אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הברקזיט מגיע להכרעה – והמשקיעים הגדולים נשארים בבריטניה צילום:Dominika Gregusova/Pexels

הברקזיט מגיע להכרעה – והמשקיעים הגדולים נשארים בבריטניה

אף שהתנתקות בריטניה מהאיחוד האירופי עלולה להשליך על הכלכלה המקומית, לונדון מוסיפה לשמור על מעמדה כבירת הפיננסים של אירופה. פרופימקס מנתחת את התרחישים השונים הצפויים בעידן החדש

26.10.2018, 10:19 | אודי שישון

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

ביוני 2016 הוכה העולם בתדהמה כשתושבי בריטניה הצביעו במשאל עם בעד יציאת המדינה מהאיחוד האירופי, מהלך שזכה לכינוי "ברקזיט" (Brexit). כעת, אנו נמצאים בישורת האחרונה של הברקזיט ולקראת הכרעה סופית, כאשר עד 29 במרץ 2019 אמור תהליך הפרישה להסתיים. מטבע הדברים, גם ענף הנדל"ן צפוי להיות מושפע מכך.

אסף רוזנהיים, מנהל ההשקעות בפרופימקס שמתמחה בהשקעות נדל"ן בחו"ל, השקעות אלטרנטיביות ואנרגיה מתחדשת, ומשרתת משקיעים המוגדרים "כשירים" - מדגיש כי בענף הנדל"ן חשוב תמיד להיות מוכנים מראש, גם להזדמנויות וגם לסיכונים.

במטרה לנסות ולקבוע האם זה הזמן הנכון להשקיע בשוק הנדל"ן בבריטניה, ולמפות את מגוון הסיכונים וההזדמנויות שבכך, ערכה מחלקת המחקר של פרופימקס אנליזת SWOT -

Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threat. התוצאות – לפניכם.

קראו עוד בזירת הנדל"ן

לונדון. משטר מס שמיטיב עם הרוכשים , צילום: athree23/Pixabay לונדון. משטר מס שמיטיב עם הרוכשים | צילום: athree23/Pixabay לונדון. משטר מס שמיטיב עם הרוכשים , צילום: athree23/Pixabay

 

חוזקות: כלכלה איתנה על שטח מוגבל

 

גם עם איום הברקזיט המרחף מעליה, אי-אפשר להתעלם מכך שכלכלת בריטניה עודנה חזקה מאוד. עם תמ"ג שמסתכם ב-2.6 טריליון דולר, החמישי בגובהו בעולם והשני בגובהו באירופה, אזרחי המדינה יכולים להתגאות בכך שהתמ"ג של בריטניה מהווה כ-20% מהתמ"ג של גוש היורו כולו. לצד זאת, שיעור האבטלה בבריטניה נמוך משמעותית – מעט יותר מ-4%, לעומת כ-7% באיחוד כולו.

רוזנהיים מציין כמה יתרונות נוספים, בהם שקיפות גבוהה לגבי הנכסים, משטר מס שמטיב עם הרוכשים, העובדה שהשפה המקומית היא אנגלית, ובנוסף היתרון הגיאוגרפי – מאחר שבריטניה היא אי, היצע האדמה בה מוגבל.

חולשות: אי-ודאות וחשש מעליית הלייבור לשלטון

הבעיה הגדולה ביותר שיצר הברקזיט היא האי-ודאות. לונדון היא בירה פיננסית עם "הגירת מוחות" חיובית מכלל אירופה, ואחד התסריטים הפסימיים הוא שהברקזיט יקשה על הגירה זו.

לדברי רוזנהיים, "בנוסף לירידה במספר התושבים ובכוח העבודה הבריטי, בדגש על לונדון וסביבתה, אחת ההצעות המונחות על שולחן המחוקק קובעת שמשקיעים מחו"ל שרוכשים נדל"ן באי הבריטי ייאלצו לשלם דמי העברה. אם מהלך כזה ייצא לפועל, אנו עלולים לראות פגיעה בתשואות".

בעיה נוספת שעלולה להתעורר עם הפרידה מהאיחוד האירופי, היא פגיעה בהסכמי הסחר של בריטניה עם המדינות השותפות באיחוד. כמו כן, קיימת האפשרות שג'רמי קורבין, ראש מפלגת הלייבור, שנחשב פחות ידידותי לעסקים ולמשקיעי הנדל"ן, ייבחר לראשות הממשלה בבחירות הבאות. אמנם הבחירות האחרונות התקיימו ב-2017, אך אי-יציבות פוליטית עלולה להקדים את מועד הבחירות הבאות.

איומים: יציאה חד-צדדית מגוש היורו

נציגי הממשל הבריטי ונציגי האיחוד האירופי מצויים זה תקופה ארוכה במשא ומתן במטרה להסדיר ביניהם את תנאי היציאה של בריטניה מהאיחוד, אך עד כה, לא הושגו הסכמות. הדבר מגדיל את הסיכוי שהיציאה תתבצע באופן חד-צדדי, דבר שיאיים באופן משמעותי על יציבות הכלכלה הבריטית.

רוזנהיים מציין גם את הריבית כאחד הסיכונים האורבים לענף הנדל"ן הבריטי. "אנו מצויים בתקופה ארוכה של ריביות נמוכות, שהופכות את ההשקעה בנדל"ן לאטרקטיבית במיוחד בגלל המימון הזול. תהליך של העלאת ריבית עלול לפגוע בשוק הנדל"ן, ולהוריד את האטרקטיביות שלו עבור המשקיעים".

מנהיג מפלגת הלייבור ג מנהיג מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין. פחות ידידותי למשקיעי הנדל"ן | צילום: איי פי מנהיג מפלגת הלייבור ג

ההזדמנויות: הפאונד נמוך – וישפיע על המחירים

מאז ההצבעה על הברקזיט, נמצא הפאונד בתקופת שפל, כאשר חל בו פיחות של 15%-20% מול היורו והדולר. המשמעות של הדבר, לדברי רוזנהיים, היא ש"אם קונים נכס בבריטניה, משלמים - בדולרים או בשקלים - מחיר הנמוך ב-20% מזה שהיה לפני שנים ספורות".

להערכת פרופימקס, אם הברקזיט יתבצע באופן חד-צדדי, השוק צפוי לחזות בתופעה של ארביטראז': נכסים שיוצעו למכירה במחירים נמוכים מאוד, על ידי אנשים שיזדקקו למזומנים. עם זאת, כמו כל ארביטראז', הדבר יימשך תקופה קצרה.

שלב היישום

הניתוח מוביל למסקנה שהברקזיט אכן עשוי לייצר הזדמנויות להשקעה בנדל"ן, אולם על המשקיע ללמוד את השוק מראש ולעבוד בשיתוף פעולה עם שחקנים מקומיים - אסטרטגיה שפרופימקס מיישמת בהצלחה כבר 20 שנה.

אחרי שניתחנו את מצב השוק בבריטניה ממעוף הציפור, והעלינו הערכות באשר לצפוי לו בעתיד הקרוב, נחדד בכתבה הבאה את המבט על השוק הבריטי, נבחן את ההזדמנויות והאתגרים בסקטורים השונים שלו וננסה לענות על השאלה - באילו סוגי נכסים הכי כדאי להשקיע?

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

תגיות