אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גרייס בתשלומי המשכנתא: תיקון קטן לטעויות גדולות צילום: יחצ

גרייס בתשלומי המשכנתא: תיקון קטן לטעויות גדולות

ועדת הכלכלה אישרה בתחילת השבוע את החוק שיחייב את הבנקים להציע ללווי המשכנתא לדחות את ההחזר במקרים של אבטלה, מחלה או חופשת לידה. "אחרי שנתנו לזוגות לכרוע תחת העומס – נותנים להם אופטלגין"

02.11.2018, 10:00 | אודי שישון

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

הצעת החוק למתן דחייה בתשלומי משכנתא (גרייס), שאושרה בתחילת השבוע בקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכלכלה של הכנסת, ותעלה בקרוב להצבעה במליאה, עתידה לטענת מקדמיה לפתוח עידן חדש בפני זוגות צעירים המבקשים להיכנס לעסקה הגדולה בחייהם. האם כך הם באמת פני הדברים, או שמא מדובר בצעד קטן-השפעה ומאוחר מדי?

על פי הצעת החוק, שאותה הגיש יו"ד סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן, יחויבו הבנקים למשכנתאות להציע מסלול המאפשר דחייה במועדי התשלומים למינימום של שלושה חודשים, במידה שהלווים לא מסוגלים לעמוד בתשלומי המשכנתא עקב אבטלה, מחלה או חופשת לידה.

קראו עוד בזירת הנדל"ן

הצעת החוק תחייב את הבנק להציע ללווים שני מסלולים לבחירתם: האחד הוא המסלול הרגיל, ואילו השני יכלול את האפשרות לדחות את התשלומים. על פי החוק, דחיית התשלומים תתאפשר לתקופה שלא תפחת משלושה חודשים (אלא אם הלקוח ביקש אחרת), אך לא יתאפשרו יותר מדחייה אחת בשנה ולא יותר משלוש פעמים במהלך תקופת ההלוואה.

"משכנתא היא העסקה הכי גדולה ומשמעותית בחייהם של רוב האזרחים" אמר ח"כ רועי פולקמן לאחר אישור הצעת החוק בוועדה. "מדובר בהתחייבות לטווח ארוך עם קשיחות בתנאי הפירעון, בעוד החיים הם דינמיים ומלאי תהפוכות בלתי-צפויות. ברמה האנושית, לאפשר למובטלים, נשים בחופשת לידה או אזרחים בתקופת מחלה 'גרייס' בתשלומי משכנתא, זה הוגן וערכי. החוק ייתן אוויר לנשימה למי שהכי זקוקים לו".
ירון ספקטור, צילום: ישי רונן ירון ספקטור | צילום: ישי רונן ירון ספקטור, צילום: ישי רונן

 

צעד מתחייב משיעורי המימון

כיום, מאפשרים רק חלק מהבנקים מסלול משכנתא הכולל אפשרות לדחיית תשלומים – אך רק לחלק מהלווים, ובתנאים מקפחים. לפי "חוק הגרייס" המוצע, יהיה מדובר בחלק בלתי-נפרד מזכויות הלווים וחובות הבנקים בקביעת מסלולי המשכנתאות.

"במחירי הדירות הנוכחיים, ולנוכח המעמסה שהקונים לוקחים על עצמם – זהו צעד מתבקש", אומר הכלכלן והשמאי ירון ספקטור. "הוא נועד להקל על כל אלה ש'קברו את עצמם' עם הלוואה של מיליון שקל על בית ששווה מיליון וחצי, ושכמעט 30% מההכנסה שלהם מנותבת להחזר חודשי לבנק. גם את הבנקים זה לא מסכן – הם לא מוותרים על החוב הרי, ולא תהיה להם בעיה להסתדר עם דחייה קצובה כזאת.

"עם זאת, צריך לזכור מה הביא מלכתחילה לצורך בחוק – מחירי הדירות הגבוהים, שהניסיונות הבלתי-פוסקים של האוצר להוריד אותם טרם צלחו עד היום. אם ההחזר לבנק היה אלף שקל בחודש או אפילו אלפיים שקל, אף אחד לא היה צריך את החוק הזה. אבל כשמחירי הדירות כה גבוהים, ברור שיש מי שצריך מדי פעם לקחת אתנחתא מההחזרים החודשיים".

ביקורת נוספת של ספקטור נוגעת לכוונתם של שר האוצר, משה כחלון, ושר הכלכלה, אלי כהן, להגדיל את שיעור המימון למשכנתאות בשוק החופשי ל-90% מערך הנכס: "כשמוסיפים את זה למחירי הדירות, ברור שיש אוכלוסיות שלמות שייכנסו למצב של מחנק, בעיקר בעתות מצוקה כמו אבטלה ומחלה. במובן הזה, הצעת חוק הגרייס היא דבר אנושי וטוב במציאות הקיימת, אבל היא כמו לתת אופטלגין וכמה ימי מחלה לזוגות שנטלו על הכתפיים משכנתא ענקית וכעת נתפס להם הגב".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

תגיות