אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבוחרים בברזיל חוגגים אך כלכלנים מפחדים מקטסטרופה צילום: רויטרס

הבוחרים בברזיל חוגגים אך כלכלנים מפחדים מקטסטרופה

לז'איר בולסונרו שזכה השבוע בבחירות יש תוכניות מהפכניות עבור המשק. השווקים תולים תקוות בשר האוצר העתידי, שבינתיים נמצא תחת חקירה

30.10.2018, 07:08 | ג'ואי ליהי ואנדרס סקיפאני, פייננשל טיימס
בראיון שהעניק ביום ראשון, ערב ניצחונו ההיסטורי בבחירות לנשיאות, הצליח ז'איר בולסונרו לזעזע אפילו את תומכיו בשווקים הפיננסיים. הגנרל הצבאי לשעבר, שגבר על מתחרו מ"מפלגת הפועלים" פרננדו חדד, הציע כי הבנק המרכזי יקבע יעד לשער החליפין המקומי.

קראו עוד בכלכליסט

לדעת כלכלנים רבים, מהלך כזה יהיה קטסטרופלי שכן שער החליפין הנייד של ברזיל הוא אחד מעמודי התווך של יציבות הכלכלה המקומית. הודות לו, מטבע הריאל המקומי יכול לספוג טלטלות בשווקים חיצוניים.

ז ז'איר בולסונרו | צילום: Pilar Olivares ז

"נקבע יעדים לדולר ולאינפלציה. בהמשך גם לריבית", אמר בולסונרו בראיון לאתר הברזילאי פודר360. אמירותיו מדגישות את מה שחלק מהכלכלנים רואים כסיכון המרכזי בנשיאותו.

זכייתו של בולסונרו התאפשרה הודות לחיזוריו אחר המשקיעים. הוא פיזר הבטחות על רפורמות כלכליות ליברליות. אך למעשה, את מרבית 28 שנותיו בקונגרס הוא השקיע בהתנגדות לרפורמות, ביניהן בענייני הפרטה ופנסיה. זאת במטרה להגן על האינטרסים של המחנה הפוליטי שלו בכוחות הביטחון.

המעבר שלו לעבר כלכלה ליברלית טרי כמו לידתו מחדש כנוצרי אוונגליסטי - הוא הוטבל מחדש בנהר הירדן לפני שנתיים.

"ליברליזם מול קבוצות אינטרס יהיה אחד הקונפליקטים הקשים בכהונת בולסונרו", אמר ז'וזה פרנסיסקו דה לימה, הכלכלן הראשי של הבנק הברזילאי בנקו פאטור.

מקבל כלכלה במצב רעוע, אך יש תקווה

אך לא יהיה זה האתגר היחיד של בולסונרו, שמקבל לידיו כלכלה רעועה שנאבקת כדי להתאושש מהמיתון החמור ביותר בהיסטוריה שלה. האבטלה עומדת על 12%, הגירעון בתקציב נאמד ב־7% מהתמ"ג והחוב הציבורי מתקרב ל־80% מהתמ"ג - נתון גבוה יחסית לכלכלה מתפתחת. אם אלה לא מספיקים, ברזיל מבזבזת את רוב התקציב הממשלתי שלה על משכורות ומערכת פנסיונית שמיטיבה בעיקר עם פקידי הממשל שמרוויחים משכורות שמנות.

השווקים תולים תקוות במינוי לשר אוצר של פאולו גדס, מייסד שותף ב־BTG Pactual – אחד מבנקי ההשקעות הגדולים בברזיל. "סדר, מה שחברה מתוקנת צריכה הוא סדר", אמר גדס ל"פייננשל טיימס" מוקדם יותר השנה, כשהסביר על עלייתו של בולסונרו.

הכלכלנים מצפים שגדס ישמור על הריסון התקציבי בו נקט הנשיא הנוכחי מישל טמר. בנוסף, הם רואים אותו כמי שישמור על האוטונומיה של הבנק המרכזי ויתיר לחברת הנפט הממשלתית פטרוברס לקבוע את מחירי הדלק בהתאם למגמות השוק. ערב זכייתו של הבוס העתידי הפוטנציאלי שלו, אמר גדס כי רפורמה בפנסיות וקיצוץ בהוצאות הממשלה יעמדו בראש סדר העדיפויות שלו. על פי התוכנית, מס ההכנסה יירד מ־27.5% ל־20%, והמרוויחים מתחת לשכר מסוים לא יידרשו לשלם מס זה בכלל. בנוסף, מספר המשרדים הממשלתיים יחתך בחצי.

גדס עשוי לקדם תוכניות הפרטה שיניבו למדינה עד 700 מיליארד ריאל (194 מיליארד דולר). על פי הערכתו של מרקוס קאסארין מחברת המחקר אוקספורד אקונומיקס, הכנסות אלה יסייעו לממן את החוב הממשלתי. "אנחנו נוטים להסכים עם רוב הצעדים שבולסונרו הציע", כתב קאסארין בדו"ח שחיבר. "מה שאנחנו לא בטוחים לגביו, זה האם הוא יצליח ליישם את כל ההצעות האלה מבלי ליצור חברה מפולגת יותר".

בינתיים, אנשי העסקים בסאו פאולו מודאגים יותר מגדס, שנמצא תחת חקירה לאור התערבותו בקרנות הפנסיה הממשלתיות. בנוסף, מטריד אותם אופיו הבוטה. גדס כינה את החקירה קמפיין הכפשה פוליטי.

תגיות