אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל פתחה בהליכי הסגרה מאוקראינה של איש העסקים אלכסנדר גרנובסקי

נחשף בכלכליסט

ישראל פתחה בהליכי הסגרה מאוקראינה של איש העסקים אלכסנדר גרנובסקי

נגד גרנובסקי הוגש בחודש ינואר בישראל כתב אישום חמור על ביצוע עבירות של גניבה בידי מורשה, מרמה בנסיבות מחמירות וני"ע בהיקף של למעלה מ-60 מיליון דולר

29.10.2018, 10:53 | תומר גנון

שופט בית המשפט המחוז בת"א, חאלד כבוב, נעתר לאחרונה לבקשת הפרקליטות וחתם על צו הבאה נגד איש העסקים האוקראיני וחבר הפרלמנט לשעבר במדינה, אלכסנדר גרנובסקי. בעקבות הצו המחלקה הבינלאומית בפרקליטות פתחה בהליכי הסגרה.

"שליחת מסמכי המשפט באמצעות מכשיר הסלולר והדוא"ל", כתב השופט בהחלטתו, "בצד אי איתורו בכתובת מגוריו באוקראינה, מאששים את הטענה שהוא מנסה להתחמק בכל דרך ואמצעי מהתייצבות במשפט. עם מעצרו יובא בפני שופט".

אלכסנדר גרנובסקי אלכסנדר גרנובסקי אלכסנדר גרנובסקי

נגד גרנובסקי הוגש בחודש ינואר בישראל כתב אישום חמור על ביצוע עבירות של גניבה בידי מורשה, מרמה בנסיבות מחמירות וני"ע בהיקף של למעלה מ-60 מיליון דולר בקבוצת החברות BGI, BSD וויליפוד השקעות שהיו בשליטתו הפורמאלית עד יולי 2015.

גרנובסקי, שהתעניין בעבר גם ברכישת קונצרן אי.די.בי, עזב את ישראל כשלוש שנים עם פתיחת חקירת רשות ני"ע נגדו. מאז הוא לא שב לארץ. בסיוע המחלקה הבינלאומית בפרקליטות, נערך לו חיקור דין באוקראינה. הוא סירב לשתף פעולה ושמר על זכות השתיקה. לאחר שזומן לשימוע הוא לא יצר קשר עם הפרקליטות.

כתב האישום שנשלח אליו לאחר הגשתו באמצעות הרשויות באוקראינה, לא זכה למענה. בחודש מאי ביקשה הפרקליטות לקדם את צו ההבאה, אולם ביהמ"ש הורה שתמשיך לעשות מאמצים להביאו לישראל. לאחר שהפרקליטות פנתה שוב בנושא בחודש ספטמבר, נעתר השופט כבוב לבקשה.

כתב האישום שהוגש על ידי מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), כולל גם את בעל השליטה אחרי גרנובסקי, גרגורי גורטובוי, וכן את יוסף שניאורסון, שכיהן כמנכ"ל, סגן יו"ר דירקטוריון ודירקטור בחברות בתקופת האישומים – 2012-2016.

לפי כתב האישום, גרנובסקי ושניאורסון העמידו את כספי החברות הציבוריות כבטוחות לטובת בנקים באוסטריה ובאזרבייג'אן, לצורך הבטחת החזר הלוואות שיקבלו חברות פרטיות זרות הקשורות לגרנובסקי, וזאת במסווה של הפקדת כספי החברות הציבוריות בפיקדונות בבנקים. עובדה זו לא הובאה לידיעת החברות הציבוריות, נושאי המשרה שלהן ומוסדותיהן, הוסתרה על ידי גרנובסקי ושניאורסון מהחברות הציבוריות תוך הצגת מצגי שווא, הימנעות מקבלת אישורים ממוסדות החברות כנדרש וללא דיווחים מתאימים לציבור.

משכך השתמשו גרנובסקי ושניאורסון בכספי החברות הציבוריות לצרכיו הפרטיים של גרנובסקי, תוך העמדת הכספים בסיכון, ואכן, רוב הכספים לא הושבו לחברות הציבוריות. בסך הכל הוצאו באופן זה כ-60 מיליון דולר מכספי החברות הציבוריות בין השנים 2014-2012.

על פי כתב האישום, ביולי 2015 קיבל גורטובוי את השליטה בחברות מידי גרנובסקי והפך לבעל השליטה וליו"ר הדירקטוריון. גם לאחר העברת השליטה המשיך גרנובסקי להיות מעורב בקבלת החלטות בחברות, ללא ידיעת מוסדות החברות ונושאי המשרה בהן. גורטובוי ושניאורסון, נטען, ניצלו את מעמדם בחברות על מנת להמשיך להסתיר את מצבם האמיתי של הפיקדונות, באמצעות הצגת מצגי שווא למוסדות החברות ולנושאי המשרה. זאת תוך מעילה באמון שניתן בהם ובעודם גורמים לחברות לדווח דיווחים מטעים לציבור.

בנוסף, בינואר 2016 פעל גורטובוי לפי כתב האישום להוצאת לפחות 3 מיליון דולר במרמה מויליפוד, באמצעות הצגת מצגי שווא לנושאי המשרה של החברה. גורטובוי טען בפני נושאי המשרה שמדובר בהשקעה באג"ח, בעוד שלמעשה מדובר היה בהעברת כספים שהתבצעה כחלק מניסיון של גורטובוי לפרוע חובות של חברה פרטית הקשורה לגרנובסקי ולו. בפועל, חברת ויליפוד העבירה 3 מיליון דולר להשקעה באג"ח לא סחיר, השקעה אשר שימשה כבטוחה לטובת החזר הלוואה שקיבלה חברה הקשורה לגרנובסקי ולגורטובוי.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
גנב שפל, גנב מהציבור בישראל, שום איפה ואיפה,
בישראל בעבר (כשאפשר היה, וליפני חתימת ישראל על אמנות בינלאומיות) הייתה נטיה לשמש כארץ מקלט ליהודים שרימו ממשלות וגופים בחו"ל וברחו לישראל והביאו איתם את כספם. (פלאטו שרון ואחרים מצרפת, הצמד מפולין. אוליגרכים מרוסיה, וכו,) בכל מקרה זה כבר לא קיים, ובכל מקרה כאן מדובר במי שרי בישראל. היחיד שנירדף בישראל על ספק עברות בחו"ל זה גידמק, לא גנב ולא רימה. כולה נחשד ע"י ההולנדים שבבואו לרכוש חברת כימיקלים גדולה, יצר מצג שווא שהוא כאילו הרבה יותר עשיר. הוא נירדף בישראל כי ניסה להיתבסס פוליטי
ידעני  |  07.11.18