אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לביטוח לאומי מותר להפסיק להעביר את העודפים לאוצר" צילום: עמית שעל, עומר מסינגר

"לביטוח לאומי מותר להפסיק להעביר את העודפים לאוצר"

בשיחה עם "כלכליסט" הסביר היועמ"ש של ביטוח לאומי כי ההסכם עם האוצר מתחדש מדי שנה וכל אחד מהצדדים יכול להפסיקו בהתראה מראש

06.11.2018, 08:11 | שחר אילן

היועץ המשפטי של המוסד לביטוח לאומי עו"ד עמוס רוזנצויג אומר ש"הסכם העברת העודפים בין המוסד לבין האוצר מאפשר לביטוח לאומי להפסיק את העברת העודפים באופן חד־צדדי". רוזנצויג הוסיף בשיחה עם "כלכליסט" כי ההסכם מ־1980 מתחדש מדי שנה וקובע במפורש שהצדדים יכולים להודיע שלושה חודשים לפני סיום השנה שהם אינם מעוניינים להמשיך בו. "מבחינה משפטית, זה הסכם שתקף לכל דבר ועניין וצריך לקיים אותו", אמר רוזנצויג.

קראו עוד בכלכליסט

רוזנצויג דוחה את האפשרות שהאוצר יוכל להגיב בכך שלא יעביר לביטוח לאומי חלק מ־50 מיליארד השקלים שהוא מעביר לביטוח לאומי מדי שנה. לדבריו, "אלה התחייבויות שהאוצר מחויב לשלם לתושבי ישראל על פי חוק. אנחנו רק צינור לקצבאות". משרד האוצר לא פרסם עד היום עמדה משפטית בנושא וגם לא הגיב לפניות "כלכליסט", כך שקשה שלא להגיע למסקנה שהם מסכימים עם העמדה המשפטית הזו.

על פי ההסכם שנחתם בין האוצר לביטוח לאומי ב־1980, בכל שנה מפקיד המוסד לביטוח לאומי אצל האוצר את הסכומים שאינו מוציא ואמורים לשמש אותו בעתיד. הכסף הזה משמש את האוצר להוצאות התקציב השוטפות. על הסכומים האלה משלם האוצר ריבית ממוצעת נמוכה מאוד, כ־2.8%. עם השנים גדל סכום העודפים המושקע והגיע ל־216 מיליארד שקל, כך שאין אפשרות מעשית למשוך את הכספים בבת אחת, וגם משיכה הדרגתית היא בעייתית.

מימין: החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר, צילום: עמית שעל, עומר מסינגר מימין: החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר | צילום: עמית שעל, עומר מסינגר מימין: החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר, צילום: עמית שעל, עומר מסינגר

הדו"ח האקטוארי המעודכן של ביטוח לאומי, שנחשף בחודש שעבר, מגלה שהוא עתיד להיכנס כבר ב־2022 לגירעון שוטף - ארבע שנים מוקדם מהצפוי. במועד זה יצטרך ביטוח לאומי להתחיל להשתמש בכסף המופקד באוצר. הוא עלול לפשוט את הרגל ב־2037, ולא יהיה לו ממה לשלם חלק מהקצבאות.

בעקבות הדו"ח הודיע שר העבודה והרווחה חיים כץ בסוף ספטמבר לראש הממשלה בנימין נתניהו ולמשרד האוצר על ביטול ההסכם שמעביר את עודפי הגבייה למדינה החל מתחילת 2019. משמעות ההודעה היא יצירת בור תקציבי של 20 מיליארד שקל בתקציב השנה הבאה, שייווצר בשל עודפים שלא יועברו ובשל אגרות חוב שיגיעו למועד פרעונן. ההודעה נובעת מהחשש שכשיגיע הגירעון הצפוי בתקציב של ביטוח לאומי ב־2022, האוצר יסרב לעמוד בהתחייבויותיו ויקצץ בקצבאות.

שלשום שלחו הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור והחשב הכללי רוני חזקיהו מכתב בו הודיעו למנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר, כי הם דוחים את הודעת הביטוח הלאומי. הם מסבירים את דבריהם בכך שהפסקת העברת העודפים תגרום לקיצוץ רוחבי של 29% ולנזק כבד לאזרחי המדינה. אלא שהם אינם מביאים נימוקים משפטיים. לאור זאת, נראה שאם האוצר ירצה לעצור את מהמהלך הוא יצטרך לעשות זאת באמצעים פוליטיים.

יו"ר ועדת הכספים של ביטוח לאומי רו"ח ערן יאראק אמר ש"אחרי 40 שנה הגיע הזמן לבדוק את ההסכם". לדבריו, מכיוון שהאוצר לא היה מוכן לדון בפרטי ההסכם, לא היתה ברירה אלא לנקוט בצעד חד־צדדי. "להמשיך באותה דרך ולהגיע לתהום זה לא אחראי". יאראק אומר שיתכן שבסופו של משא ומתן יוחלט שרוב הכסף יושקע באגרות חוב של האוצר, בתנאים משופרים.

תגיות