אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גיוסי האג"ח קרסו באוקטובר ב־30% לעומת הממוצע השנתי צילום: שאטרסטוק

גיוסי האג"ח קרסו באוקטובר ב־30% לעומת הממוצע השנתי

הבלימה של רכבת הגיוסים של חברות אמריקאיות, ביחד עם צניחה של 20% בסקטור הריאלי, הובילו לקיפאון בשוק ההנפקות בתל אביב

05.11.2018, 08:16 | חזי שטרנליכט

רכבת הגיוסים של חברות הנדל"ן האמריקאיות בתל אביב שנבלמה בחודשים האחרונים, ביחד עם צניחה של 20% בגיוסים מצד הסקטור הריאלי – שלא קשור לנדל"ן, הובילו לירידה חדה בהיקפי הגיוסים בשוק האג"ח המקומי באוקטובר. כך עולה מסקירה לסיכום החודש החולף של מעלות S&P.  

קראו עוד בכלכליסט

באוקטובר גויסו 4.5 מיליארד שקל באג"ח בתל אביב - התאוששות קלה לעומת חודשי הקיץ. למרות זאת, באוקטובר - כמו בחמשת החודשים האחרונים - נרשמה ירידה של עשרות אחוזים בהיקפי גיוסי האג"ח. מדובר בירידה כמעט עקבית ביחס לרמות שנרשמו בתחילת השנה.

הסכום הממוצע של הגיוסים החודשיים מתחילת השנה הוא 6.5 מיליארד שקל בחודש, ואוקטובר היה נמוך בכ־30% ביחס לממוצע. אך בדיקת המגמה בחודשים האחרונים מראה שהמצב גרוע עוד יותר. אם מחלקים את עשרת החודשים לשניים, מגלים שהממוצע של יוני עד אוקטובר היה 3 מיליארד שקל, ואילו בינואר עד מאי נרשם ממוצע של 6.8 מיליארד שקל. כלומר ירידה של 56%.

כמו כן, מתחילת השנה היה היקף הגיוסים כ־52 מיליארד שקל - סכום המשקף ירידה של כ־13% לעומת כ־60 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. במעלות מציינים כי הנפקות האג"ח של חברות הנדל"ן ממשיכות להוות רכיב דומיננטי בשוק, והיקף ההנפקות הכולל הסתכם בכ־25 מיליארד שקל בעשרת החודשים הראשונים של 2018, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד.

עם זאת, ב־2017 הושפע היקף הגיוס הגבוה של סקטור הנדל"ן מפעילות ערה של חברות נדל"ן אמריקאיות (עם מנעד דירוגים רחב יחסית), שנהפכו

לשחקניות משמעותיות. החברות האמריקאיות לא מצליחות לגייס ב־2018 באותם היקפים שנרשמו בשנה שעברה, ונראה שהשוק מתייבש בהדרגה. החברות - גם אלה שממחזרות - נדרשות לא אחת על ידי השוק להעמיד בטוחות כחלק מהגיוס. גם החולשה בקרנות הנאמנות, שנחשבות קטר הגיוסים שלהן, פגעה במגמה.

לפי מעלות, "חברות הנדל"ן האמריקאיות בלטו באוקטובר בהיעדרן משוק ההנפקות. הפדיונות בקרנות הנאמנות המתמחות באג"ח תרמו למגמה של תמחור מחדש של החברות האלה. נראה שבתקופה של אי ודאות, חלק מהמשקיעים הישראליים נוטים לצמצם את ההשקעות באג"ח שהונפקו על ידי החברות האמריקאיות שנסחרות בישראל. הם מעדיפים להשקיע באג"ח שהונפק על ידי חברות ישראליות, בין היתר, מאחר שקהל המשקיעים בהן רחב יותר ורמת הסחירות והנזילות שלהן גבוהה יותר".

מבחינת ביצועי מדדי האג"ח, מי שהשקיע בתחילת 2018 במדדים האלה, רשם תשואה מאכזבת לעומת 2017. במעלות ציינו כי בעוד שב־2017 ניכרה עלייה נאה במדדי אג"ח קונצרניות של כ־6% - למשל בתל בונד 60 - הרי שמתחילת 2018 מדדי האג"ח עלו בשיעור נמוך משמעותית, ובחלקם אף לא נרשמה תשואה חיובית. מדד תל בונד 60 עלה ב־1% בלבד.

במעלות מציינים כי "ההערכה בשוק היא שהיקף הפדיונות של קרנות האג"ח בשבועות האחרונים גבוה מבספטמבר, שאופיין במספר מצומצם של ימי מסחר על רקע תקופת החגים, אך נמוך יותר מפעילות הפדיונות האינטנסיבית שנרשמה בחודשים שקדמו לכך".

בורסת ת"א , צילום: אוראל כהן בורסת ת"א | צילום: אוראל כהן בורסת ת"א , צילום: אוראל כהן

תגיות