אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הירידות בשווקים: ההווה נראה טוב, העתיד - פחות צילום: שאטרסטוק

הירידות בשווקים: ההווה נראה טוב, העתיד - פחות

המגמה השלילית בבורסות בעולם היא תגובה לאירועים ש"מתבשלים" כעת, אבל תוצאותיהם יורגשו בטווח הבינוני

27.10.2018, 21:42 | אדריאן פילוט

אין ספור הסברים הופרחו לחלל האוויר בניסיון להסביר את גל הירידות החדות שפוקד באחרונה כמעט את כל שוקי המניות בעולם.

בעשור האחרון ראינו גלי ירידות רבים, ובדרך כלל ההסבר להם נוגע לשני משתנים עיקריים: דו"חות רעים או ירידה בצמיחה ובמשתנים הקשורים לה כגון צריכה והשקעות.

אלא שהפעם נראה כי ההסברים הללו פחות רלוונטיים. "הירידות בשווקים מתרחשות למרות שתוצאות החברות במדד ה-S&P 500 מצביעות בממוצע על רווחיות ומכירות מעל תחזיות האנליסטים. 86% מהחברות הפתיעו לטובה את תחזית הקונצנזוס בשורת הרווח, ו-63% מהחברות הפתיעו לטובה בשורת המכירות", אומרים כלכלני דיסקונט.

ומה לגבי הצמיחה? כלכלת ארה"ב צמחה ב-3.5% ברבעון השלישי, לעומת 4.2% ברבעון השני - צמיחה נאה לכל הדעות.

אז מדוע שוקי המניות האמריקאיים צונחים וכל השאר הולכים בעקבותיהם?

נראה כי התשובה נמצאת יותר ב"עתיד" מאשר בהווה. הירידות הן תגובה לאירועים ש"מתבשלים" כעת, אבל תוצאותיהם יורגשו בטווח הבינוני. השווקים תמיד "רואים ראשונים" את פני העתיד, והמשקיעים כבר מתמחרים את הסיכונים המרכזיים בכלכלה הגלובלית.

את הסנונית הראשונה קיבלנו מקרן המטבע הבינלאמית, שעדכנה כלפי מטה את תחזית הצמיחה הגלובלית והצביעה על הרעה בתנאים.

נתחיל מהכלכלה החשובה בעולם: על אף שמצבו של המשק האמריקאי איתן, כמה סימני שאלה מטרידים את המשקיעים. ראשית כל, התחושה היא שחלק ניכר מהצמיחה הוא תוצאה של "הדחף הפיסקאלי" שהגיע בעקבות הפחתות המסים והגדלת ההוצאה הממשלתית שקידם הנשיא דונלד טראמפ. ואולם כפי שהישראלים למדו היטב מאז מינויו של שר האוצר משה כחלון - גם לאפקט הזה יש סוף.

כמו כן, הפדרל ריזרב ממשיך להעלות את הריבית. סגן הנגיד החדש, ריצ'ארד קלרידה, שנאם לראשונה בסופ''ש, הבהיר כי המגמה הזו תימשך, וכי זו המדיניות הנכונה. במלים פשוטות - למשקיעים ברור כי תם עידן הכסף החינמי.

בנוסף, המשקיעים חוששים כי בחירות האמצע לקונגרס יגרמו לשיתוק בוושינגטון.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

זאת ועוד, המגזין "בארונס" פרסם כי כמה מהחברות המובילות במשק האמריקאי מדווחות שמלחמת הסחר מול סין - שכבר סומנה כאחד מהסיכונים הגדולים לכלכלה העולמית - החלה לתת את אותותיה; בחברות מתריעים כי לא יוכלו להמשיך לספוג את ההתייקרויות הכרוכות במכסים החדשים, ואלה יתחילו בקרוב להתבטא בשורת הרווח.

ומה לגבי הכלכלה השנייה בגודלה בעולם? גם בסין התמונה עגומה: שיעור הצמיחה ברבעון השלישי היה הנמוך ביותר מאז תחילת 2009 (שיא המשבר הפיננסי). ואולם הסיפור הוא לא הנתון האחרון, אלא המגמה ארוכת הטווח: כלכלת סין נמצאת במסלול של האטה מתמשכת הנובעת מסיבות מבניות.

ומה לגבי אירופה? גם שם העתיד לא נראה מרנין. בסופ''ש ביטא נגיד הבנק המרכזי האירופי, מאריו דראגי, חששות כבדים לגבי המשך הצמיחה ביבשת, דיבר על "מומנטום כלכלי חלש" ועל נתונים "מדאיגים בהחלט".

החשש הגדול מגיע מכיוונה של איטליה, אשר ממשלתה החדשה מסרבת להכיר במצב הפיסקאלי הרעוע של המדינה, והציגה תקציב לא רציני שנדחה על ידי הנציבות האירופית. מדובר באיום ממשי על כלכלת אירופה ויש הטוענים כי על כלכלת העולם כולו.

ומה לגבי הכלכלות המתפתחות, אלו שאחראיות על מחצית מהצמיחה של התוצר העולמי? לפי קרן המטבע, התחזיות האופטימיות לגבי ארגנטינה, ברזיל, עיראן וטורקיה נבחנו שוב והופחתו על רקע מתחים גיאו-פוליטיים ופוליטיים פנימיים.

ועוד קוריוז אחד: שר האוצר של דרום אפריקה הודיע בסוף השבוע כי - בדומה לכחלון - הוא מגדיל את הגירעון בחצי אחוז עקב המיתון שפוקד את הכלכלה הגדולה ביבשת.

התגובה: האג''ח הממשלתיות ל-8 שנים זינקו ב-30 נקודות תוך שעות ספורות והגיעו לרמה של כמעט 9.5%. האירועים האלו לא הפתיעו איש: הפעילים בשוק אומרים מזמן כי דרום אפריקה היא "מועמדת מובילה" למשבר.

כאשר העתיד נראה קודר, בכל נקודה במפה שנבחר, המסכים ייראו אדומים יותר. 

תגיות