זאת, מבדיקה שערכנו במקום השבוע נראה שהכל מוכן - ועדיין אנשי המכס מסרבים להגיע.

במכס טוענים שהדואר כלל לא ערוך למעבר של הטיפול בחבילות למודיעין, ושהוא נעשה עדיין במתקן הישן ביד אליהו. עם זאת, לפי גולדשטיין, כ־96% מהחבילות מחו"ל מגיעות למרכז במודיעין. השבוע ראינו כי חבילות שאין בהן סוגיות מכס יוצאות משם לבתי לקוחות, נקודות חלוקה וסניפי דואר (אמזון מחלקת בעצמה על ידי מערך שליחים). במכס מגיבים שזו טיפה בים לעומת כמות הסחר, וכי העיכוב במכס לא אמור לפגוע במבצעי הקניות של נובמבר.

לפי גורמים המכירים את העימות, עמדות המכס במודיעין אינן מאוישות עקב סירוב עובדי המכס לעבור למודיעין. במכס דוחים זאת מכל וכל: "אין קשר בין היקף פעילות המכס במודיעין לעמדה כלשהי של העובדים ביחס למעבר. הבידוק המכסי לא מעכב שחרור של חבילות, כי הפעילות המסחרית בדואר עדיין מתקיימת בבית המיון בתל־אביב. במודיעין מתקיימת פעילות היבוא האישי, ומרב התשומות של המכס מתרכזות בפעילות בתל־אביב. לאחר השלמת הבינוי ורכש הציוד המיועד לתפעול - כמו מחשוב וכבלים, משקפיים, ציוד בידוק אלקטרוני, ריהוט ועוד - יאויש מתחם המכס במודיעין. הצפי הוא סוף 2018, הכל בתהליך".

בדואר ישראל, כאמור, מתעקשים: "אנחנו מוכנים לקבל את אנשי המכס כעת". כך או כך, לדברי המנכ"ל דני גולדשטיין, בחברה נערכים במרץ לעונת הקניות. בנובמבר יהיו שלושה ימי שיא: יום הרווקים הסיני (11.11); בלאק פריידיי (השנה ב־23.11); וסייבר מאנדיי (26 בחודש) - ומיד אחריהם הקניות לחג המולד וראש השנה האזרחית. "אם בדרך כלל אנחנו מטפלים בכ־400 אלף חבילות ביום, ב'עונה' יש ימים עם כמיליון חבילות. אנחנו מתגברים את כוח האדם במרכז, שערוך לקלוט 100 מיליון חבילות בשנה", אומר גולדשטיין. לדבריו, השנה יירכשו מחו"ל כ־65 מיליון חבילות, גידול של 7% לעומת 2017, וערכן יעלה בכ־40%.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה