אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אופ"א הסירה האיסור על שידור משחקי נבחרת ישראל בשטחי יהודה ושומרון צילום: אורן אהרוני

אופ"א הסירה האיסור על שידור משחקי נבחרת ישראל בשטחי יהודה ושומרון

לאחר שהתאחדות הכדורגל האירופית דרשה מתאגיד השידור שלא לשדר את מוקדמות המונדיאל והיורו ביהודה ושומרון - הערוץ הישראלי ויתר על הזכויות, אך בעקבות שיחות שהתנהלו מאחורי הקלעים הושג הסכם: באופ"א שינו את עמדתם ושלחו חוזה מתוקן שמאפשר לתאגיד לשדר גם בשטחים. ההסתייגות היחידה: גם הקטארים ישדרו לשטחים את המשחקים בערבית

23.10.2018, 10:15 | רז שכניק
נמצא פתרון למשבר שפרץ סביב שידורי נבחרת ישראל בכדורגל: אופ"א, ההתאחדות לכדורגל האירופית, התקפלה ושלחה אתמול חוזה חדש לתאגיד השידור "כאן", הכולל סעיף שמאפשר לשדר את משחקי הנבחרת בעברית ובערבית בכל רחבי השטח המוגדר כ"ישראל" - ללא הגדרה או הגבלה של אזורים. המשמעות: הטלת האיסור על שידור המשחקים ביו"ש - בוטל.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות", התאגיד זכה בנובמבר במכרז של אופ"א לזכויות השידור של נבחרת ישראל בכדורגל במוקדמות היורו והמונדיאל, שמוכרת החברה האמריקאית CAA11. ב"כאן" הסכימו לשלם כ־5 מיליון יורו עבור הזכויות, שכוללות אפשרות לשדר את המשחקים בעברית, בערוץ כאן 11, ובערבית בערוץ מכאן 33, אבל העסקה למעשה פוצצה. הסיבה: בתאגיד סיפרו כי בטיוטה שהעבירה אופ"א נכתב שהזכויות יהיו תקפות בישראל בלבד - לא כולל "השטחים הפלסטיניים" שנכללו בהם היישובים הישראליים ביו"ש. באופ"א אף לא הבהירו אם הם מתכוונים גם למזרח ירושלים.

מנכ"ל תאגיד השידור, אלדד קובלנץ, צילום: איה אפריים מנכ"ל תאגיד השידור, אלדד קובלנץ | צילום: איה אפריים מנכ"ל תאגיד השידור, אלדד קובלנץ, צילום: איה אפריים

גורמים ב"כאן" הסבירו כי החברה הקטארית ביין רכשה את זכויות השידור שכוללות את המזרח התיכון וצפון אפריקה, והיא זו שצריכה לשדר במה שמוגדר על ידי התאחדות הכדורגל האירופית "בשטחים הפלסטיניים". אלא שלטענת הגורמים בתאגיד, מדובר בתיחום גיאוגרפי הקרוב לגבולות 67’ שהיה הופך את השידור באריאל, למשל, לכזה המפר את ההגדרה של "ישראל בלבד" מבחינת אופ"א.

ב"כאן" סירבו לדרישה ובשנה האחרונה לא הצליחו להגיע להסכמה בנושא עד שהודיעו שהם מוותרים על המכרז. "הדגשנו, הן בשיחות והן בכתב, כי לא נוכל להיענות לדרישתכם להבדיל אזורים כלשהם משאר ישראל", מסרו ב"כאן". "הדגשנו גם את החשיבות הגדולה שלנו, כתאגיד שידור ציבורי המחויב גם לדוברי השפה הערבית, להכליל בהסכם גם את השידורים בערבית לאזורים אלה. אנחנו לא יכולים לחכות יותר לתשובות שלכם ומושכים את ידינו מהמכרז לזכויות השידור למוקדמות יורו 2020 ולמוקדמות מונדיאל 2022".

נבחרת ישראל (ארכיון), צילום: אורן אהרוני נבחרת ישראל (ארכיון) | צילום: אורן אהרוני נבחרת ישראל (ארכיון), צילום: אורן אהרוני

עם זאת, בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" ב־8 באוקטובר, פעלו בכירים בהתאחדות לכדורגל מול אופ"א כדי להסדיר את נושא זכויות השידור. באופ"א ניהלו שיחות בלתי רשמיות עם אנשי התאגיד שסירבו לסגת מדרישתם - וכעת מתברר כי הצליחו.

באופ"א שלחו אתמול חוזה מתוקן שמאפשר לתאגיד לשדר את המשחקים גם ביהודה ושומרון עם הסתייגות אחת: הסכמה של "כאן" לשידור במקביל בשפה הערבית של החברה הקטארית. מ”כאן” נמסר בתגובה: "כאן דואגים לשידור ציבורי איכותי ושוויוני ברדיו, בטלוויזיה ובדיגיטל לכל אזרחי ישראל, בכל מקום, וללא קשר לאזור מגוריהם - ושמחים לרכוש את זכויות השידור של משחקי נבחרת ישראל במוקדמות היורו והמונדיאל ולהביא לכלל אזרחי ישראל שידור פתוח ובחינם".

מההתאחדות לכדורגל נמסר בתגובה: "ההתאחדות פעלה ישירות מול אופ"א מרגע שהובא לידיעתה הקושי בסיכום על רכישת זכויות השידור. בשיחות של ראשי ההתאחדות עם מקביליהם באופ"א הוסכם כי יש להמשיך לפעול כעת ובעתיד בהתאם לכללים שהיו עד כה ויש בהם להבטיח שידור לכל אזרחי ישראל. אנו מודים לראשי אופ"א על עזרתם במציאת פתרון, שמונע פעם נוספת כל ניסיון לקשור בין כדורגל לפוליטיקה".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
בכל רחבי השטח המוגדר כ"ישראל" - פירושו ללא יהודה ושומרון
לפי חוקי מדינת ישראל, שטחה הריבוני של ישראל אינו כולל את יהודה ושומרון או את יתר השטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים, למעט מזרח ירושלים ורמת הגולן (שבהם, ספציפית, החוק הישראלי כן מכיר כחלק מישראל, אך מדינות אחרות אינן מכירות; לא כך לגבי שטחי יהודה ושומרון). לכן המילה "ישראל" כשלעצמה, בשום פרשנות שהיא, אינה יכולה לכלול את שטחי יהודה ושומרון (הגם שגרים בהם אזרחים ישראליים שהמפקד הצבאי עשה כמיטב יכולתו כדי לגרום להם *להרגיש* כאילו הם בתחומי מדינת ישראל; ספרו ובדקו כמה פעמים מופיעות בחוקים הרלוונטיים המילים "כאילו היה/הייתה/היו בישראל"). מה שהתאגיד בעצם אומר הוא שהוא מתכוון להפר את נוסח החוזה, עכשיו משהוסרה ממנו ההגבלה המפורשת על שידור בשטחי יהודה ושומרון - אבל פרשנות החוזה נותרה, בעצם, זהה, לפי איך שזה מתואר בכתבה.
א  |  24.10.18
1.
התאגיד הבזבזן
עם התקציב של קרוב למיליארד שקל צריך להפסיד לבזבז כספי ציבור. המשחקים צריכים להיות משודרים בעברית בלבד. אין שום הצדקה לשדר בשפה הערבית זה נקלט ברחבי המזרי התיכון בייחוד במדינות אויב שלנו. למה אנחנו צריכים לסבסד להם את השידור? ככה היה במונדיאל. חבל ומיותר.
דניאל סי  |  23.10.18