אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מינויים של הרמטכ''ל והנגיד עלול להתעכב שוב צילום: http://www.ariel.ac.il

מינויים של הרמטכ''ל והנגיד עלול להתעכב שוב

שופט ביהמ"ש העליון, עוזי פוגלמן, דורש מראש הממשלה להסביר את מינויה של פרופ' טליה איינהרון לוועדה המייעצת למינוי בכירים - זאת אחרי שתמכה בעבר בסירוב פקודה בעת ההתנתקות; בתוך כך התפרסם כי האלוף אביב כוכבי הוא מועמדו של שר הביטחון לתפקיד הרמטכ"ל

26.10.2018, 10:16 | אדריאן פילוט

הוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה - המכונה ועדת גולדברג - לא מפסיקה לספק כותרות: שופט בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן, הגיב אתמול (ה') בערב לעתירה שהגיש ד''ר רפי נץ-צנגוט המבקש לפסול את פרופ' טליה איינהורן, וזאת בטענה שתמכה בסירוב פקודה על ידי חיילי צה"ל בעת ההתנתקות מרצועת עזה בשנת 2005. בתגובתו ניתן למצוא "שתי הפתעות" שעשויות להביא לפסילתה ולפיכך לעכב שוב את מינוי הרמטכ''ל ונגיד בנק ישראל. בתוך כך התפרסם הבוקר כי שר הביטחון, אביגדור ליברמן, החליט לבחור בסגן הרמטכ"ל, אלוף אביב כוכבי, למועמדו לתפקיד הרמטכ"ל הבא של צה"ל.

קראו עוד בכלכליסט

ראשית, ובניגוד להערכות המוקדמות, פוגלמן קבע כי העתירה תיקבע לדיון בפני בית המשפט "בהקדם האפשרי". ועדת גולדברג כבר קיימה שני מפגשים ובשבוע הבא צפויה כבר להתחיל לדון במינויו של פרופ' אמיר ירון, מועמדו של נתניהו לתפקיד הנגיד במקומה של קרנית פלוג. נזכיר כי הוועדה מיועדת לבדוק את ההיבטים הנוגעים לטוהר המידות של המועמדים להתמנות לתפקידים הרגישים ביותר בשירות המדינה: מפכ"ל המשטרה, הרמטכ"ל, ראש השב"כ, ראש המוסד, נציב שב"ס, נגיד ומשנה לנגיד בנק ישראל.

טליה איינהורן, צילום: http://www.ariel.ac.il טליה איינהורן | צילום: http://www.ariel.ac.il טליה איינהורן, צילום: http://www.ariel.ac.il

שנית, פוגלמן דורש מראש הממשלה, מהשר יריב לוין שבחר את איינהורן מטעמו של נתניהו ומהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, להסביר "האם קריאה לחיילי צה''ל שלא למלא אחר הוראות הממשלה היתה ידועה לחברי הממשלה" ו"האם הגורם הממנה (ראש הממשלה והשרים, א.פ) סבור שאין זה נתון רלוונטי לחבר ועדה המייעצת, הדנה, בין היתר, במינוי הרמטכ''ל". איינהורן חתמה כאמור על גילוי דעת של אנשי אקדמיה שקרא לחיילי צה''ל שלא להשתתף בפינו ישובים במהלך ההתנתקות.

"ניתן להבחין בהתייחסות להסתה להפרת פקודה מצד איינהורן, כלומר, נקודה זו כבר נקלטה על ידי בית המשפט בשתי רמות: גם מהותית שהגורם הממנה היה צריך לשקול זאת כנגד ההצעה והמינוי של איינהורן, וגם פרוצדורלית - שמידע זה לגבי ההסתה היה צריך להיות מובא בפני שרי הממשלה בטרם הצביעו על מינוי איינהורן", הסביר נץ-צנגוט ל"כלכליסט", והוסיף כי "אנו יודעים שמידע זה לא נכלל בהצעת ההחלטה שהובאה בפני השרים".

פרקליטות המדינה הגישה תגובה לשופטי בג''ץ בעקבות העתירה של נץ-צנגוט וטענה כי "עמדת המשיבים היא פשוטה, ולפיה בהתחשב בתוכן הפרסום המצורף גם לעתירה; במועד הפרסום לפני כ-14 שנים וכן בתפקיד אליו מונתה איינהורן, אין מדובר בנתון רלוונטי למינוי. המשיבים יטענו, כי בשים לב לכך שמדובר בחתימה על עצומה, שנערכה לפני שנים רבות ביותר ובהתחשב בתוכן העצומה, אין כל רלוונטיות לנתונים אלו למינוי העומד על הפרק; וממילא אין מדובר בנתון המקים מניעות או המלמד על פסילתו של המינוי".

בדיון הקודם שנערך בבג''ץ סביב עתירה דומה של נץ-צנגוט נגד מינוים של איריס שטרק ויעקב נגל לוועדה,הטיחו  שופטי בג''ץ, לרבות מני מזוז, שכיהן כיועץ משפטי לממשלה, ביקורת קשה ביותר על מינויים והשניים החליטו "להתפטר" כמעט באופן מיידי, אחרי קיום הדיון. במקומן של נגל ושטרק, בחר השר לוין, אחד ממקורביו של ראש הממשלה, באיינהורן וגם במשה טרי, כנציגי הציבור החדשים של בוועדת גולדברג. עתירתו של נץ-צנגוט מבקשת לא רק את פסילתה של איינהורן, אלא גם את פסילתו של טרי.

יחד עם איינהורן וטרי, משמשים חברים בוועדה המייעצת השופט אליעזר גולדברג וגם נציב שירות המדינה החדש, פרופ' דניאל הרשקוביץ', שהוא חבר קבוע בוועדה.

תגיות