אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כולם בשביל אחד: כך נרתמת הכנסת לשיפור חייו של נתניהו צילום : אמיל סלמן, צילום פול

כולם בשביל אחד: כך נרתמת הכנסת לשיפור חייו של נתניהו

ראש הממשלה חגג השבוע 69 אביבים, אבל הכנסת מרעיפה עליו מתנות בכל ימות השנה. החלטות שייטיבו עם כיסו, עם עוצמתו הפוליטית, עם מצבו המשפטי ועם דימויו התקשורתי ‑ ההתמסרות אינה יודעת גבולות

25.10.2018, 06:49 | צבי זרחיה

לקראת ההכרעה של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בעניינו של ראש הממשלה נתניהו בתיקים 1000 ו-2000, וטרם הגשת מסקנות המשטרה בתיק 4000, הגיש השבוע ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) הצעת חוק שלפיה כתב אישום נגד נבחר ציבור יוגש רק בכפוף לאישור של ועדת הכנסת. העובדה שלקואליציה יש רוב בוועדה היא ערובה כמעט מוחלטת לכך שהחוק, ככל שתושלם חקיקתו, ימנע הגשת כתב אישום נגד נתניהו. הדרך לאישור החוק עדיין ארוכה - הוא אמור להמתין 45 יום על שולחן הכנסת ומצריך תמיכה של כלל סיעות הקואליציה. נתניהו אומנם פנה אל זוהר וביקש שלא יקדם את ההצעה, אבל מי יודע — אולי בעת צרה היא תישלף מן המגרה.

קראו עוד בכלכליסט

אבל ההצעה הזו היא רק הדוגמה הטרייה ביותר למגמה עקבית: שוב ושוב מרימים חברי הכנסת את ידם בעד יוזמות, חלקן שנויות במחלוקת חריפה, שנועדו, רובן ככולן, לשרת את ענייניו האישיים והציבוריים של נתניהו. היוזמות אמורות לספק לו שכפ"ץ משפטי — החל מאפשרות של מניעת חקירה, דרך אי פרסום ממצאיה וכלה בהכפפת הגשת כתב אישום לוועדת הכנסת. בפן אחר שמיטיב עם נתניהו, הן מוסיפות לשכרו, ובין לבין משרתות את מלחמתו העיקשת בתקשורת ומעצימות את כוחו הפוליטי הגדול ממילא.

נתניהו. חרף הכרזתו, לא הוחרג מחוק ההמלצות, צילום: לע"מ, ערוץ הכנסת נתניהו. חרף הכרזתו, לא הוחרג מחוק ההמלצות | צילום: לע"מ, ערוץ הכנסת נתניהו. חרף הכרזתו, לא הוחרג מחוק ההמלצות, צילום: לע"מ, ערוץ הכנסת

בדומה להצעתו האחרונה של ח"כ זוהר, נתניהו הודיע שהוא לא מעוניין שכמה מן ההצעות נאחרות יחולו עליו ‑ למשל "החוק הצרפתי", שאוסר על חקירה נגד ראש ממשלה מכהן, או "חוק ההמלצות הקטן", שאוסר לפרסם את העילות לסגירת תיק. אבל אין בכך להעיד שאם יקודמו בסופו של דבר, נתניהו באמת יוחרג מהן. מ"חוק ההמלצות הקטן" לא הוחרגו נבחרי ציבור.

המסר העולה מהצעות החוק הללו הוא שחברי הקואליציה מוכנים להגן על ראש הממשלה בכל מחיר, ועד שיוכרע גורל החקירות, היא מחוקקת חוקים פרסונליים למלא את כיסי נתניהו: בתחילת 2018 הועלה שכרו (יחד עם זה של השרים) בכ־5,500 שקל ברוטו בחודש, וחוק אחר העניק לו פטור ממס על השימוש ברכב השרד הממוגן, על הוצאות המעון הרשמי ברחוב בלפור ועל המימון הממשלתי לוילה בקיסריה.

מיקי זוהר. לפנק לפנק לפנק, צילום: עומר מסינגר מיקי זוהר. לפנק לפנק לפנק | צילום: עומר מסינגר מיקי זוהר. לפנק לפנק לפנק, צילום: עומר מסינגר

גם למסנגרים שטוענים שראש ממשלה ראוי לשכר הוגן, ואין סיבה שישלם מס על שימוש ברכב ממוגן ועל מעון שבו הוא מתגורר מתוקף תפקידו, לא בהכרח קל לקבל את הפטור ממס על הוצאות הווילה הפרטית. בליכוד טוענים שאין כאן אלא השוואת תנאים לנשיא המדינה. הם רק שוכחים לציין שהוצאות הדירה הפרטית של הנשיא ריבלין קטנות בהרבה מאלה של הווילה של נתניהו בקיסריה.

גם בזירת התקשורת נחלצות סיעות הקואליציה לקדם את שאיפותיו של נתניהו: בהסכמים הקואליציוניים שנחתמו עם הקמת הממשלה ב־2015 התחייבו כלל השותפות לגבות את מדיניותו ולהדוף הצעות חוק פרטיות.

כעת מונחת על השולחן בקשת המיזוג של רשת וערוץ 10. המיזוג עוכב באחרונה על ידי יו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו יוליה שמאלוב־ברקוביץ' — מינוי של שר התקשורת איוב קרא שמונה על ידי נתניהו. עובדי ערוץ 10 טוענים כי הוא גם זה שפועל מאחורי הקלעים לעצירת המיזוג. רק לפני שבוע טען נתניהו בכנסת כי "מי שמגביל את חופש הביטוי בתקשורת זה התקשורת". איש מראשי מפלגות הקואליציה לא התנדב להעמיד אותו על טעותו.

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
מטעויות לומדים
זו טעות רווחת לחשוב שנתניהו היציל רק את חייהם של בני הערובה של מטוס סבנה ב1972. נתניהו גם פיקד על פעולות בסוריה שגם היום הן חסויות ומוגדרות כ'סודי ביותר'. הוא פיקד על החוליה שאיתרה את מקום הצליחה בגדה המצרית ב1973. כאשר תחת ממשלת פרס נהרגו כ-1000 ישראלים נתניהו הפסיק את ההרג ב-1996. לעולם לא נדע חייהם של כמה אלפי ישראלים נצלו ומוצלים כתוצאה מפעולותיו יום יום.
גרשון  |  03.11.18
לכל התגובות