אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתנת פרידה מפלוג: צ'ופרים לעובדי בנק ישראל צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

מתנת פרידה מפלוג: צ'ופרים לעובדי בנק ישראל

ערב החלפתה באמיר ירון, הנגידה היוצאת נחושה לסיים סכסוך עבודה ישן, גם בעלות של עשרות מיליוני שקלים ‑ בהם פיצוי על מעבר לבניין ששופץ

04.11.2018, 06:47 | אדריאן פילוט

לנגידת בנק ישראל היוצאת קרנית פלוג אצה הדרך להשאיר שולחן נקי למחליפה המיועד, גם במחיר גבוה. פלוג נחושה לסיים בהקדם סכסוך עבודה שמתנהל בבנק מאז מאי, שבו דורשים 800 עובדי הבנק תוספות שכר בעלות של עשרות מיליוני שקלים.

קראו עוד בכלכליסט

ל”כלכליסט” נודע שבסוף השבוע התקיימו מגעים דיסקרטיים אך קדחתניים בין הנהלת בנק ישראל, נציגי העובדים ונציגי הממונה על השכר באוצר. במגעים היו מעורבים גם נציגי ההסתדרות, ואחד המפגשים אף התקיים בבניין ההסתדרות. טרם הושגו הסכמות סופיות.

קרנית פלוג. מוכנה להתגמש, צילום: עמית שעל קרנית פלוג. מוכנה להתגמש | צילום: עמית שעל קרנית פלוג. מוכנה להתגמש, צילום: עמית שעל

ברקע הנכונות של פלוג להתגמש עומדת העובדה שהיא תסיים את תפקידה בעוד פחות מתשעה ימים. פלוג נחושה להעביר את שרביט הניהול לנגיד הנכנס פרופ’ אמיר ירון בלא סכסוכי עבודה. שקט תעשייתי בבנק יקל על ירון, שהוא חסר ניסיון ניהולי, קל וחומר בארגון גדול כמו בנק ישראל.

יעבדו ברעש ובאבק

הנימוקים לדרישות העובדים מגוונות. בראשם עומדות טענות על שחיקה מתמשכת בשכר של כל עובדי הבנק ‑ טענות הזוכות לחיזוק מבכירים בבנק, המלינים כי הם מתקשים למשוך כלכלנים מובילים בשל רמת השכר הנמוכה.

עם זאת, השכר בבנק ישראל רחוק מלהיות נמוך. הוא עומד בממוצע על יותר מ־27 אלף שקל בחודש, פי 2.7 מהממוצע במשק, והשליש העליון של העובדים משתכר בממוצע כ־40 אלף שקל בחודש. בארבע השנים האחרונות גם לא נרשמה כל אינפלציה.

נימוק מעניין יותר להעלאת שכר הוא רצון העובדים לבטל את הפער בין עובדי דור א’, כלומר העובדים הוותיקים שזוכים לתנאי שכר משופרים, לבין עובדי דור ב’ ‑ עובדים חדשים יותר, שביניהם גם עובדים בדרגות הגבוהות ביותר בבנק. גורמים המעורים בפרטים מסרו כי על מנת לסגור את הפערים נדרשות תוספות שכר לעובדי דור ב’ של לפחות 10%. לדברי גורמים האחרים, העובדים דורשים תוספת שכר של 8% בשנה זו ועוד 8% בשנת 2019.

 , צילום: יואב דודקביץ צילום: יואב דודקביץ  , צילום: יואב דודקביץ

נימוק שלישי לתוספת השכר הוא חזרת עובדי הבנק למשכן המשופץ בקריית הממשלה. ל"כלכליסט" נודע כי עובדי בנק ישראל דורשים פיצוי בגין הקדמת האכלוס של המבנה. הסיבה: מלבד הבניין הישן, שלדברי הנהלת הבנק שיפוצו הושלם, עבודות השיפוץ כוללות גם בניית בניין חדש וקטן יותר בחצר הפנימית של מתחם הבנק. העבודות באתר זה טרם הסתיימו, והעובדים דורשים פיצוי על כך שייאלצו לעבוד בו תוך כדי העבודות. לפי אחד המספרים שהופרחו, הפיצוי יגיע לכ־2,000 שקל לעובד.

לפי הערכות, התוספות לבסיס השכר של העובדים יסתכמו בעשרות מיליוני שקלים. אין דרך לחשב את עלותן במדויק, שכן מנכ"ל בנק ישראל חזי קאלו החליט לפני כמה שנים להפסיק לציין בנפרד את סעיף השכר בתקציב הבנק, בטענה שאינו מחויב לפרסם את הנתון.

1.3 מיליארד שקל בשנה

תקציב בנק ישראל הגיע השנה לשיא של כל הזמנים: 1.3 מיליארד שקל. כמו כן מוקצבים לבנק בתקציב המדינה כ־600 מיליון שקל כהרשאות להתחייב. לפי הערכות, מחצית הסכום מיועדת לתשלום שכר וגמלאות.

בבנק ישראל סירבו להתייחס לפרטי המגעים, אך טענו שמה שפורסם בכתבה אינו מדויק. בבנק ביקשו להדגיש שהנגיד המיועד ירון "אינו מעורב בשום צורה במשא ומתן".

ממשרד האוצר נמסר שהמגעים עם הנהלת בנק ישראל, נציגי העובדים וההסתדרות מתנהלים כבר שנה, ואינם קשורים לא לחילופי הנגידים ולא לחזרת הבנק למשכנו בקריית הממשלה.

תגיות